Odcházení

49%
Odcházení
Příběh filmu Odcházení je příběhem zlomového bodu v lidském životě. Dr. Vilém Rieger po dlouhá léta zastával funkci kancléře, nedávno však o ni přišel a zřejmě se s tím neumí vnitřně vyrovnat. I když se snaží to nedat najevo, v podstatě se mu zhroutil svět. Musí se vystěhovat z vládní vily, která se už za ta léta stala jeho domovem, a musí se účastnit nedůstojné procedury oddělování erárních věcí od věcí soukromých. Zároveň - a hlavně - musí prožít rozklad svého okolí, svého "dvora", a uvědomit si, jak málo ho vlastně znal. Ve filmu nejde jen o odcházení jednoho politika z funkce, ale obecněji o sám fenomén změny: každou vteřinu něco přichází a něco nenávratně odchází, nevíme odkud se všechno vynořuje a ještě méně víme, kam se to zanořuje. Vlastně jde o klasické téma dramatu, kterým je konec. Konec člověka. Konec epochy. Konec nějakého společenství. Konec lásky.



Recenze: Odcházení

Kinobox.cz
40%

Co se ale s příběhem stane, pokud rezignujeme na pikantní dekódování toho, kdo resp. co z viděného je skutečný Havel, skutečný Klaus, skutečná Dagmar Veškrnová, případně skutečná Olga Havlová? Zbyde nám pestré balábile současného světa, které Havel zaujatě pozoruje, ale neanalyzuje. Maximálně s pobavením ironizuje.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
3.5
Zvláštně natočeno, mě to bohužel nezujalo. Škoda, mohlo se to povést lépe.. Ale Václav toho udělal dobrého dost, takže jeden méně povedený, resp. špatné ztvárnění předlohy mu neuškodilo. Opravdu jsem film spíše dotrpěl, abych se dočkal konce a z úcty jsem ho dokoukal.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Vizuálně a výtvarně zajímavě ztvárněná divadelní hra do filmové podoby. Tady hraje roli nejen daný text, ale i obraz. Velký odkaz na TGM vsazený do současného dění doplněný zřejmými zážitky a zkušenostmi samotného autora. Jistá poetika už jen zakončuje dílo, které naprosto vybočuje od veškeré české filmové tvorby. Tohle tady prostě ještě nebylo a už ani nebude. Jistá satira, kritika a omšelost doby z díla sálá na všechny strany a jasně dává všemu až netušenou absurditu. Ne, tohle se Václavu Havlovi rozhodně povedlo a ona ohromná kritika jenom kvůli jeho osobnosti není na místě. Výjimečnost vždy bývá nepochopena, ale doba ukáže.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Má to zajímavý náboj, ale celkově je Odcházení neudržitelné. Chybí mi tu alespoň jedna základní a jasná myšlenka, kolem které by se ty vrstvy, metafory, přirovnání, odkazy a karikatury kupily, a tvořily tak něco jednotného a smysluplného. A ne, nestačí mi odůvodnění "právě v tom nesmyslu je smysl". Přesto především časem moje mínění o tomhle filmu jenom roste. 3 a 1/2

Dodatečné informace

Původní název:
Leaving (více)
  • Česká republika Odcházení
  • Česká republika Leaving
  • Česká republika U odlasku
  • Česká republika Оттегляне
  • Česká republika Уход
Premiéra v ČR:
24. 3. 2011
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika, Česká republika
Čeština:
Odcházení je dostupný s českým dabingem

Powered byJustWatch