George Clooney režíruje zapomenutý americký triumf na Hitlerově olympiádě

George Clooney režíruje zapomenutý americký triumf na Hitlerově olympiádě
The Boys in the Boat | MGM
Clooney má k pozapomenutým událostem minulého století blízko. Obracel se k nim ve svých retro filmech Dobrou noc a hodně štěstí, Památkáři či Něžný bar. Oscarový herec se nyní poprvé vrhá na sportovní tematiku, a byť veslování nepatří k nejpopulárnějším disciplínám, příběh podceňované posádky v dobách velké hospodářské krize skýtá potenciál pro další zlaté sošky. V amerických kinech se ostatně objeví 25. prosince v období vrcholící oscarové sezóny.
Hrdinové ve člunu
Hrdinové ve člunu
70%
Příběh „kluků ve veslici“ vyniká osobnostmi v osmičlenném týmu, jehož se ujal zkušený trenér George Pocock (Joel Edgerton). Veslaři se rekrutovali z chudých mladíků z dělnické třídy, přičemž Joe Rantz (Callum Turner) v dětství utekl od rodiny a protloukal se životem sám. Společnými silami se lidé bez světlé budoucnosti probojovali na olympijské hry pořádané v Hitlerově nacistickém Německu. Tam sice nejslavněji úřadoval černošský americký atlet Jessie Owens, ale také na vodě se odehrával neuvěřitelný osobní příběh.
The Boys in the Boat: trailer | MGM
Z traileru nasajeme autentickou atmosféru 30. let a doprovodná skladba Toma Pettyho nás naladí na vzletné vyprávění o motivaci a semknutí týmu složenému z jedinců, jimž pocit životní satisfakce dosud unikal. Clooney se v daných lokacích pohybuje sebejistě a údajně pozitivní první projekce napovídají, že by mohl navázat na britskou klasiku Ohnivé vozy (1981). V ní jsme se vrátili do roku 1924 k podceňovaným anglickým atletům na pařížské olympiádě.
The Boys in the Boat napsal scenárista Mark L. Smith (Revenant) a kamery se chopil Martin Ruhe, jenž s Clooneym spolupracoval na Půlnočním nebi a Něžném baru. Na videu vynikají působivé inscenace a dobovost navzdory tomu, že produkce nezamířila ani do dosud stojící budovy univerzitního kampusu v Seattlu. Natáčelo se ve Velké Británii, v Los Angeles a v Berlíně. V závodních scénách si posádky různých národností zahráli studenti z Oxfordu nebo členové veslařského klubu Oriel College Boat Club.

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.