Elitní jednotka

77%
Elitní jednotka
Plakát traileru

Kapitán Nascimento jako velitel elitní jednotky brazilské policie, zvané BOPE, vede válku s drogovými dealery už několik let. V Rio de Janeiru je přes 700 slumů ovládaných po zuby ozbrojenými dealery. Mají HK, Uzi, AR-15, zbraně, které se v jiných zemích používají ve válkách. Tady jsou v rukách gangsterů. Jejich střela prolítne autem jako papírem. Ve městě, jako je Rio, nechodí policie do favel bránit zákon. V Riu závisí mír na rovnováze mezi gangsterskou municí a korupcí policistů. Když jde čestný policajt do favel, obvykle se něco semele. Matias a Neto byli přesně ti, kdo ještě věřili, že policie může konat správně. A právě ty potřebuje kapitán Nascimento, aby z nich mohl vychovat své nástupce. Vede tuhle krutou válku už pěkně dlouho a začíná jí mít plné zuby. A také čeká syna.
Film, zachycující se syrovou a dynamickou otevřeností příběh inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v riodejaneirských favelách v roce 1997 těsně před návštěvou Svatého otce z Říma, vzbudil nesmírný divácký ohlas po celém světě. Na MFF v Berlíně v roce 2008 získal hlavní cenu Zlatého medvěda, doma v Brazílii posbíral 25 národních filmových cen a další v Argentině, Mexiku, Peru a USA.
Režisér José Padilha, který vystudoval v rodném Rio de Janeiro a v Oxfordu, natočil před tímto šokujícím celovečerním debutem již několik dokumentárních filmů s podobným tématem. Film Ónibus 174 v roce 2003 získal na MFF v Karlových Varech Cenu diváků a Cenu FIPRESCI.
(zdroj: Česká televize)




Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8.5
Kdo by to řekl, že u vidím Pabla Escobara na straně zákona, ale Elitní jednotka mi tento divácký zážitek umožnila. Samozřejmě zde píšu o Mourovi, který se nejvíce po světě proslavil jako právě drogový narkobaron. Opět dokázal, že je charakterní herec, který svým výkonem dokáže utáhnout celý projekt. Elitní jednotka je drsným snímkem z ještě drsnějšího prostředí, kterým jsou chudinské čtvrtě v Riu.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7.5
Pěkný film o drsném světě v Riu. Zkorumpovaná policie, kriminalita pro našince nevídaných rozměrů. Snímek nechá nahlédnout i do řad elitní jednotky brazilské policie, do světa dealerů i bohatší vrstvy tamních studentů. Vyvážený snímek, který se nesnaží za každou cenu tlačit na pilu.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Tak takové to tedy bylo! Aneb jak jde stopáž zněkolikanásobit přidáním flashbacku ke každé myšlence (hned na několika úrovních). Přesto velmi slušné. 70%

Dodatečné informace

Původní název:
Elite Squad (více)
  • Argentina Elitní jednotka
  • Argentina Elite Squad
  • Argentina Elitarni
  • Argentina Elitna postrojba
  • Argentina Elitne trupe
  • Argentina Oi epilektoi
  • Argentina Özel tim
  • Argentina The Elite Squad
  • Argentina Tropa de elite
  • Argentina Tropa de élite
  • Argentina Tropa de elite - Elitestyrken
  • Argentina Troupe d'élite
Premiéra v ČR:
1. 11. 2009
Země původu:
Argentina, Nizozemí, USA, Brazílie
Rozpočet:
4 mil. USD
Tržby:
14,76 mil. USD (celosvětově)

Další z kolekce Elitní jednotka


Podobné