Dobrou noc a hodně štěstí

72%
Dobrou noc a hodně štěstí

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthyhym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích.




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Je to námětem velmi silný film, který je s jistotou a přesně převeden na plátno. Nedokázal mě sice pohltit, ale rozhodně mě zaujal a donutil k zamyšlení. George Clooney je očividně velmi učenlivý - umím si představit, že zhruba stejně by to vypadalo od Soderbergha.
Fingon
16 886 bodů
6
Jméno McCarthy mi není neznámé, a i kdybych o jeho "honu na čarodějnice" nic nevěděl - viděl jsem Majestic a je mi známá aféra s Eliou Kazanem. Dle popisu jsem si ovšem film představoval NAPROSTO odlišně... Celou dobu jsem čekal, kdy už se ti dva konečně střetnou naživo v debatě ve studiu (a Murrow McCarthyho umlátí argumenty a svou morální převahou), ale bohužel tomu tak nebylo. Smůla, tohle prostě není film pro mně.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Jsou padesátá léta v USA a americký senátor McCarthy vede svůj boj s čarodějnicemi – komunisty. Padají hlavy a odnáší to spousta lidí. Televizní stanice CBS mu však šlape po krku, především pak Edward R. Murrow, který má pocit, že s tímto radikálním politikem není něco v pořádku. Jenže ani on neunikne pozornosti. Začíná strhující drama. Černobílý film s minimem prostředí natočil Georgie Clooney a nutno říct, že málokdo ten rok překvapil tak jako on. Fantasticky vedení herci a vzrušující atmosféra diváka doslova vtáhnou na hodinu a půl do Ameriky padesátých let. Film se při 13 milionovém rozpočtu stal komerčním hitem a obdržel 6 Oskarových nominací včetně nejlepšího filmu, režie a scénáře.

Dodatečné informace

Původní název:
Good Night, and Good Luck. (více)
  • Francie Dobrou noc a hodně štěstí
  • Francie Good Night, and Good Luck.
  • Francie Boa Noite e Boa Sorte
  • Francie Boa Noite, e Boa Sorte
  • Francie Bonsoir, et bonne chance
  • Francie Buenas noches, y buena suerte.
  • Francie Dobrú noc a veľa šťastia
  • Francie Good Night, and Good Luck
  • Francie Good Night, and Good Luck - Der Fall McCarthy
  • Francie Hyvää yötä ja onnea
  • Francie Iyi geceler, iyi sanslar
  • Francie Kalinyhta, kai kali tyhi
Premiéra v ČR:
2. 3. 2006
Země původu:
Francie, Velká Británie, Japonsko, USA
Rozpočet:
7 mil. USD
Tržby:
54,6 mil. USD (celosvětově)