Články

Nejnovější články

  1. Nejlepší a nejodvážnější komedie všech dob? Někdo to rád horké s Marilyn Monroe boří tabu dodnes
    Téma14. 5. 2024
    Nejlepší a nejodvážnější komedie všech dob? Někdo to rád horké s Marilyn Monroe boří tabu dodnes

    Dnes považuje Americký filmový institut Někdo to rád horké (Some Like It Hot) za nejlepší komedii všech dob. V době uvedení ale podobné instituce dělaly vše pro to, aby snímek nevznikl. Odvážné dílo bořící genderová tabu zaštítili někteří z největších umělců své doby a od první myšlenky do posledního střihu se jednalo o tvrdý boj s konzervativními cenzory, jejichž moc se i díky existenci tohoto snímku začala hroutit. Dnes možná považujeme snímek za neškodnou rozpustilou zábavu, ve své době šlo ale o vrcholný akt rebelie. A přestože projekt provázely šťavnaté skandály, výsledné dílo rozhodně nepoutá pozornost pouze na základě historek okolo. Jedná se stále o skvělý film, který ani 65 let od premiéry příliš nezestárl.

  2. Blíží se nejtemnější Pán prstenů? Druhé Prsteny moci lákají na vzestup Saurona
    Seriály14. 5. 2024
    Blíží se nejtemnější Pán prstenů? Druhé Prsteny moci lákají na vzestup Saurona

    Jestli se o nějakém seriálu posledních let dá mluvit jako o velkém zklamání a zároveň velmi rozporuplném projektu, je to rozhodně Pán prstenů: Prsteny moci (The Lord of the Rings: The Rings of Power). Nejdražší seriál všech dob je pro mnohé průměrnou fantasy, jiní netají svůj odpor a mluví prakticky o znesvěcení Tolkienova světa. I když se zatím jedná o nejsledovanější seriál v historii Amazonu, je jasné, že druhá řada to nebude mít u diváků vůbec jednoduché a možná definitivně rozsekne, zda je tento projekt komerčním úspěchem či propadákem po všech stránkách.

  3. Svět Star Wars se otřese. Příští film obsazuje největší vesmírnou drsňačku z Vetřelce
    Filmy14. 5. 2024
    Svět Star Wars se otřese. Příští film obsazuje největší vesmírnou drsňačku z Vetřelce

    Světelné meče jsme v kinosálech nezahlédli od roku 2019, brzy se to ale změní. Režisér Jon Favreau (Kniha džunglí, Iron Man) chystá celovečerní dobrodružství Din Djarina (Pedro Pascal), snímek s názvem Mandalorian & Grogu má mít premiéru už roku 2026. Příběh z období, kdy se odehrává také oblíbený seriál Disney+ Mandalorian, zatím moc trumfů nevytáhl. Nyní však zčásti potvrzené zákulisní informace indikují, že jednu z hlavních rolí ztvární legendární herečka Sigourney Weaver, představitelka Ellen Ripley ze sci-fi série Vetřelec.

  4. Nejtajemnější sci-fi roku se představuje. Opulentní Megalopolis vám v traileru zamotá hlavu
    Filmy14. 5. 2024
    Nejtajemnější sci-fi roku se představuje. Opulentní Megalopolis vám v traileru zamotá hlavu

    Asi kolem žádného letošního filmu nepanuje tolik otázek i obav jako okolo dlouho chystané sci-fi Megalopolis. Vysněný a zároveň prokletý projekt režijní legendy Francise Forda Coppoly, který se snažil zfilmovat přes 40 let, se za pár dní dočká své premiéry v Cannes. Ta napoví, zda se na nás řítí vizionářský film, nebo obří propadák. První teaser trailer vám v tom totiž jasno rozhodně neudělá.

  5. Lásko má, já stůňu! Noc na Karlštejně i po 50 letech sází na milované písně i divadelní zábavu
    Filmy14. 5. 2024
    Lásko má, já stůňu! Noc na Karlštejně i po 50 letech sází na milované písně i divadelní zábavu

    „Císař dal postaviti Karlštejn jako pokladnici svatých ostatků, kde chce o samotě rozjímat a oddávat se skutkům křesťanské pokory a sebezapírání,“ dozvídá se spanilá, odvážná i do Otce vlasti zamilovaná Eliška Pomořanská přísné pravidlo: Na hrad Karlštejn ženy nesmějí! Přesto se mu nejen ona, ale i mladá dívka Alena pokusí vzepřít a na zapovězeném panovnickém sídle přenocovat. A výsledkem je poněkud strojená, avšak až shakespearovsky výřečná komedie s několika nezapomenutelnými písněmi.

  6. George Lucas se málem nedožil dvaceti. Pak vytvořil největší filmovou značku historie
    Téma14. 5. 2024
    George Lucas se málem nedožil dvaceti. Pak vytvořil největší filmovou značku historie

    Čerstvě osmdesátiletý George Lucas je víc než jen režisérem. Nejbohatší muž Hollywoodu má v zádech nesmrtelný odkaz Star Wars, z jejichž úspěchu vytěžil možná i kontroverzní, ale především obdivuhodné věci. The Wall Street Journal jej roku 2016 nazval Edisonem filmového průmyslu, jeho společnost Lucasfilm od 70. let dominuje různým technologickým aspektům kinematografie, jimž zarostlý nevysoký muž v kostkované košili rozumí jako málokdo. Ne všechna jeho rozhodnutí byla správná, drtivá většina z nich však dopadla na maximálně úrodnou půdu.

  7. Režisér Temného případu se po vážných obviněních vrací. Herecké hvězdy mu stále věří
    Filmy14. 5. 2024
    Režisér Temného případu se po vážných obviněních vrací. Herecké hvězdy mu stále věří

    Přestože režíroval hned čtyři epizody z nedávno uvedeného epického seriálu Vládcové nebes, v posledních letech filmař Cary Joji Fukunaga paběrkoval. Režisér první série Temného případu či dramatu Bestie bez vlasti byl přitom v roce 2021 na vrcholu, když se završení craigovské éry Jamese Bonda s názvem Není čas zemřít setkalo s úspěchem; tehdy také natáčel zmíněné Vládce nebes. V následujících letech ale kalifornský tvůrce musel čelit řadě obvinění z nátlakového, sexuálního či jinak nevhodného chování napříč různými natáčeními a většina Hollywoodu od něj dala ruce pryč. To se však nyní mění.

  8. Tvůrce hitu Uteč opráší hvězdu Scary Movie. Chystá mrazivý horor z fotbalového prostředí
    Filmy14. 5. 2024
    Tvůrce hitu Uteč opráší hvězdu Scary Movie. Chystá mrazivý horor z fotbalového prostředí

    Produkční stáj Jordana Peelea chystá další děsivý příběh. Newyorský bavič i zdatný filmař se od svého dosud posledního režijního zářezu Nene (Nope) stačil producentsky podílet na hororově laděném animáku Wendell a Wild či nedávném chváleném akčňáku Opičí muž. Ještě předtím, než dohlédne na remake svého oblíbeného horůrku od Wese Cravena Lidé pod schody, zaštítí Peele svým zvučným jménem další hrůzostrašné vyprávění.

  9. Divoch s křehkým srdcem Harvey Keitel slaví 85 let. Ikonický herec má bohatší kariéru, než mnozí tuší
    Téma13. 5. 2024
    Divoch s křehkým srdcem Harvey Keitel slaví 85 let. Ikonický herec má bohatší kariéru, než mnozí tuší

    Harvey Keitel patří jistě k nejcharismatičtějším hercům své generace. A vzhledem k tomu, že tu mluvíme o generaci nejživelnějších filmů z dílny es jako Scorsese, Campion a Tarantino, nejspíš si můžeme rovnou říct, že je jedním z nejcharismatičtějších herců vůbec. Filmaři mu často svěřovali role nezkrotných ďáblů za hranou zákona. Sám přitom deset let pracoval jako soudní stenograf. Dnes slaví 85. narozeniny a nezdá se, že by se chystal zastavit.

  10. Uznávaný režisér chce natočit Sinatru s Kevinem Spaceym. Z toho bude ještě mrzení
    Filmy13. 5. 2024
    Uznávaný režisér chce natočit Sinatru s Kevinem Spaceym. Z toho bude ještě mrzení

    Filmař Paul Schrader, mimo jiné dvorní scenárista Martina Scorseseho, má zálusk na režii životopisu ikonického zpěváka Franka Sinatry. To je samo o sobě poněkud šťavnaté, protože jeho slavnější kolega se chystá už několik dekád realizovat vlastní Sinatrův příběh, kterýžto projekt se snad konečně dává do pohybu. Schrader to musí dobře vědět, nejspíš má o Scorseseho filmu i docela velké zákulisní povědomí, takže je z jeho strany zvláštní vstupovat do téže řeky. To ale není opravdovým zdrojem kontroverze, tím je Schraderova preference Kevina Spaceyho v hlavní roli.

  11. TV tipy: Ulhaná Bohdalová, James Bond i válečná klasika
    Téma13. 5. 2024
    TV tipy: Ulhaná Bohdalová, James Bond i válečná klasika

    Televizní stanice nabízí nepřeberné množství filmů, seriálů i dalších pecek a vyznat se v obřím katalogu titulů je čím dál více nadlidský výkon. Rozhodli jsme se proto pro vás zavést rubriku, v níž si vždy v pondělí probereme nabídku těch nejzajímavějších novinek a nenápadných titulů, které si zaslouží vaši pozornost.

  12. Top kina ČR: Mizérie prázdných sálů pokračuje. Nespasila je ani nová Planeta opic
    Filmy13. 5. 2024
    Top kina ČR: Mizérie prázdných sálů pokračuje. Nespasila je ani nová Planeta opic

    I když se v minulých týdnech zdálo, že návštěvnost českých kin snad ani nemůže být horší, uplynulý víkend našel další pomyslné dno. Kinaři žehrají nejen na nedostatek divácky atraktivních novinek, ale také na teplé počasí a aktuální mistrovství světa v ledním hokeji, jehož sledování dala řada lidí také přednost. Ani návrat Planety opic příliš diváků do multiplexů nenahrnul.

  13. Nejextrémnější film o vraždícím maniakovi se blíží. Trailer slibuje horor jako žádný jiný
    Filmy13. 5. 2024
    Nejextrémnější film o vraždícím maniakovi se blíží. Trailer slibuje horor jako žádný jiný

    Je libo krvavý vyvražďovací horor servírovaný podle receptu pomalé kinematografie, tedy v dlouhých nepřerušovaných záběrech a bez hudby, s pozorností upřenou výhradně na pohyby a činy maskovaného lesního zabijáka? Hororový experiment In a Violent Nature s pětadevadesátiprocentním hodnocením od kritiků v nové ukázce upomíná na nezapomenutelné klasiky žánru, současně však slibuje „slasher jako žádný jiný“ a jeden z nejdrsnějších filmových zážitků vůbec.

  14. TV sledovanost: Odznak Vysočina porazil hit České televize. Všechny ale zničil hokej
    Téma13. 5. 2024
    TV sledovanost: Odznak Vysočina porazil hit České televize. Všechny ale zničil hokej

    Ano, nastává klasické jarní období, kdy se mohou jednotlivé stanice předřít, ale diváci dají přednost naprosto jiné události – mistrovství světa v ledním hokeji. Letošní MS odstartovalo v pátek, koná se v našich končinách a hned od prvního dne výrazně promluvilo do výsledků sledovanosti a citelně ublížilo zavedeným hráčům.

  15. Šógun se vrátí do boje. Tvůrci slibovali konec, megahit přesto chystá druhou řadu
    Seriály13. 5. 2024
    Šógun se vrátí do boje. Tvůrci slibovali konec, megahit přesto chystá druhou řadu

    Jednou a dost. Takový byl původně plán kabelovky FX s velkolepou historickou minisérií Šógun (Shogun). Adaptace věhlasného románu od Jamese Clavella se ale stala jedním z největších hitů v historii stanice a slaví ohromný úspěch jak u diváků, tak u kritiků. Už nyní je jasné, že na prestižních oceněních typu Emmy či Zlaté Glóby o novince hodně uslyšíme. Je jen otázkou, v jaké kategorii. Z původní minisérie se totiž nejspíš nakonec vyklube klasický seriál, jenž přesáhne původní zdrojový materiál.