Skvělé (a dlouhé) seriály, na které můžete koukat během karantény

Skvělé (a dlouhé) seriály, na které můžete koukat během karantény
24 hodin (2001) | 20th Century Fox Television
24 hodin (2001)
Dodnes jeden z nejlepších akčních seriálů, ne-li vůbec nejlepší. 24 hodin patří mezi superúspěšné seriály, které stály (těsně) před příchodem vlny tzv. quality tv. Zpočátku seriál vyprávějící o boji s terorismem zaujal hlavně svým konceptem (každá sezóna se odehrává během jednoho dne a v "reálném" čase), stálé diváky si ale získal hlavně svým nepolevujícím tempem, vypjatou atmosférou, častými (a mnohdy nekompromisními) dějovými zvraty a silnými scénami obecně. Především ale dal světu famózního Jacka Bauera (životní role Kiefera Sutherlanda) - agenta protiteroristického oddělení, jenž se s přibývajícími sériemi vypracoval na jednoho z největších borců, který kdy brázdil televizní obrazovky. A strávit s ním můžete celých devět sérií a jeden film.
Banshee (2013)
Banshee
Banshee je hodně specifická záležitost, která rozhodně nebude po chuti každému. Určena je primárně fandům drsných akčních filmů a kriminálek, které víc než na složitých zápletkách, hlubokých myšlenkách a snaze o co největší realismus stojí na výrazně (až komiksově) stylizovaných postavách a pravidelně dávkované tvrdé (a s chutí natočené) akci. Seriál má celkem čtyři série, svého vrcholu dosáhl ve třetí.
Černé zrcadlo (2011)
Černé zrcadlo
Unikátní antologie, která nabízí samostatné uzavřené epizody/minipříběhy pojednávající o různých palčivých či jinak závažných tématech, věnujících se vesměs vizím blízké budoucnosti, popřípadě významným technologiím, které buď již existují nebo možná brzy existovat budou. Ve většině případů se jedná o velmi temná, drásavá, někdy až děsivá podobenství toho, kam až naše "vyspělá" společnost může zanedlouho dospět. Najdou se zde ale i díly s (relativně) pozitivním vyzněním. V současnosti existuje pět sezón, vznik dalších je ale pravděpodobně jen otázkou času.
Expanse (2015)
Možná nejlepší současná seriálová space opera, pro fandy výpravných futuristických sci-fi v podstatě povinnost. Parádně vystavěný fikční svět, který tvůrci neustále zajímavě rozvíjejí a zalidňují. Předvídat děj dopředu je téměř nemožné (seriál je adaptací několikadílné knižní série) a navíc se zde velmi smysluplně a sebejistě prolíná několik žánrů - od vesmírného dobrodružství, přes noirovou detektivku až po politické drama. Aktuálně má Expanse čtyři řady, páté se dočkáme možná ještě letos.
Gomora (2014)
Gomora
Italská pecka, nabízející nelítostný pohled na zcela nelítostný svět neapolské mafie. Dějově, herecky i formálně brilantní záležitost, která je svižná, napínavá, sugestivní i realistická, minimálně v tom, jak zobrazuje svět gangsterů a kriminálníků jako prostředí, v němž se nelze vyhnout násilí, krutosti, smrti a někdy až příliš velkým obětem. Díky svému prvotřídnímu zpracování se Gomora může podívat zpříma do očí i těm nejlepším a nejoceňovanějším filmovým i seriálových dílům (nejen) daného žánru. Momentálně jsou k dispozici čtyři dvanáctidílné série.
Nejlepší kriminální seriály za posledních 10 let