Top kina ČR: Mizérie prázdných sálů pokračuje. Nespasila je ani nová Planeta opic

Top kina ČR: Mizérie prázdných sálů pokračuje. Nespasila je ani nová Planeta opic
Království Planeta opic | 20th Century Studios
O stále kritičtější situaci v tuzemských kinech nejlépe mluví celková víkendová návštěvnost. Zatímco minule navštívilo kinosály o víkendu necelých 71 tisíc diváků (což už je samo o sobě nízké číslo), nyní toto číslo kleslo na alarmujících 58 tisíc. Je zřetelné, že aktuální kinonabídka moc lidí neoslovuje. Kromě Království Planeta opic se do top 20 podívaly jen dvě další novinky. České drama Jedna noc i originální komedie Stovky bobrů ale skončily na samotném chvostu a nenavštívila je ani tisícovka diváků. Bobří taškařici zachraňuje aspoň fakt, že společnost Aerofilms ji cinefilům nabízí již měsíc v předpremiérách, pro neúspěch české novinky ovšem žádná omluva neexistuje.

5. místo

Kung Fu Panda 4
Kung Fu Panda 4
62%
tržby 565 tisíc Kč / návštěvnost 2 905 diváků / 55 kin
Pravděpodobně naposledy v top 5 tentokrát vidíme čtvrtou Kung Fu Pandu. Nikdo jiný ale nemá větší nárok na zasloužený kino důchod než animovaný hrdina Po. V nejnavštěvovanější pětici filmů ho vidíme už jubilejní 10. týden v řadě, za který se mu podařilo nastřádat necelých 220 tisíc návštěvníků a o moc více už jich nejspíš nepřidá. Proč? Protože už nyní se v předpremiérách na třetím místě rozcvičuje jeho animovaný nástupce, jenž ho o následujícím víkendu okrade o zbytek malého diváctva.
Kung Fu Panda 4: trailer, český dabing | CinemArt

4. místo

Tarot
Tarot
51%
tržby 775 tisíc Kč / návštěvnost 3 679 diváků / 48 kin
Sice jsem očekával, že hororový Tarot už v top 5 druhý týden neuvidíme, nakonec ovšem děsivé hrátky s tarotovými kartami přeci jen malinko překvapily. 3 679 diváků není žádný velký zázrak a celkově navštívilo snímek pouze 12 tisíc hororových fandů. Mezivíkendový pokles o pouhých 30 % je ale v rámci žánru, v němž bývají propady mnohem drtivější, docela solidní a je vidět, že diváci se v kině bát chtějí. I přesto ale distributoři asi úplně jásat nebudou.
Tarot: trailer | Falcon

3. místo

Garfield ve filmu
Garfield ve filmu
59%
tržby 994 tisíc Kč / návštěvnost 5 584 diváků / 101 kin
Na třetím místě se nám ocitl zmiňovaný „nástupce Kung Fu Pandy“, který si ovšem odbude oficiální premiéru až tento čtvrtek. Už v rámci předpremiér ale dokázal Garfield ve filmu nalákat solidní dávku dětských diváků. Značí to jednak, že Garfield bude naplno útočit na pozici jedničky nadcházejícího víkendu a může si myslet i na uspokojivá čísla, jež snad trochu potěší i kinaře. A navíc je hezké vidět, že jméno slavného líného kocoura táhne i nové generace. Nechme se tedy překvapit, jak moc velký z toho bude za týden hit.
Garfield ve filmu: 2. trailer | Falcon

2. místo

Kaskadér
Kaskadér
83%
tržby 2 miliony 204 tisíc Kč / návštěvnost 10 424 diváků / 109 kin
Ani Kaskadér se v českých kinech v žádnou trvalku neproměnil. Po uspokojivém startu s 20 tisíci diváky spadl takřka o polovinu a jede v rámci blockbusterových tradic. Na akčního Kaskadéra se ovšem naštěstí chodí solidním tempem i v pracovních dnech, a tak stihl za necelé dva týdny nastřádat takřka 48 tisíc diváků. Což není vzhledem k aktuální bídě v kinosálech úplně špatné číslo a za úplný propadák u nás Kaskadéra považovat nelze. Škoda, že v zahraničí se poctě kaskadérské profesi moc nedaří.
Kaskadér: finální trailer | CinemArt

1. místo

Království Planeta opic
Království Planeta opic
77%
tržby 2 miliony 725 tisíc Kč / návštěvnost 13 169 diváků / 195 kin
Ani návrat legendární franšízy kinařům radost neudělal. V tomto případě to ale není žádné velké překvapení, opičákům se ani v dobách předchozí trilogie v našich kinech příliš nedařilo. Nejlepší start měla Válka o planetu opic s 27 tisíci diváky, ostatní díly se pohybovaly kolem hranice 20 tisíc diváků. I v tomto porovnání je Království Planeta opic nejslabším výsledkem z novodobé série a dá se předpokládat, že blockbuster nepřekoná ani hranici 50 tisíců diváků. I přes poměrně jasné vítězství v žebříčku mají zkrátka opice do úspěchu daleko.
Království Planeta opic: finální trailer | 20th Century Studios
Aktuální program českých kin naleznete zde.
Zdroj: Unie filmových distributorů, Kinomaniak