Občanská válka v Americe vypukla. Realističtěji než v tomto traileru proběhne leda naživo

Občanská válka v Americe vypukla. Realističtěji než v tomto traileru proběhne leda naživo
Občanská válka | A24
Díla od A24 se dosud orientovala výhradně na autorské koncepty zasahující do vícero žánrů, které často hovořily dost symbolickou filmovou řečí. Vedle hororů Ariho Astera (Slunovrat) nebo loňské oscarovky Všechno, všude, najednou dominuje právě tvorba Alexe Garlanda. Ten pro studio natočil filosofickou sci-fi Ex Machina, environmentální sci-fi horor Anihilace a silně metaforický psychologický horor Men.
Občanská válka
Občanská válka
76%
A24 vstupuje s Občanskou válkou do nové éry. Rozpočet činil 50 milionů dolarů, tedy o patnáct milionů více než dosud jasně nejdražší studiová zakázka, černohumorný horor On se bojí z minulého roku. Ten i díky své vyhraněnosti a především festivalové nátuře finančně propadl, Občanská válka by mohla oslovit podstatně větší část publika. V českých kinech ji zažijeme od 18. dubna a podle dosavadní propagace by to za ten popcorn mezi zuby stát mohlo.
Občanská válka: 2. trailer | A24
Druhou, podstatně kratší a více atmosférickou upoutávku totiž vyplňují autenticky hutné akční sekvence, jež navodí pocit permanentní militantní hrozby. Je do nich navíc vetkaná Garlandova typická komorní sonda do lidských duší, která avizuje nutné a samozřejmě děsivé protrhání morálních bariér. „Někdo se nás snaží zabít… My se snažíme zabít je,“ říká v traileru sniper s někým na mušce. O čem jiném to taky vše ve výsledku je?
Z některých reakcí zahraničních webů na upoutávku vyčteme, že politická nálada ve Spojených státech klidně může do podobného vývoje jednou zmutovat. Pokroucené demokratické hodnoty možná spějí k restartu, a ať už se na to Garland podívá z jakékoli perspektivy, jeho dosavadní přínos slibuje relevantní tvůrčí komentář. Jako scenárista stojí také za zombie hororem 28 dní poté, který znázornil exploatační verzi válečného i hodnotového konfliktu, nebo za novým Dreddem, kde oživil futuristickou formu autokracie.
Nahlédnout bychom v Občanské válce měli do politického zázemí i na frontové linie, kde si zřejmě každý interpretuje napjatou situaci po svém. S hereckou sestavou v čele s Kirsten Dunst (Spider-Man), jejím manželem Jessem Plemonsem (Zabijáci rozkvetlého měsíce), Wagnerem Mourou (Elitní jednotka) nebo Cailee Spaeny (Priscilla) to bude mít Garland emočně zjednodušené. Půl roku po premiéře netflixovského Nech svět světem (Leave the World Behind), kde hrozba byla hlavně neviditelná a hackerská, navíc dostaneme přece jen tradičnější válečnou vizi, která snad bude především varovat a šokovat.
Podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů roku 2024.
zdroj: Slash Film