Pět let

71%
Pět let
Před pěti lety měla Tereza maturitní ples a po něm divokou afterparty. Pamatuje si ji doteď. Když náhodou na ulici potká svého starého spolužáka Davida, vybaví se jí tehdejší události naplno a rozhodne se Davida se vzpomínkami na onen večer konfrontovat. Mladý medik nejenom že vede úplně jiný život než aspirující spisovatelka Tereza, ale taky si tehdejší večírek vybavuje úplně jinak. Jak životy obou změní rok, kdy se Tereza rozhodne vytáhnout staré vzpomínky na světlo? Nový český webseriál Sáry Zeithammerové a Damiána Vondráška je po loňském vítězi Soutěže webseriálů TBH dalším titulem pro mladé publikum. (Serial Killer)




Recenze: Pět let

Kinobox.cz
55%

Seriál obecně doplácí na stejné nedostatky jako notně diskutované TBH, na němž se rovněž podílela scenáristka Sára Zeithammerová. Postavy se musí v rozhodujících chvílích chovat předepsaným, často nesmyslným způsobem, přehlížet možnost položení velmi zjevných otázek či ignorovat jasné indicie, jinak by se děj rozpadl.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Hodně podobné jako TBH. Míň se teda rozpadne koncept, zato ale víc šustí dialogy. Celé je to ale ve stejné scenáristické křeči, jak donutit postavy dělat, co je potřeba, aniž by to vypadalo nuceně. Je moc vidět, že někdo vymyslel námět a sepsal si dlouhý list edukativních informací, které musí být předány, a nějak se to polepilo dohromady. V konceptu krok správným směrem, v provedení stejné tápání. jsem na hraně 2 a 1/2
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
6
Není to efektivní, není to úplně vhodné, ale přesně takový seriál je dělaný na tzv. binge-watch.. Tvůrčí tým z TBH, který i nadále považuji za naprosté nepochopení jak tématu tak především jako uchopení včetně jakési kastrace českého prostředí, se vrací s dalším seriálovým projektem. A jak bylo fér k tomu mít právě kvůli tragickému TBH jistou skepsi, musím stejně tak konstatovat, že se moje pochyby nenaplnili a Pět let je daleko povedenější projekt.. Příběh mapuje vztah dvou bývalých spolužáků Terezy a Davida, kteří se spolu před pěti lety vyspali, jen oba si onu noc pamatujíc úplně jinak. Pro Davida šlo o jen další sexuální zážitek, zatímco Tereza žije po zbytek života s tím, že ji tehdy její spolužák znásilnil. Uplynulo pět let a Tereza si uvědomila, že by s pravdou mohla jít ven.. Řada mladých neokoukaných hereckých tváří, které rozhodně nezanechávají špatný dojem a docela věrně jejich televizní neznámost dává ještě nádech celé reálnosti události.. Trestný čin není jen o pachateli a poškozeném, ale i o jejich okolí, které musí a bude na skutečnost nějak reagovat a to bez ohledu, čemu věří, anebo zda to vůbec je pravda nebo ne. A v téhle konfrontaci, skoro paranoii je Pět let výtečné.. Neumí sice tak dobře prodat postavy, natož obhájit si svůj způsob vyprávění (přijde doba, kdy flashback bude nemoderní a okoukaný), ale když spolu v rámci rodiny anebo Tereza s Davidem mají něco řešit dosahuje seriál svého maxima.. Co bych určitě zmínil je vnucení LGBT+, které tady působí jaksi navíc, ne nevadí mi, ale ubírá na české autenticitě.. Zajímavý námět, který pozvedává pro diváka schválně rozostřený pohled hlavních aktérů a zmapování osudného momentu, jenž nutí diváka klást si otázky, komu věří a zda není přece jen možné, že by to mohlo být právě naopak.. Podepisuji se pod zdejší výtky k závěru, který vyznívá do prázdna a naplno nevytěží zlepšení kvality ve druhé polovině. Dalo se více zatlačit na emoce, dalo se to dohnat do většího extrému, ale někomu tahle civilnost naopak může sednout, já jsem někde na pomezí.. Od produkce ČT stále důkaz, o kolik je dále než zbytek domácí konkurence.. 65%
avenis
avenis
8 067 bodů
5
Zdánlivě banální téma rozpracované z mnoha úhlů pohledů. Co člověk, to názor, jak se říká. Znásilnění je vždycky špatné, ale je znásilněním styk, kdy se žena nebrání? A změnilo by to něco na průběhu, kdyby se bránila? Jakou roli hraje alkohol? Promluvit hned nebo mlčet navždy? (5.10.2022)

Dodatečné informace

Původní název:
Pět let (více)
  • Česká republika Pět let
Premiéra v ČR:
25. 9. 2022
Země původu:
Česká republika

Podobné


Půjčení nebo nákup