Království Planeta opic

78%
Království Planeta opic
Od událostí filmu Válka o planetu opic (War for the Planet of the Apes) uplynuly desítky let. Oáza, kam Caesar kdysi odešel se svými společníky, se stala domovem mnohých, rozvíjejících se opičích klanů, zatímco příslušníci degenerujícího lidského rodu žijí v ústraní. Zatímco někteří lidoopi si Ceasara už vůbec nepamatují, jiní jeho učení překrucují a zneužívají k vlastnímu prospěchu. Když si Proximus Caesar (Kevin Durand), pátrající po posledních zbytcích tajných lidských technologií, zotročí několik dalších klanů, vydá se opičák Noa (Owen Teague) s mladou ženou Mae (Freya Allan) na cestu za svobodou. Království Planeta opic (Kingdom of the Planet of the Apes) je čtvrtým dílem ságy o událostech předcházejících dění klasického sci-fi románu Pierra Boulla.



Recenze: Království Planeta opic

Kinobox.cz
75%

Království Planeta opic nezůstává své sérii nic dlužné a předkládá divákovi další vtahující výlet do post-apokalyptického světa, kde jsou primáti již dávno dominantním druhem. Tvůrci si berou to nejlepší od svých předchůdců a zároveň se nebojí jít neprobádanými cestičkami a budovat otazníky i motivy vstříc dalším filmům. Kvůli tomu sice působí pouto ústřední dvojice nedotaženě a finále uspěchaně, pořád se ovšem jedná o svébytný a chytře vedený blockbuster, jichž není v kinech zrovna mnoho.


hrumsrt
hrumsrt
9 923 bodů
7
Netrvalo to dlouho a Foxové se vrací s opičí značkou, když tentokrát šlo pouze o sedmi letou pauzu od Reevesova solidního provedení.. A podobně, jak byl tehdy otazníkem Matt Reeves, je tomu i v případě průměrnou trilogií Labyrint ověšeného Wese Balla. Avšak síla značky je asi natolik soběstačná, že to vychází i tentokrát.. Království Planeta opic jde dál a přejímá si jak Caesarův odkaz, tak hlavně i strukturu z úplně původní šedesátkové Schaffnerovy Planety opic. Jenže nemá tak silnou ústřední postavu jakou byl Caesar (ne Mae, coby Freya Allan, to vskutku není, ta má charizma opičího ocasu) a už vůbec se nepohybuje v podobně atraktivním postapokalypickém prostředí stojícím na paradoxu jako první opičí film. Příběh drhne po celou dobu, naštěstí Království Planeta opic se může opřít o vynikající vizuál a solidní a zapamatovatelné akční scény, na které se zatím žádný předchozí "opičí film" nezmohl. Proto bude scéna na mostě jednou ikonická!.. Občas se sice usmívám, jak moc mají tvůrci nakoukaný původní film a lehce křečovitě zaplétají některé scény do nového hávu, jen je tady nedrží onen kultovní existenciální hnací motor, ale něco kompletně inovativního už vidíte opravdu zřídka. Království planety opic si zajímavě spojuje některé signifikantní motivy z Boulleho předlohy a jejich dvojí vyznění, které na filmovém plátně dělí bezmála 45 let, a i když to někdy působí zdlouhavě, něco takového ještě nikdo nezkusil. A jde minimálně o solidní základ pro opravdu jedinečné pokračování, kterého bychom se mohli jednou dočkat.. 70%
Motinski
Motinski
7 387 bodů
7
Ako prísľub nového príbehu dostačujúcí začiatok, ajkeď nie tak silný ako predchádzajúca trilógia. Wes Ball si ale určite nespravil hanbu. Prostredie je krásne, na veľkom plátne vyniklo zobrazenie divokej prírody prvotriedne, nové postavy majú presne to čo divak potrebuje k sympatiam a napriek absencii výraznej akcie som bol spokojný. Je tu filozofovanie, sú tu emócie, slovo Ceasar padne tak veľa krát že ma to trochu iritovalo a záporak sa moc nepochlapil. Chcem ale ďalšie časti, chcem vidieť viac z tohto sveta a chcem ďalšie diely. Miernu kritiku som použil hlavne pre to lebo Reeves nastavil štandard serie vysoko.
Rollman1
5 557 bodů
10
Návrat do světa Planety Opic v tom nejlepším možném stylu. Vizuálně nádherný film, který dokazuje, že když se na to jde s čistou hlavou, nemusí každý druhý film (Zdravím Ant-Mana 3, Marvels, odporného Thora a většinu filmů z roku 2023 i 2022) vypadat jako cut-scéna z Playstation 2. Režisér Trilogie Labyrint Wes Ball neměl vůbec jednoduchou pozici, protože musel navázat na úspěšnou trilogii s Caesarem a k tomu začít úplně nový příběh, který by měl být startem trilogie nové. A povedlo se mu to dokonale. Dobře napsané postavy, vizuálně vypiplané, parádní post-apo svět, kdy si příroda bere zpět co ji patří a hlavně vystavěný příběh, který nikam nespěchá a nechá diváka si v klidu udělat k postavám vztah, především k Noahovi, který si projde v průběhu filmů neskutečnou proměnou. Akce je solidní a natočená opravdu stylově a každá z nich je napínavá jak trenky. Pochválit musím i herecké výkony a parádní výpravu. Díky tomu fungují i emoce a humor, kterého bohudík není moc. Zamrzí tak jen malo prostoru pro záporáka, který nedostal tolik času, kolik by potřeboval a trošku urychlené finále. To nic ale nemění na tom, že se jedná o audiovizuální nářez, který doufám na sebe vydělá a těch dalšíh dvou filmů se dočkáme. Protože a jelikož, rozehráno je dobře. 9/10 a chci to vidět znova.


Dodatečné informace

Původní název:
Kingdom of the Planet of the Apes (více)
  • USA Království Planeta opic
  • USA Kingdom of the Planet of the Apes
  • USA Ahvide planeedi kuningriik
  • USA A majmok bolygója: A birodalom
  • USA El planeta de los simios: Nuevo reino
  • USA El Planeta de los Simios: Nuevo Reino
  • USA El Planeta De Los Simios: Nuevo Reino
  • USA El reino del planeta de los simios
  • USA Il regno del pianeta delle scimmie
  • USA Kráľovstvo planéty opíc
  • USA La Planète des Singes : Le Nouveau Royaume
  • USA La Planète des Singes: Nouveau Royaume
  • USA Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık
  • USA O Reino do Planeta dos Macacos
  • USA Planeta dos Macacos: O Reinado
  • USA Planeta maimuțelor: Noul regat
  • USA Planet der Affen: New Kingdom
  • USA Vương Quốc Hành Tinh Khỉ
  • USA Королівство планети мавп
  • USA Планета обезьян: Новое царство
  • USA 猩球崛起:王國誕生
  • USA 猿人爭霸戰:猩凶帝國
  • USA 猿の惑星/キングダム
Premiéra v ČR:
8. 7. 2024
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
160 mil. USD
Tržby:
396,25 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Království Planeta opic je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Království Planeta opic


Podobné


Powered byJustWatch