Top kina ČR: Druhý Avatar na konci loňského roku mocně finišoval, na celkové prvenství to ale nestačilo

Top kina ČR: Druhý Avatar na konci loňského roku mocně finišoval, na celkové prvenství to ale nestačilo
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
5. PRINCEZNA ZAKLETÁ V ČASE 2 (Česká republika)
Princezna zakletá v čase 2
tržby 744 tisíc Kč / návštěvnost 4582 diváci / 58 kin
Pátou příčku obsadila fantasy pohádka Princezna zakletá v čase 2, která se v kinech promítá necelých sedm týdnů. Za tu dobu na ni přišlo 151 tisíc platících, tržby činily 22 miliony korun. První film série vstoupil do distribuce v covidovém roce 2020 a v kinech ho celkem vidělo necelých 85 tisíc diváků a divaček, kteří za vstupenky utratili téměř 10 milionů korun. Jednoznačně vzestupná tendence a příslib, že se tvůrci i v budoucnu pustí do neotřelého žánrového přírůstku.

4. WHITNEY HOUSTON: I WANNA DANCE WITH SOMEBODY (USA)
Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody
tržby milion 189 tisíc Kč / návštěvnost 6721 divák / 92 kina
Do kin vstoupil hraný film pojednávající o zpěvačce a herečce Whitney Houston. U nás měl premiéru ve čtvrtek před Štědrým dnem a za necelé dva víkendy jej vidělo necelých 18 tisíc platících. Upřímně, čtyři roky po uvedení dokumentárního snímku Whitney a téměř jedenáct let od smrti ikonické zpěvačky pozbývá tento hraný přírůstek smysl.

3. VÁNOČNÍ PŘÍBĚH (Česká republika)
Vánoční příběh
tržby milion 473 tisíce Kč / návštěvnost 8501 divák / 65 kin
Romantická vztahová komedie Ireny Pavláskové vznikla podle prověřeného příběhového mustru, publikum hladí po srsti, ale ve výsledku žádnou větší díru do světa neudělala. Za šest týdnů od premiéry přišlo na Vánoční příběh necelých 160 tisíc platících, kteří za vstupenky utratili 25 milionů korun. Loňský listopad a prosinec byl komerčně velmi slabý, když nepočítáme úspěch druhého Avatara, o němž ještě bude řeč.

2. KOCOUR V BOTÁCH: POSLEDNÍ PŘÁNÍ (USA)
Kocour v botách: Poslední přání | DreamWorks
tržby 5 milionů 330 tisíc Kč / návštěvnost 31 487 diváků / 134 kina
Po jedenácti letech se do kin vrátil Kocour v botách, který těží ze špičkové animace a opět je v originále namluvený Antoniem Banderasem. Novinka má za sebou pouhé dva víkendy a na kontě solidních 80 tisíc platících. Podtitul nese název Poslední přání a dle kolegy Martina Pleštila je šance, že série se tímhle filmem restartuje.

1. AVATAR: THE WAY OF WATER (USA)
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
tržby 32 miliony 495 tisíc Kč / návštěvnost 160 426 diváků / 158 kin
Druhý Avatar Jamese Camerona ovládl konec loňského a začátek letošního filmového roku. Necelé tři víkendy mu stačily, aby utržil téměř 155 milionů korun v rámci tuzemských tržeb, což snímku dává o 8 milionů náskok před filmem Top Gun: Maverick. Na Avatar: The Way of Water přišlo 779 tisíc platících, na Mavericka, který vstoupil do kin koncem května, 806 tisíc diváků a divaček. Potíž je v tom, že Unie filmových distributorů statistiky sečetla k 1. lednu 2023, my bychom je v rámci loňských údajů potřebovali uzavřít k 31. prosinci 2022.
Top Gun: Maverick
Top Gun: Maverick | Paramount Network
Co víme s velkou pravděpodobností? Že loňské tržby ovládl Avatar a v rámci sledovanosti byl nejúspěšnější Cruiseův Maverick. Unie filmových distributorů souhrnné výroční statistiky zveřejňuje v polovině ledna. Na upřesnění si tedy budeme muset ještě nějakou dobu počkat.
Avatarův finiš je nicméně obdivuhodný. Celosvětově má The Way of Water na kontě miliardu 397 milionů dolarů. Meta dvou miliard, kterou měl Cameron na mysli, aby se film zaplatil, rozhodně není nereálná.
zdroje: Unie filmových distributorů, Kinomaniak, BoxOfficeMojo

Kinolog: Elvise či Batmana v žebříčku očekáváte. Mezi filmy roku je ale i pár překvapení

Žádný žebříček nepostihne všechny důležité a dobré filmy a někomu nebude subjektivně vyhovovat. Tento seznam se pokouší dát dohromady ty nejlépe hodnocené a vždy něčím výjimečné snímky, co měly premiéru v roce 2022. V našem pořadu jsme recenzovali podrobněji už Top Gun 2, Elvise, Nene a Podezřelou.