Black Panther nedá nikomu šanci, ani "nejlepší sci-fi letošního roku"

Black Panther nedá nikomu šanci, ani "nejlepší sci-fi letošního roku"
Anihilace |
Netflix zaplatil za nový Cloverfield slušný balík. Změní tím pravidla hry pro distribuci očekávaných hitů?
Filmy12. 2. 2018
Netflix zaplatil za nový Cloverfield slušný balík. Změní tím pravidla hry pro distribuci očekávaných hitů?
Od začátku bylo nicméně jasné, že to Anihilace s Natalií Portman v hlavní roli nebude mít v kinech úplně lehké. Na Ex Machinu sice recenze pěly chválu ve všech koutech světa, pokud šlo ale o výdělky, žádný zázrak se nekonal (rozpočet 15 milionů dolarů, celosvětové tržby 36 milionů). Na Anihilaci dostal Garland o něco štědřejší rozpočet (40 milionů) a vůbec se nesnažil zavděčit všem. Což je tentokrát hodně patrné z rozpačitých diváckých reakcí. Zatímco kritici čekali hutnou inteligentní sci-fi a ve známkách ji patřičně ocenili (86% na Rottentomatoes), od návštěvníků kina dostal film průměrné hodnocení C a o premiérovém víkendu otevřel za pouhých 11 milionů až na čtvrtém místě.
V Paramountu dopředu správně vytušili, že jde o látku, kterou bude obtížné prodat (jde o takový ten film, kde trailery zkrátka nikdy úplně nepodchytí ducha podívané) a pro globální nasazení film raději přenechali Netflixu. Díky tomu se Anihilace bohužel nedočkáme v kinech. Na druhou stranu se film studiu zaplatil a Garland může nadále tvořit osobité, působivé sci-fi kousky. Jestli je daní za to, že poputují rovnou na Netflix, osobně s tím nemám problém (ale přesto doufám, že film uvede v kinech nějaký český festival).
O něco lépe se uvedla (taktéž výborně hodnocená) komediální novinka Noční hra, v níž se svérázná párty s fingovanou vraždou zvrhne v o dost skutečnější problém, který si ale hráči neuvědomují. Snímek odstartoval za 16 milionů, což je pro podobně chválenou eRkovou komedii málo, ale nedá se svítit. Stín Black Panthera je něco, co bude ještě pár týdnů novinky strašit.
Jedničkou víkendu tak podle očekávání zůstal návštěvník z Wakandy. Black Panther si 108 miliony připsal druhý nejlepší víkend všech dob (za Síla se probouzí, ta měla 149 milionů), propad 46% oproti prvnímu víkendu je také pro Marvel rekordní (předtím "vládl" první Thor se 47%), nejrůznější malé rekordy padaly během týdne a vzhledem k tomu, že v následujících týdnech žádná komerčně silná novinka nepřijde, má Black Panther reálnou šanci na to stát se nejúspěšnější superhrdinskou sólovkou všech dob. Na trůnu momentálně sedí Iron Man 3 s 1.2 miliardami, Black Panther má po 10 dnech 704 milionů a to ho teprve čeká start v Číně, kde se dnes hodně vydělává.
Jason Bateman, Rachel McAdams
Danai Gurira, Lupita Nyong'o, Florence Kasumba
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.