Elitní jednotka

77%

Zajímavosti 4

  • Snímek byl v únoru 2008 oceněn na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu cenou pro nejlepší film.
  • Finální sestřih pro kina byl nakonec mírně odlišný od toho uniklého. Byla v něm scéna navíc a posloupnost některých scén byla zpřeházena. Tvůrci nikdy neuvedli zda motivací k tomuto kroku byl důvod uniknutí filmu či ne.
  • Z filmu byl trhák již tři měsíce před kinopremiérou. Ven se dostala pirátská nahrávka jedné z pracovních verzí filmu vinou firmy, která dělala k filmu titulky. Okamžitě tato verze zaplnila černý trh. Tuto verzi dle průzkumů viděli přibližně tři milióny lidí než přišel film do kin a celkově jen v roce premiéry 11,5 miliónu diváků. Když poté v říjnu 2007 dorazil snímek do kin, tak ho v nich vidělo půl milionu diváků. Přesto to filmu paradoxně spíše pomohlo, jelikož třeba pouze v Riu a Sao Paulu zhlédlo film o otevíracím víkendu 180,000 diváků, byť snímek neměl žádnou oficiální reklamní kampaň. S přehledem se jednalo o nejnavštěvovanější film v brazilských kinech za dotyčný rok.
  • Během natáčení byla tvůrcům na kopci Chapéu Mangueira odcizena dodávka se zbraněmi. Šedesát z celkových devadesáti byly atrapy, ale zbylých třicet bylo plně funkčních. Policejní tým poté při zásahu v jedné z favel dokázal získat zpět aspoň některé zpět.