Skvělé (a dlouhé) seriály, na které můžete koukat během karantény

Skvělé (a dlouhé) seriály, na které můžete koukat během karantény
Perníkový táta (2008) | AMC

Impérium - Mafie v Atlantic City (2010)

Kombinace kabelovky HBO, prohibiční gangsterky a produkujícího Martina Scorseseho (Mafiáni, Casino) snad ani nemohla zklamat. Výpravná dobovka nám tak na ploše pěti sérií nabízí vše, co můžeme od syntézy známé televize, dlouhodobě vděčného tématu a proslulého filmaře očekávat. Epické mafiánské drama s mnoha skvěle napsanými a zahranými postavami (v čele s výborným Stevem Buscemi a fenomenálním Michaelem Shannonem), prvotřídně zrealizované a obsahově velice aktuální i pro dnešní dobu.

Most (2011)

Most
Severské detektivky (jak knižní, tak filmové a seriálové) jsou již delší dobu samostatnou kategorií. A mezi ty úplně nejlepší patří právě švédsko-dánský Most. Ten si diváky získal specifickou pochmurnou a mrazivou atmosférou Skandinávie a velmi sofistikovanými (a aktuální socio-politická témata reflektujícími) případy, ale možná ze všeho nejvíce naprosto vynikající hlavní postavou, kterou je geniální, avšak značně asociální (a díky tomu občas neskutečně legrační) vyšetřovatelkou Sagou Noren (božská Sofia Helin). Tenhle skvost tak funguje ve dvou hlavních rovinách. Jako inteligentní moderní krimi se společenským přesahem a současně jako psychologicky i emočně velice působivý portrét složité a výsostně nonkonformní lidské bytosti. Most to dotáhl na čtyři série a celkem 38 epizod.

Narcos (2015)

Obšírně představovat jeden z největších netflixovských hitů by nepochybně bylo pašováním bílého prášku do Kolumbie. V prvních dvou sérií je Narcos primárně příběhem snahy o dopadení nechvalně proslulého drogového krále Pabla Escobara v podání výtečného Wagnera Moury, třetí řada se pak věnuje jeho velké konkurenci, tzv. Gentlemanům z Kali. V posledních dvou letech pak ještě vznikl přímý spin-off s názvem Narcos: Mexiko, jenž má aktuálně dvě sezóny. Seriál z produkce Joseho Padilhy (Elitní jednotka, RoboCop) se kromě jiného vyznačuje rychlým tempem a dějovým spádem, sugestivním ztvárněním dobových reálií, někdy až neuvěřitelnými (ale reálnými) zvraty a velmi dobře natočenými akčními scénami.

Papírový dům (2017)

Obrovský současný španělský hit, jeho tvůrci se rozhodli často zpracovávané filmové téma (přepadení banky) využít pro formát kontinuálního seriálu. Zdánlivě šílený nápad (heist movies obvykle nemívají zápletky na desítky hodin stopáže) ovšem scenáristé Papírového domu ustáli s přehledem - seriál má dostatečně bohatou dějovou strukturu, zajímavé postavy a podzápletky, spoustu zvratů a konfliktů, aby už po pár epizodách neztratil tah na bránu a neupadl do monotónní natahované nudy. Původně byly sice zamýšleny jen dvě série, zásluhou extrémního diváckého úspěchu už ale vznikly další dvě - ta nejnovější bude na Netflixu již zanedlouho k dispozici.

Peaky Blinders - Gangy Birminghamu (2013)

Pokud vám sedí lehce moderně pojaté dobové gangsterky, s Peaky Blinders nemůžete šlápnout vedle. Lahodnými novodobými rockovými songy ozdobený britský seriál, za nímž jako hlavní scenárista stojí zkušený Steven Knight (Východní přísliby, Taboo), je výpravnou ságou o stejnojmenném titulním gangu založeném rodinou Shelbyových. Z širšího hlediska jsou Peaky Blinders tvrdým, věrohodným a osobitým obrazem Británie po první světové válce. Navíc má v čele špičkové herce jako jsou Cillian Murphy, Sam Neill nebo Tom Hardy. V tuto chvíli existuje pět řad po šesti dílech, dohromady jich má být údajně sedm.

Perníkový táta (2008)

Mark Margolis | Sony
Mnoha seriálům se podařilo rozjet na základě skvělého nápadu. Ale jen málokterému se pak povede časem neupadnout do (pod)průměru a ústřední zápletku dovést do důstojného konce. Právě Perníkový táta, jenž si nese pověst seriálu s vzestupnou tendencí kvality, patří mezi účebnicové příklady těch, jimž se tento takřka husarský kousek povedl. Dnes už v podstatě kultovní podívanou o učiteli chemie (Bryan Cranston), který se po zjištění, že umírá na rakovinu, rozhodne vzít osud do svých rukou velmi radikálním způsobem (se svým bývalým studentem začne vařit a distribuovat drogy, aby rychle vydělal peníze a zajistil tak finančně svou rodinu), spousta filmových a seriálových fanoušků považuje za jeden z vůbec nejlepších dramatických seriálů všech dob. Strávit s ním můžete 62 epizod, rozdělených do pěti sezón. V případě zájmu můžete vyzkoušet i navazující film El Camino či spin-off Volejte Saulovi, za nimiž stojí stejní tvůrci.

Policejní odznak (2002)

The Shield - policejní odznak
Filmů o zkorumpovaných poldech existují desítky. Ale možná žádný z nich nenabízí natolik mohutnou a působivou kriminální fresku, jako právě Policejní odznak. Ten zcela zaslouženě bývá (společně s The Wire - Špína Baltimoru) považován za absolutní špičku v oblasti policejních krimi seriálů. V centru příběhu, vyprávějícím o odvrácené straně současného Los Angeles, stojí zkorumpovaná speciální úderná jednotka, vedená Vicem Mackeym (dokonalý Michael Chiklis), fascinujícím amorálním zmetkem, kterého je stejně snadné zbožňovat, jako nenávidět (z mého pohledu jedna z vůbec nejlepších postav v dějinách televize). Na téhle záležitosti by se dalo pochválit snad úplně vše (vývoje hlavních zápletek, postav, herecké výkony, formální stránka), za zvláštní zdůraznění ale určitě stojí, že se jedná o jeden z mála vzácných případů, kdy se nějakému kontinuálnímu seriálu povedlo s přibývajícími díly/sériemi nejen kvalitativně neupadat, ale spíš se naopak ještě zlepšovat. Zejména celé poslední tři série (z celkových sedmi) jsou naprosto neuvěřitelné 'žrádlo', které má zdrcujících emocionálních momentů na rozdávání. Regulérní (novodobá) antická tragédie...
Nejkrásnější herečky v rolích. Poznáte, z jakého filmu jsou fotky?