Jaký dopad má zatím koronavirus na Hollywood?

Jaký dopad má zatím koronavirus na Hollywood?
Není čas zemřít | Vanity Fair
Česká republika se nově nachází v karanténě a návštěvy kina či divadelních představení jsou už týden nepřípustné, přičemž podobné situace už nastaly rovněž v řadě dalších zemích, které boj s koronavirem spíše prohrávají či se snaží o včasnou prevenci. Na tyto mimořádné poměry už pochopitelně nějaký čas reagují také hollywoodská studia, která posouvají premiéry očekávaných bijáků a pozastavují velké nákladné produkce. A to samozřejmě znamená citelné finanční ztráty, které by se podle odborných odhadů mohly letos vyšplhat až na závratných 20 miliard dolarů. Pojďme si stručně shrnout, jaká opatření byla vlastně filmovými studii, pořadateli či provozovateli kin doposud zajištěna.
Zavírání a omezování návštěvnosti kin
omezovani-navstevnosti-zpozdeni-a-ztraty-jaky-dopad-ma-zatim-koronavirus-na-hollywood
| Collider
Epicentrem nákazy byla v prvních měsících Čína, která 23. února neprodleně uzavřela kinosály po celé zemi. Takový krok společně s bídnými vyhlídkami na zlepšení znamená katastrofu pro mnoho velkých hollywoodských produkcí, které na finanční podporu asijského trhu a diváků spoléhají čím dál výrazněji. V průběhu března se navíc dveře kinosálů zavírají i v mnoha evropských státech a omezení nově postihují také USA, kde se největší řetězce kin uchylují k prvním razantním opatřením, které dost možná nebudou poslední. Zámořský gigant ACM Theatres společně s kanadským Cineplexem osekává od 14. března kapacitu svých kin na polovinu, aby mezi sebou mohli mít lidé alespoň jednu volnou sedačku. Tento stav by měl trvat minimálně do 30. dubna a další řetězce budou následovat či zavírat úplně. Otázkou však zůstává, jestli v nejbližších týdnech vůbec bude na co chodit.
Rušení a přesouvání premiér
Daniel Craig
Není čas zemřít | MGM
Vzhledem k natolik nestabilní a nepředvídatelné situaci v rámci multiplexů je logické, že hollywoodská studia ruší data blížících se premiér v naději, že během léta bude virus poražen a na jejich drahé projekty alespoň někdo do kin zamíří. Jakých nejvýznamnějších titulů se to týká?
Není čas zemřít - Filmovými fanoušky nejvíce oplakávaný odklad může vzbuzovat útěchu tím, že přesunutí je tentokráte na dobu určitou. James Bond se tak nevydá na další nebezpečnou misi v dubnu, nýbrž až na konci listopadu (pokud vše dobře dopadne).
Rychle a zběsile 9 - Také Vin Diesel a jeho partička oznámili přesunutí z letošního května na duben příštího roku. Třeba tak zbude čas dotočit nějakou automobilovou honičku na prstenu Saturnu.
Mulan - Jeden z nejdražších projektů Disneyho, který už stačil posbírat pochvalné reakce z prvních uzavřených promítání, se odsunuje na dobu neurčitou. Je zřejmé, že v tomto případě se hodně spoléhalo na zájem asijských diváků, tudíž nelze odhadnout, kdy původně animovaná hrdinka světlo světa spatří.
Noví mutanti - Nekonečný příběh pokračuje. Už se zdálo, že si tato problematická produkce vše špatné vybrala a čeká ji zadostiučinění v kinech (sledovanost trailerů napovídala o slušném diváckém zájmu), jen aby přišlo další odložení, které může trvat klidně celý rok. Maisie Williamas dotočila film jako dítě a v době premiéry už bude mít dost možná dítě a první vrásky.
Antlers - Možná nenápadný, ale hororovými fanoušky hojně očekávaný projekt od talentovaného režiséra Scotta Coopera, jehož absence v kinech je další bolestivou ranou pro filmové jaro. Doufám v podzimní shledanou.
Tiché místo: Část II - Pravděpodobný hit jara ustoupil dle očekávání jen týden před premiérou a hororoví fandové pláčou. Ale co se dá dělat, zdraví diváků a profit studia jsou samozřejmě přednější.
Králíček Petr bere do zaječích - A to doslova. Pokračování relativně úspěšné rodinné podívané se zatím přesouvá na srpen.
The Loverbirds - Do zaječích bere také komedie s oblíbeným Kumailem Nanjianim, která náhradní datum premiéry neoznámila.
Co se týče Black Widow, tedy filmu, který si měl celé jaro finančně podmanit, k odložení premiéry, u nás stanovené na 30. dubna, zatím oficiálně nedošlo, ale podle všeho se tak dá očekávat v následujících dnech.
Zastavování probíhajících či naplánovaných produkcí
omezovani-navstevnosti-zpozdeni-a-ztraty-jaky-dopad-ma-zatim-koronavirus-na-hollywood-1
| Scified
Zatímco některé už natočené filmy pouze oddalují své uvedení v kinech, řada dalších zastavuje či přesouvá samotnou produkci, přičemž jde často o velmi ambiciózní a očekávané projekty.
Jurský svět: Dominion - Završení nové dinosauří trilogie se začalo natáčet tento měsíc v Londýně, ovšem nyní se práce kvůli koronaviru zastavily. Je tak otázkou, zda-li se filmu skutečně dočkáme již v červnu příštího roku.
Mission: Impossible 7 - Štáb kolem Christophera McQuarriea a Toma Cruise natáčel minulý měsíc v Benátkách, čemuž se kvůli extrémnímu rozšíření viru pochopitelně vystavila stopka.
Batman - Diskutovaný projekt s Robertem Pattinsonem v kůži Bruce Waynea zastavil 14. března své natáčení v Británii na minimálně dva týdny.
Samaritan - Thriller se Sylvesterem Stallonem se začal nedávno natáčet v Atlantě, ovšem 14. března došlo k přerušení produkce.
Film o Elvisovi Presleym - Jelikož se Tom Hanks s jeho ženou nakazili koronavirem, zastavena byla také produkce chystaného filmu Baze Luhrmanna o králi rocknrollu, v němž měl Hanks ztvárnit Elvisova manažera.
Peter Pan & Wendy - Další hraná předělávka disneyovské klasiky od režiséra Davida Loweryho se nacházela v předprodukci, kde se také na nějaký čas zasekne.
Reboot Sám doma - Předem odsuzovaný projekt bude rovněž odsouvaným projektem. Sympatický Archie Yates si tak na tento velký herecký průlom bude muset počkat.
Shrunk - Pokračování slavné komedie Miláčku, zmenšil jsem naše děti, které zlákalo k návratu legendárního komika Ricka Moranise, se bohužel také zastavuje ještě před samotnou produkcí.
Nightmare Alley - Nový projekt Guillerma del Tora, v němž by měl hlavní roli ztvárnit Bradley Cooper, se před kamery jen tak nepodívá.
The Last Duel - Zdržuje se také natáčení historické fresky Ridleyho Scotta, v níž se proti sobě postaví Matt Damon a Ben Affleck.
Malá mořská víla - Hraná verze slavného animáku se měla začít natáčet příští týden v Londýne. Inu, nezačne.
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings - Další z očekávaných marvelovských projektů se před kamery zatím nedostane, neboť režisér Destin Daniel Cretton se nachází v karanténě.
Pozastavení již probíhající produkce však nelze považovat za úsporná opatření - například každý promrhaný den natáčení zmíněného Jurského světa má studio přijít na nějakých 300 tisíc dolarů.
Rušení televizních show, festivalů a zábavních parků
Winona Ryder
Stranger Things
Pozastavování, odkládání a omezování se samozřejmě dotýká také televizní tvorby, potažmo filmových či hudebních festivalů a zábavních atrakcí. The Tonight Show Jimmyho Fallona, Late Show Stephena Colberta a Jimmy Kimmel Live přerušili své natáčení. Podobně jedná také Netflix, který pozastavil výrobu všech show točených v Americe a v Kanadě, což zahrnuje samozřejmě i čtvrtou sérii Stranger Things. CBS pak pro změnu vystavuje stopku pořadům jako The Amazing Race nebo Survivor.
Co se týče kulturních akcí a festivalů, i v tomto ohledu se koronavirus negativně vyřádí. Zavírají se veškeré Disneyho zábavní parky včetně Disneylandů v Kalifornii, na Floridě a v Paříži, stejně jako řada filmových festivalů ve Švýcarsku, v Pekingu či ve Spojených státech. Zatím beze změny však zůstává datum konání mezinárodního festivalu v Cannes, který by měl proběhnout od 12. do 23. května. Již se však odhlasovalo, že v případě zrušení festivalu nebude vzešlé ztráty platit pojišťovna. Zavřená je rovněž slavná Broadway, nemluvě o spoustě méně známých kulturních akcích.
Pro Hollywood a globální kulturní život je koronavirus zatím těžkou ranou, kterou znásobuje vědomí, že situace se nyní může každou hodinou měnit a že jen málokdo ví, co bude zítra. Snad se bude brzy vyvíjet k lepšímu.