Top kina ČR: Druhý Avatar nemá a ještě dlouho nebude mít konkurenci

Top kina ČR: Druhý Avatar nemá a ještě dlouho nebude mít konkurenci
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
5. VÁNOČNÍ PŘÍBĚH (Česká republika)
Vánoční příběh
tržby milion 3 tisíce Kč / návštěvnost 5648 diváků / 80 kin
Vánoční příběh Ireny Pavláskové se v kinech promítá sedmý víkend. Oproti předchozímu období se zájem o nenáročnou vztahovou romanci propadl o více než 30 procent. Za měsíc a půl od premiéry na hvězdně obsazený film vyrazilo 166 tisíc platících, kteří za vstupenky utratili 27 milionů korun.

4. WHITNEY HOUSTON: I WANNA DANCE WITH SOMEBODY (USA)
Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody
tržby milion 244 tisíce Kč / návštěvnost 6885 diváků / 94 kina
Hraný snímek pojednávající o zpěvačce a herečce Whitney Houston u nás běží necelé tři týdny. Premiéru měl ve čtvrtek před Štědrým dnem, což samo o sobě neslibovalo výraznější komerční úspěch. Film zatím vidělo 27 tisíc platících, kteří za lístky do kina dali necelých pět milionů korun.

3. OPERACE FORTUNE: RUSSE DE GUERRE (USA, Čína)
Operace Fortune: Ruse de guerre
tržby milion 562 tisíce Kč / návštěvnost 8328 diváků / 135 kin
Jason Statham znovu zasahuje pod taktovou Guye Ritchieho v komediálně laděném akčním thrilleru. Autor ceněných gangsterek jako Sbal prachy a vypadni (1998) nebo Podfu(c)k (2000) vyprazdňuje sám sebe a přichází o publikum. Do 135 tuzemských sálů vyrazilo na Ritchieho novinku jen něco málo přes 8 tisíc diváků a divaček. Režisérův předchozí snímek Rozhněvaný muž vstoupil do českých kin v červenci 2021, o premiérovém víkendu na něj přišlo jen něco málo přes 5 tisíc platících.

2. KOCOUR V BOTÁCH: POSLEDNÍ PŘÁNÍ (USA)
Kocour v botách: Poslední přání | DreamWorks
tržby 6 milionů 424 tisíce Kč / návštěvnost 38 049 diváků / 165 kin
Dobrodružný rodinný animák Kocour v botách s podtitulem Poslední přání sice obsadil druhou příčku, ale na vítěze mimořádně zaostává. Z prosincových novinek je nicméně jediným filmem, který v konkurenci druhého Avatara alespoň něco uhrál. Za tři víkendy od premiéry má na kontě 126 tisích platících, tržby činí 21 milion korun.

1. AVATAR: THE WAY OF WATER (USA)
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
tržby 27 milionů 239 tisíc Kč / návštěvnost 131 877 diváků / 179 kin
Avatar: The Way of Water již počtvrté s přehledem ovládl žebříček tržeb a návštěvnosti českých kin. Oproti předchozímu víkendu se sice propadl o 16 procent, na kontě má nicméně 957 tisíc platících a tržby přes 190 milionů korun. Druhý Avatar brzy přivítá milióntého diváka a nejméně do poloviny března nebude mít v tuzemských kinech výraznější konkurenci.
Horor M3GAN má premiéru tento čtvrtek, marvelovka Ant-Man a Wasp: Quantumania 16. února a komiksovka od DC Shazam! Hněv bohů až 16. března. Ani jeden z uvedených snímků však nemá šanci na druhého Avatara byť jen navázat (předchozí Ant-Man a Wasp startoval v roce 2018 s 45 tisíci platícími, Shazam! jich měl o premiérovém víkendu o rok později jen 37 tisíc).
V rámci tuzemských statistik tedy bude Avatar: The Way of Water stále posilovat a stoupat na historickém žebříčku nejnavštěvovanějších titulů tuzemských kin. Zatím je na jednadvacáté pozici před Avengers: Endgame (2019). Před sebou má například na dvanácté příčce Titanic (milion 125 tisíc návštěvníků) nebo na pátém místě první Avatar (milion 358 tisíc diváků). Není nereálné, že novinka Jamese Camerona v historických statistikách trumfne oba výše zmiňované tituly od stejného tvůrce.
zdroje: Unie filmových distributorů, Kinomaniak

Kinolog: Nejlepší české filmy roku 2022 podle šéfredaktora Kinoboxu

Loni vzniklo 76 českých filmů – dokumentárních, hraných i animovaných. Vybrat ty nejlepší z nich bylo těžké. Kritériem bylo hlavně to, aby ona vybraná sedmička pokaždé reprezentovala jiný filmový styl.