Robert Geisler

6.8
Robert Geisler

Je absolventem Střední průmyslové školy grafické. Od roku 1991 se podílí spolu s Markem Najbrtem a posléze i s Benjaminem Tučkem na divadelních a filmových projektech jako scenárista a příležitostný herec. Pracoval také jako art director časopisu Týdeník Televize a výtvarník pražského Divadla Na zábradlí.

Společně s dalšími autory zpracoval scénář k multimediálnímu literárnímu pásmu v pražské Viole nazvanému Večer Kniha Večer (1992) či k multimediální divadelní hře Výstřel, barva na mechu (1994), která se provozovala v pražském Divadle Rubín. S P. Klusákem a M. Najbrtem pokračoval i na dalších experimentech Balkóny (1994), Druhý výstřel (1995) a na Festivalu FAMU 95.

Hned dalšího roku se všichni tři zhostili scénářů multimediálních experimentů Akce člověk a Sedm splněných snů v Divadle Archa. V roce 1997 se vrátil ke spolupráci s D. Cíglerem, P. Klusákem a M. Najbrtem v humorném rozhlasovém pořadu Hausbót Bajkonur aneb Hodina pravdy.

V roce 1999 začíná spolupráce s Najbrtem a Tučkem v mnohadílné mystifikaci pro Českou televizi Kinetická encyklopedie všehomíra. Od té doby nerozlučná trojice tvůrců – kamarádů, kterým někteří novináři říkají The Dietls, vytvořila i dotáčky pro inscenaci brněnského HaDivadla Faust je mrtev a také realizovala sérii akcí a projekcí v pražském klubu Dobeška s názvem Biovideo.

Nejpodstatnější spolupráci vyvinula trojice tvůrců na úspěšném celovečerním hraném filmu Mistři (2004, Geisler je také autorem plakátu a výtvarné podoby DVD) a Protektor (2009) oceněného šesti Českými lvy (včetně sošek za nejlepší film a scénář). Je také spoluautorem scénáře seriálu z produkce HBO Terapie, jehož druhá řada se letos natáčí.

Jako příležitostný herec se uplatnil ve zmiňované Kinetické encyklopedii všehomíra, mihl se ve filmu Benjamina Tučka Děvčátko (2002), v pohádce Romana Vávry Čert ví proč (2003), seriálu Letiště (2007), Protektoru či Poutech (2009). Samostatně napsal několik divadelních textů jako např. Za úplňku (2006), Vymítač (2006), Narozeniny (2007) a Propadlo (2008) a je také autorem Deníku komparzisty, který je fiktivním popisem natáčení filmu Protektor.

 




Robert Geisler: Filmy a pořady 40




Dodatečné informace

Narození:
1. 1. 1969
Beroun, Československo

Další články

  1. Jan Budař: "Režiséři jsou blázni, ti jsou schopni všeho"
    13. 7. 2012
    Jan Budař: "Režiséři jsou blázni, ti jsou schopni všeho"

    Hudebník, scenárista, moderátor a herec schopný zahrát prostého chlapce i kariéristickou mrchu, ochotnou jít přes mrtvoly. O novince Polski film, která právě vstupuje do kin, vám povypráví její "režisér" Jan Budař, kterého nyní můžete vidět i ve snímku Konfident, kde hraje skvěle spolu s Ondřejem Vetchým estébácké kariéristy a v podstatě vrahy.

  2. Najbrtův Polski film v hlavní soutěži karlovarského festivalu
    5. 6. 2012
    Najbrtův Polski film v hlavní soutěži karlovarského festivalu
  3. Lukáš Hejlík o roli „grázlíka“ v Terapii: Jsem rád, že mě nevyškrtli
    24. 10. 2011
    Lukáš Hejlík o roli „grázlíka“ v Terapii: Jsem rád, že mě nevyškrtli
  4. Račte na Terapii: léčí Karel Roden
    29. 9. 2011
    Račte na Terapii: léčí Karel Roden
  5. Viděli jsme pět dílů Terapie, dá zapomenout na českou seriálovou bídu
    27. 9. 2011
    Viděli jsme pět dílů Terapie, dá zapomenout na českou seriálovou bídu
  6. Nejlepší český seriál podzimu? Terapie tu ambici má!
    21. 9. 2011
    Nejlepší český seriál podzimu? Terapie tu ambici má!

    "Naší snahou bylo českým divákům dokázat, že ,seriál' nemusí nutně znamenat sprosté slovo," říká Ondřej Zach, ředitel HBO Česká republika, o pětačtyřicetidílném seriálu TERAPIE s Karlem Rodenem v hlavní roli, který od 10. října poběží na obrazovkách HBO každý všední den od 20 hodin. Podíleli se na něm přední čeští režiséři, scenáristé i herci.

  7. Karel Roden hvězdou prvního českého seriálu HBO
    27. 9. 2010
    Karel Roden hvězdou prvního českého seriálu HBO
  8. Český lev 2009: Protektor suverénním králem roku!
    6. 3. 2010
    Český lev 2009: Protektor suverénním králem roku!
  9. O Trilobity se podělily odvážné výpravy do minulosti
    24. 1. 2010
    O Trilobity se podělily odvážné výpravy do minulosti