Recenze filmu Království Planeta opic

78%

Komentáře a recenze 33

Dle počtu bodů
hrumsrt
hrumsrt
9 923 bodů
7
Netrvalo to dlouho a Foxové se vrací s opičí značkou, když tentokrát šlo pouze o sedmi letou pauzu od Reevesova solidního provedení.. A podobně, jak byl tehdy otazníkem Matt Reeves, je tomu i v případě průměrnou trilogií Labyrint ověšeného Wese Balla. Avšak síla značky je asi natolik soběstačná, že to vychází i tentokrát.. Království Planeta opic jde dál a přejímá si jak Caesarův odkaz, tak hlavně i strukturu z úplně původní šedesátkové Schaffnerovy Planety opic. Jenže nemá tak silnou ústřední postavu jakou byl Caesar (ne Mae, coby Freya Allan, to vskutku není, ta má charizma opičího ocasu) a už vůbec se nepohybuje v podobně atraktivním postapokalypickém prostředí stojícím na paradoxu jako první opičí film. Příběh drhne po celou dobu, naštěstí Království Planeta opic se může opřít o vynikající vizuál a solidní a zapamatovatelné akční scény, na které se zatím žádný předchozí "opičí film" nezmohl. Proto bude scéna na mostě jednou ikonická!.. Občas se sice usmívám, jak moc mají tvůrci nakoukaný původní film a lehce křečovitě zaplétají některé scény do nového hávu, jen je tady nedrží onen kultovní existenciální hnací motor, ale něco kompletně inovativního už vidíte opravdu zřídka. Království planety opic si zajímavě spojuje některé signifikantní motivy z Boulleho předlohy a jejich dvojí vyznění, které na filmovém plátně dělí bezmála 45 let, a i když to někdy působí zdlouhavě, něco takového ještě nikdo nezkusil. A jde minimálně o solidní základ pro opravdu jedinečné pokračování, kterého bychom se mohli jednou dočkat.. 70%
Motinski
Motinski
7 387 bodů
7
Ako prísľub nového príbehu dostačujúcí začiatok, ajkeď nie tak silný ako predchádzajúca trilógia. Wes Ball si ale určite nespravil hanbu. Prostredie je krásne, na veľkom plátne vyniklo zobrazenie divokej prírody prvotriedne, nové postavy majú presne to čo divak potrebuje k sympatiam a napriek absencii výraznej akcie som bol spokojný. Je tu filozofovanie, sú tu emócie, slovo Ceasar padne tak veľa krát že ma to trochu iritovalo a záporak sa moc nepochlapil. Chcem ale ďalšie časti, chcem vidieť viac z tohto sveta a chcem ďalšie diely. Miernu kritiku som použil hlavne pre to lebo Reeves nastavil štandard serie vysoko.
Rollman1
5 557 bodů
10
Návrat do světa Planety Opic v tom nejlepším možném stylu. Vizuálně nádherný film, který dokazuje, že když se na to jde s čistou hlavou, nemusí každý druhý film (Zdravím Ant-Mana 3, Marvels, odporného Thora a většinu filmů z roku 2023 i 2022) vypadat jako cut-scéna z Playstation 2. Režisér Trilogie Labyrint Wes Ball neměl vůbec jednoduchou pozici, protože musel navázat na úspěšnou trilogii s Caesarem a k tomu začít úplně nový příběh, který by měl být startem trilogie nové. A povedlo se mu to dokonale. Dobře napsané postavy, vizuálně vypiplané, parádní post-apo svět, kdy si příroda bere zpět co ji patří a hlavně vystavěný příběh, který nikam nespěchá a nechá diváka si v klidu udělat k postavám vztah, především k Noahovi, který si projde v průběhu filmů neskutečnou proměnou. Akce je solidní a natočená opravdu stylově a každá z nich je napínavá jak trenky. Pochválit musím i herecké výkony a parádní výpravu. Díky tomu fungují i emoce a humor, kterého bohudík není moc. Zamrzí tak jen malo prostoru pro záporáka, který nedostal tolik času, kolik by potřeboval a trošku urychlené finále. To nic ale nemění na tom, že se jedná o audiovizuální nářez, který doufám na sebe vydělá a těch dalšíh dvou filmů se dočkáme. Protože a jelikož, rozehráno je dobře. 9/10 a chci to vidět znova.
naytsirk
naytsirk
4 606 bodů
4
Za mě málo akční a příliš upovídaný… Taková nastavovaná kaše…
JaraSlama
JaraSlama
2 420 bodů
8
Návrat ságy o Planetě opic v podobě filmu Zrození planety opic přinesl nečekaný úspěch a odstartoval chválenou filmovou sérii. Nový protagonist Noe vede diváky na dobrodružnou cestu za záchranou světa, čelícímu nátlaku přírody a opicí vlády. Režisér Wes Ball dokázal vytvořit poutavý film, který oslavuje kreativitu a narativní strukturu původní série. I přes mnohé kvality však trpí nedostatkem prostoru pro vedlejší postavy a některé logické díry ve finálním závěru. Nicméně Království Planeta opic stále nabízí kvalitní zábavu a slibuje zajímavé pokračování této ceněné filmové ságy.
Myslivir
Myslivir
1 753 bodů
8
Kingdom Come: Deliverance na Planetě opic - mladý muž žije s partou přátel a svojí crush a pomáhá svému komunitou respektovanému otci. Náhle však přijíždí nepřátelská vojska a jejich generál otcovskou figuru z příběhu odstraní, čímž protagonistu vyšle na pouť za pomstou. Dojde na nějaké ty fatalitky, zvraty a zrady a ve výsledku se jedná o solidní učebnicové provedení cesty hrdiny. Základní stavební kámen a pevný výchozí bod pro novou trilogii tedy stojí a snad povede ke stavbě něčeho skutečně velkého. Z Království Planety (proč se to v názvu neskloňuje?) opic totiž konečně začínám ve větší míře cítit ten rozměr, který sugeruje samotný název. Už nejde jen o skupinu opic v jednom lese u San Francisca, ale konečně také vidíme i jiné kouty země - a že se na to krásně dívá. Spousta záběrů na krajinu je skutečná, CGI samotných opic má mnohdy sofistivanější mimiku, než jakou mají lidští herci (Freya Allan), a pouta mezi jednotlivými lidoopi jsou pevnější než v Caesarově trilogii, kde je rozbíjela jazyková bariéra a intelekt postav (proč se za ty roky nenaučil Maurice pořádně mluvit?). Já jen sakra doufám, že všechen naznačovaný potenciál tvůrci zužitkují, udrží laťku kvality přinejmenším na stejné úrovni a nějaké ty přešlapy si ohlídají (jisté prostory se zaplavují vodou se stejnou logikou jako domy v Sharknadu a až příliš mnoho scén se odehrává ve skoro úplné tmě). Další takovou opičárnu, jakou je původní pentalogie ze 70. let, totiž vidět úplně nechci.
ondy9
ondy9
1 584 bodů
7
Uběhlo sedm let a moje srdcovka je konečně zpátky. Rebootová série se posunula a nové Království nyní přináší opičí planetu vzdálené budoucnosti. Překrásná krajina postapokalyptického světa, kde naši hrdinové prochází mezi skvěle vytvořenými pozůstalostmi dřívějších lidí a potkávají nakažené lidské obyvatelstvo, i neznámí klan fanatických opic. Děj jen docela pokulhává na tom, že se snaží už v rámci tohoto dílu překonat Cézarovu úžasnou trilogii. A já jim to neberu. Líbí se mi návaznost a ambice udělat stejně dobrou skládačku, akorát jim to bohužel skrz zbrklost a ne tak dobře napsaný děj nepříliš vychází. Pomalý tón se mi zamlouval tak do půlky, kdy už to mělo nabrat velké obrátky. No, nestalo se. Kdyby příběh stáhli na hodinu a půl, filmu by to jen prospělo. Stejně tak postavy, které nejsou lépe využity, a konec, který sice disponuje velice povedeným zvratem, byť mnoho předchozích scén vrhá na jednu z postav zničehonic špatný stín a jde zcela proti jejímu charakteru. Království planety opic není ani zdaleka dokonalé, ale je sakra řemeslně dobré v tom, co dělá a co staví do budoucna. 75%
Pasadenka
Pasadenka
1 229 bodů
7
Opice přicházejí s neodolatelnou sílou obelhávání diváka. Ukázkám se podařilo navnadit bez toho, aby člověk děj odtušil. A pak jsme dostali poslední ukázku, která nám řekne toho tolik, že diváci, kteří dychtí po překvapení budou zklamáni. Naštěstí to není můj případ, a tudíž v kině mě čekalo hodně překvapení. :)

Jaké jsou opice? Dobré. Solidních 6-7 hvězdiček. Samo sebou byl v kině i můj malý Djungelskog. Zábavné na jeho jméně je to, že tento orangutánek je pojmenovaný džungle džungle jen ve dvou jazycích. :D Navíc původní význam slova Orangutan je lesní muž, nebo lépe muž z džungle. :) No není to fascinující? Asi ne. :D Ale Skog byl z filmu nadšen. Hlavně z hrdiny jeho druhu, Raky, který mě osobně také bavil nejvíc. A ten miloval knížky. :)

Co se délky týká, tak by film snesl ostřejší režii. Film má hodně pomalé tempo a akčních scén je v poměru hodně málo. O nějakém napětí zde nemůžeme mluvit. Na co film sází, tak to je tajemno a jeho postupné rozkrývání, které se zas povedlo na jedničku a scénář si mě hezky povodil, aby mě následně donutil zamyslet se nad tím, cože se to vlastně stalo. :o

Lze tedy říct, že film zde vybudoval solidní základ pro novou trilogii a nechal si dvířka otevřená pro různé cesty, kterýma se případná pokračování mohou ubírat. Nemohu také nevzpomenout odkazy na původní film, které připomínají ikonické scény, ale jdou si vlastní cestou. I tento přístup mě nakonec donutil pochybovat o tom, jak se naznačené pokračování vyvine dál. Jen u toho lovení se sítí mi vždy vytane na mysl scénka ze Simpsonů a nepovedlo se mi zaslechnout ikonickou hudbu od Jerryho Goldsmitha. :/ I když v titulcích se na něj odkazovali.

Jak to u tohoto zpracování bývá, opice jsou citelně vrstevnatější a dostáváme také příjemnou psychologii postav. Mezidruhová nenávist dvou inteligentních druhů na jedné planetě a ukotvování morálních hodnot nám již načrtl druhý díl a zde s ním stále pokračujeme. Jsou lepší lidé, nebo opice? Nebo opice jsou stejně nelidské jako lidé, když získaly lidství? Uvidíme, zda na tyto otázky dostaneme odpověď v šestém díle. :)

Nakonec ale musím říct, že se těším na pokračování. Jak moc bude scénář čerpat z původního filmu nedokážu odhadnout. Jak poskočíme v čase, jak bude vybudovaný konflikt? Dočkáme se čisté planety opic bez lidského plémě v současnosti, jak nám ji ukázal Burton? Budeme cestovat časem? Nebo to bude až v další trilogii? :D Kdo by si pomyslel, jak podnětná bude jedna francouzská opičí knížka od Boulleho. :)

A definitivním závěrem však musím poznamenat, že mě víc bavila první trilogie a nejvíc asi druhý díl, kdy jsou karty rozdány, ale hra se jenom začíná hrát. Pomalejší tempo snímků bylo nádherně rámováno ponurostí a bezútěšností a silným osobním příběhem jednotlivých postav. To u čtvrtého dílu postrádám a je možné, že další pokračování si na této absenci zláme vaz. Tak šup, vemte své Djungelskogy do kina! Laskavější filmovou sérii nemají. :)
Filip Šafránek
Filip Šafránek
1 062 bodů
6
Po Caesarově trilogii pokračuje planeta opic dalším příběhem. Avšak podle mě nedosahuje takových kvalit. Noa jako hlavní hrdina z orlího klanu je sympatický a všechny jeho motivace jsou pochopitelné. Avšak postava, která mě strašně vytáčí je Mae v podání Freyi Allan. Ona prostě od role Ciri hraje každou postavu stejně nudně s kamennou tváří. Proximus, hlavní záporák je nevyužitý a ukazuje se ve filmu poprvé strašně pozdě, přitom by si v zápletce zasloužil mnohem více prostoru a všechno by dosáhlo většího smyslu. Film by mohl být klidně o něco kratší, v určitých momentech se to všechno strašně táhne. Cgi by v určitých záběrech stálo za dolazení, pusobí hodně uměle, v zásadě právě Proximus je vzhledově nedodělaný. Původní trilogie nastavila laťku dost vysoko, proto je pro mě těžké hodně věcí přehlížet, i tak si ale nemyslím, že se jedná o špatný začátek nové trilogie a rozhodně se jedná o start, který má potenciál nakopnout další dění.
Peregrino
Peregrino
1 018 bodů
6
Po trilogii s Ceasarem dost velký sešup, co se kvality týče. Slabší dějová linka, přepálená stopáž a nadužívání CGI. Mae v podání Freyi Allan byla vyloženě nesnesitelná. Zatím to vypadá, že si nová trilogie chce hrát na opičího Avatara.