„Všechna impéria padnou.“ Kirsten Dunst se chystá na příští americkou občanskou válku

„Všechna impéria padnou.“ Kirsten Dunst se chystá na příští americkou občanskou válku
Občanská válka | A24
O traileru na Garlandovu novinku se okamžitě rozvířily ostré diskuze na sociálních sítích. Každý je připravený projektovat si do snímku vlastní politiku. Kdo se v tomhle filmu přesně zblázní a kdo koho zradí? Zatím je však velmi brzy hádat, jak Garland celé téma pojme.
Občanská válka
Občanská válka
76%
Z upoutávky nemůžeme s jistotou vyčíst, jestli bude s naším světem pracovat analogicky a bude tvořit konkrétní paralely, nebo zda půjde o univerzálnější podobenství. Pokud bude publikum očekávat jedno a dostane druhé, možná bude automaticky zklamané, což by byla škoda.
Občanská válka: 1. trailer | A24
Hlavní role se chopí Kirsten Dunst, kterou jsme na plátně neviděli tři roky. Mezitím stihla porodit a vzít si hereckého kolegu Jesseho Plemonse, takže asi není třeba vysvětlovat, čím onen čas vyplnila. Ale jakkoli nové rodině přejeme štěstí, rozhodně nechceme, aby si jednačtyřicetiletou herečku nárokovala výhradně pro sebe! Návrat v hlavní roli fotoreportérky, jež dokumentuje dění a zároveň se svými blízkými bojuje o život, je tedy rozhodně vítaný.
Další povědomou tváří je Stephen McKinley Henderson, jehož známe jako herce výrazných vedlejších rolí například z Duny. Karl Glusman je známou tváří festivalových filmů, jeho nejvýraznější rolí je jistě odvážná Love Gaspara Noého, a Cailee Spaeny patří k nejméně okoukaným tvářím z hlavního obsazení.
Občanská válka
Občanská válka | A24
Spekulovat konkrétněji o ději Garlandova filmu dopředu by bylo vskutku pošetilé, z útržkovitých záběrů však můžeme sledovat, jak se sama armáda obrátí proti civilistům. Na čí rozkaz? Nicméně násilí jsou vystavení i novináři v konferenčním sálu Bílého domu a o kohosi se ozbrojení útočníci přetahují dokonce i v samotné oválné pracovně. Velkoplošných útoků se dočkají hlavní sídla americké moci. Aktuálnost těchto vizí by mohla vést k tomu, že se Garland konečně krom zájmu kritiky a cinefilů dočká i hitu.
V Americe jde snímek do kin již 26. dubna a stále čekáme, zda se ho chopí některá česká distribučka. Zatím se podívejte na seznam dalších nejočekávanějších filmů příštího roku podle databáze Kinoboxu.