Fond kinematografie přispěl na pohádku ze zubní ordinace, pátrání po otci či eastern

Fond kinematografie přispěl na pohádku ze zubní ordinace, pátrání po otci či eastern
Ceněný film Michala Blaška | Bontonfilm
„Mezi podpořené se dostalo drama s prvky easternu, muzikálové komediální drama dotýkající se témat stáří a ženského přátelství, adaptace knihy oceňované spisovatelky, komediální drama o muži hledajícím svého otce, rodinný pohádkový film s edukativním přesahem, vztahové drama o ženě na životním rozcestí nebo artově laděný horor,“ shrnula předsedkyně rady Helena Bendová.
Marek Najbrt, Marek Daniel
Režisér Marek Najbrt a herec Marek Daniel | Marek Dvořák
Nejvyšší podporu – 15 milionů korun – přiklepli snímku Divoký hon režiséra Marka Najbrta (Prezident Blaník, Čertí brko) a scenáristy Petra Koubka (seriály Lynč, Odznak Vysočina). Tvůrci film pojali jako hororově laděný příběh inspirovaný německou legendou zasazený do období třicetileté války. Snímek vypráví o městečku, které je uzavřené před světem stiženým válkou a drancováním. Dle autorů půjde o metaforu problémů současného světa, což se dotkne témat jako xenofobie, manipulace, migrace, lež a násilí.
Druhou nejvyšší podporu dostaly shodně dva filmy. Houpačky oceňovaného režiséra Bohdana Slámy (Venkovský učitel, Štěstí) získaly 10 milionů korun. Snímek s humorným nadhledem vypráví o netradičním přátelství dvou starších žen, jež mají ztvárnit Dagmar Havlová (Odcházení, Vlastníci) a Slámova dvorní herečka Zuzana Kronerová (Bába z ledu, Muž se zaječíma ušima). Film pojednávající o společensky podstatných, a přitom leckdy opomíjených tématech spjatých se stářím by mohl dle radních spojit umělecké kvality s potenciální vysokou návštěvností.
Dagmar Havlová zaujala ve filmu Vlastníci
Dagmar Havlová zaujala ve filmu Vlastníci | CinemArt
Stejnou částku obdrží také titul Hana režiséra Milana Cieslara (Dešťová víla, Colette) a scenáristky Sáry Zeithammerové (seriály TBH a Pět let). Půjde o adaptaci oceňované knihy Aleny Mornštajnové, jejíž příběh se odehrává v 50. a 60. letech minulého století na Valašsku. Dívka Mira je po rodinné tragédii připoutaná k nemluvné a depresivní tetě Haně. Odhalí pohnutou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra.
Snímek Cukrkandl režiséra Pavla Jandourka (Maharal – tajemství talismanu) radní podpořili částkou 7,5 milionu korun. Tvůrci natočí rodinný pohádkový film určený dětem od 6 do 13 let, který se bude částečně odehrávat ve stomatologické ordinaci. Děj bude zasazený do začátku 20. století a půjde o napínavý retro snímek s prvky komedie, jakých se u nás pro cílové divácké publikum moc netočí.
„Pokud nefunguje příběh, dobrý vizuál nebo skvělí herci film nezachrání,“ říká režisér Michal Blaško, jehož debut vyslalo Slovensko na oscarové klání
Rozhovory18. 11. 2022
„Pokud nefunguje příběh, dobrý vizuál nebo skvělí herci film nezachrání,“ říká režisér Michal Blaško, jehož debut vyslalo Slovensko na oscarové klání
Další dva podpořené filmy mají přiklepnutých 7 milionů korun. Prvním je Cowgirl režiséra Michala Blaška a scenáristy Jakuba Medveckého, kteří stojí za ceněným dílem Oběť. Cowgirl bude pojednávat o jednom létě dívky Barbory, které tráví na současném slovenském venkově. Během dramatické doby bude muset dospět, neboť bude čelit nespravedlnostem a lži. Slovenský režisér Michal Blaško tímto projektem naváže na dvojici svých předchozích počinů se silnými ženskými hrdinkami (seriál Podezření a zmíněná Oběť).
Sedm milionů získal rovněž připravovaný snímek Město otců režiséra Zdeňka Tyce (Smradi, Jako nikdy) a scenáristy Romana Vojkůvky (Chyby). Půjde o osobitý příběh muže, který hledá svého biologického otce v punkové komunitě, a to s originálními postavami zasazenými do vizuálně zajímavého prostředí industriální Ostravy.
Bohdan Karásek, Zdeněk Eliáš
Režisér Bohdan Karásek a kameraman Zdeněk Eliáš | Marienbad Film
Posledním podpořeným filmem je Mistryně režiséra Bohdana Karáska (Karel, já a ty), který nízkorozpočtový titul natočí na 16mm kinofilm. Mistryně bude pojednávat o těhotné lékařce, která potká svého bývalého muže, s nímž se rozešla kvůli jeho neplodnosti. Vztahový konverzační film radní podpořili částkou 6 milionů korun.
Peníze, které radní rozdělují podle doporučení nezávislých expertek a expertů, pocházejí ze státního rozpočtu, z poplatku za reklamu soukromých provozovatelů celostátního televizního vysílání, poplatku z kinematografického představení (jedno procento ze vstupenky), poplatku z převzatého televizního vysílání (kabelové a satelitní televize) a z příjmů z filmových licencí.
zdroje: Kinobox, Státní fond kinematografie