Thor

74%
Thor
Plakát traileru
Marvel Studios rozšiřují svůj filmový vesmír o dalšího superhrdinu: Thora.  Toto výpravné dobrodružství překlenuje "marvelovský" vesmír od současné Země až k bájné říši Asgard. Příběh se točí kolem Thora, mocného ale také arogantního válečníka, jehož bezohledné chování znovu rozdmýchá dávnou válku. Za trest je Thor vyhoštěn na zem a přinucen žít mezi smrtelníky, kde brzy zjistí, co dělá hrdinu hrdinou, když ten nejnebezpečnější zloduch z jeho světa vyšle nejtemnější síly Asgardu podrobit Zemi. Kenneth Branagh vybral do role dávného norského boha australského herce Chrise Hemswortha, jeho zlého bratra Lokiho si zahraje Tom Middleston, Natalii Portman uvidíme jako Jane Foster, ženu, která se s Thorem spřátelí na Zemi, a konečně také Anthonyho Hopkinse, který ztvární roli Odina, Thorova otce a krále Asgardu. Můžeme také očekávat agenty organizace S.H.I.E.L.D., kteří se mihli už v Iron Manovi a jsou předzvěstí příchodu The Avengers, marvelovského opusu, ve kterém se protnou osudy jeho nejslavnějších superhrdinů.



Recenze: Thor

Kinobox.cz
70%

Thor slušně odsýpá a svým vyrovnaným tempem je o něco lepší, než druhý Iron Man. První Iron Man ale fungoval lépe jako ucelený příběh (Thor se jeví spíše jako pilot k ultradrahému seriálu) a Neuvěřitelný Hulk zase nabídl o chlup vydařenější akční scény.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
7.5
První Thor je na tom v podstatě stejně jako všechny první díly od Marvelu. Teprve se trochu hledá a vzájemně se oťukává s diváky. Do hlavní role byl obsazený Hermsworth a dnes už všichni víme jak dobrá volba to byla. Snímku navíc sluší veškerá ta mytologie,která ho obklopuje. Akce je klasicky povedená a i humor funguje což je jedině dobře.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
6
Na Thora jsem se opravdu těšil a přišlo spíše zklamání. Thor má daleko větší potenciál, než režisér zrealizoval. Dvojka je lepší a snad bude trend pokračovat.. toto beru jako úvodní seznámení Marvelu s jeho zfilmovaným hrdinou. Film se strašně dlouho rozjíždí a je v něm dost klišé. Když už je ale akce, tak velmi slušná.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
7
Jak jsme byli u předchozího snímku této marvelovské filmové série ´Iron Man 2´ (2010) v potitulkové scéně obeznámeni, následuje seznámení s korunním princem Asgardu Thorem, které jakoby navazuje na události ve výše zmíněném druhém snímku o Iron Manovi. Fantasy příběh není zrovna pro zfilmování jednoduchým počinem, obzvlášť, když je v mnohých detailech hodně podobný k dějství o Supermanovi. Komiksový tvůrce Stan Lee zkrátka neudělal nic jiného, než že spojil postavy ze severské mytologie s prvky žánru superhrdiny a filmaři tak samozřejmě podle toho k tomu přistupovali. Asi nejvíce utkví scéna bitvy s ohromným robotem na hlavní ulici nějakého městečka. Hodně se podobá scéně ze snímku ´Superman 2´ (1980), kde obyvatelé městečka čelí útoku třech zločinců. Tvůrci se komiksu v určitých detailech věrně dotýkali, jinak vše přizpůsobili současnému pohledu na věc. Vznikl tak spíše slabší odvar veškerého kouzla původního komiksu. Nedočkáme se tedy ani speciálního severského jazyka, který v komiksech i v českém překladu zohledněn je. Film je prostě jen film a ne komiks, takže by to tak zřejmě tolik nezafungovalo. Na správné fantasy, a obzvlášť v superhrdinském odvětví, by měla být průzračná magie, ale v takovém podání, jaké prezentováno zde, moc neoslní. Neznat komiks, byl by to vcelku solidní a vtipný fantasy hrdinský epos, ale takto je to spíše zklamání. Filmoví tvůrci v plánech hbitě mířili k Avengers a tak to vypadá, že s tímto snímkem k obeznámení dalšího člena této party dost spěchali. Je to škoda. Thorův vstup do filmového světa mohl být velkolepější. Ale jako jednoduchý superhrdinský rodinný dobrodružný film postačit může.


Dodatečné informace

Původní název:
Thor (více)
  • USA Thor
  • USA The Mighty Thor
Premiéra v ČR:
28. 4. 2011
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Čeština:
Thor je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Thor


Podobné


Powered byJustWatch