Sci-fi a ženy se představí v Uherském Hradišti

Sci-fi a ženy se představí v Uherském Hradišti
„Na jednu stranu se nechceme zcela zříkat minulosti, na straně druhé ale také nechceme pouze setrvačností pokračovat v zajetých kolejích,” uvádí ředitel festivalu Josef Korvas.
Hlavní program se koná ve dnech 28. a 29. listopadu. V pátek po oficiálním zahájení následuje přednáška Ing. Jiřího Dolanského na téma Chyby a omyly ve sci-fi filmech.
Pitva mimozemšťana
Pitva mimozemšťana | Warner Bros.
Na páteční večer organizátoři chystají projekce dvou filmů.
Kód 46 (2003, Michael Winterbottom) nastiňuje dystopickou vizi blízké budoucnosti. Pojednává o detektivovi, který se zamiluje do podezřelé z prodeje falešných dokladů. Film tematizuje možnosti a nebezpečí genetické manipulace.
Pitva mimozemšťana (2006, Jonny Campbell) je komedií, která velice vtipně adaptuje skutečnou událost. Falešné videonahrávce pitvy mimozemšťana zveřejněné v roce 1995 uvěřilo mnoho lidí. Ve filmu dva kamarádi zinscenují pitvu mimozemšťana a celá událost se jim vymkne z rukou.
Životní síla
Životní síla.
Sobotní program je o poznání nabitější. Představí se tyto snímky:
Životní síla (1985, Tobe Hooper)
Oprášení staré klasiky patří do výběru filmů, přibližujících britskou sci-fi. Režisér Tobe Hooper, známý původními horory Texaský masakr motorovou pilou (1974) a Poltergeist (1982), má rozhodně i ke sci-fi co říct.
Stroj (2013, Caradog W. James)
Film je nízkorozpočtového rázu nepříliš zkušeného režiséra. Přesto přináší lákavou podívanou pro všechny fanoušky žánru a pro ty, kteří se rádi podívají na britskou obdobu Terminátora (1984), tedy vraždícího stroje lidské podoby. Více se dozvíte zde.
Stroj
Stroj
Nick Cave: 20 000 dní na Zemi (2014, Iain Forsyth, Jane Pollard)
Novinku, která nedávno přišla do kin, si užijí především fanoušci muzikanta, scenáristy a spisovatele Nicka Cavea. Film je převážně dokumentárního rázu a výpovědí kultovní postavy, která o sobě tvrdí, že je mimozemšťan.
Frankenstein (divadelní záznam, 2011, Danny Boyle)
Zdařilá adaptace gotického románu Frankenstein od Mary Shellyové. Svým specifickým způsobem se jí ujal Danny Boyle, který proslul jako režisér řady výborných filmů (Trainspotting, Sunshine, Milionář z chatrče). Herci v hlavních rolích Benedict Cumberbatch a Jonny Lee Miller dostaly za své výkony prestižní britskou divadelní cenu Olivier.
Dokonalý smysl (2011, David MacKenzie)
Katastrofický film zcela jiného rázu, než jsme zvyklí z americké produkce. Nejen způsob, jakým je příběh podaný, ale i námět se zcela liší. Lidstvo je na pokraji citového zhroucení, které se šíří jako epidemie.
Potomci lidí
Potomci lidí
Potomci lidí (2006, Alfonso Cuarón)
Temná, syrová vize budoucnosti silně zprostředkovává atmosféru beznaděje, která vládne na Zemi po tom, co se už 19 let nenarodilo žádné dítě. Alfonso Cuarón, který už v tomto filmu ukázal své umění zprostředkovat emoce, je v poslední době zmiňován hlavně jako režisér oscarové Gravitace (2013).
Pestrým výběrem filmů chtějí organizátoři festivalu přiblížit širokou sféru britské sci-fi, které se člení na mnoho subžánrů. „V žádném případě se nesnažíme tvrdit, že bychom toto téma zvolenou skladbou filmů či doprovodného programu vyčerpali, zároveň se však snažíme nezůstat jen na jednorozměrném povrchu,” doplnil dramaturg programu Petr Knepr.
Dny britského filmu a kultury jsou výbornou příležitostí vidět na velkém plátně řadu filmů, které se nedostaly do oficiální české kinodistribuce. Více se dozvíte na oficiálních stránkách festivalu.
sci-fi-a-zeny-se-predstavi-v-uherskem-hradisti