Budou s čerty žerty? Marek Najbrt točí pohádku Čertí brko

Budou s čerty žerty? Marek Najbrt točí pohádku Čertí brko
Čertí brko - z natáčení | Punk Film / Marek Novotný
Jak se tvůrci v čele s režisérem Markem Najbrtem a scenáristy Robertem Geislerem a Tomášem Hodanem poperou s démonickým peklem? „Všichni si myslí, že Peklo je místo plné zlých démonů, kteří člověka ponoukají ke zlu. To jsou pohádky pro dospělé. Ve skutečnosti je peklo úřad. Úřad, který je tu proto, aby zlo spravedlivě trestal. Vaše zlo.“ 

První klapka:

Najbrta, Geislera a Hodana pojí přátelství a společná práce na kultovní Kanceláři Blaník. Proč se rozhodli natočil pohádku Čertí brko? „Od chvíle, kdy jsem se stal otcem dvou malých synů, je pro mě ta představa už logická a jednoznačně přitažlivá. Proč se zase jednou nepodívat na svět z perspektivy dítěte a zároveň nevyužít své filmařské i životní zkušenosti k vytvoření příběhu pro celou rodinu?“ dodává režisér Najbrt.
Příběh Čertího brka nás zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat.
Marek Najbrt, Jan Cina
Marek Najbrt a Jan Cina během příprav na natáčení. | Punk Film / Marek Novotný
Lucifer (Ondřej Vetchý) se rozhodne pověřit doručením nového čertího brka na pobočku Pervidle trochu zmateného čerta Bonifáce (Jan Cina). Je to ten nejlepší úkol, aby se mladý čert otrkal ve světě. Bonifác se vydává do Pytlova a hned jeho první zkušeností je, že mu zdejší šejdíř kouzelné brko ukradne. Tím se zpustí řetěz událostí, kdy Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, jimž se nakonec podaří uvěznit i samotného vládce pekel. Je na Bonifácovi, aby v sobě našel ty nejlepší vlastnosti a osvobodil Pytlov, Lucifera a získal srdce krásné Markétky (Judit Bárdos).
Pohádka Čertí brko nabídne nejen chytlavý příběh s jasnými aktualizacemi, ale také mimořádné výtvarné řešení. „Klíčem k výtvarnému pojetí je baroko. Ne však to pro pohádku často typické, tj. lidové a infantilně zjednodušené. V našem případě se jedná o baroko rané – tedy sofistikované, oduševnělé, pro pohádkové účely jen vhodně upravené a doplněné o atributy současnosti,“ vysvětluje Marek Najbrt, proč se rozhodli přizvat ke spolupráci jako autora výtvarné koncepce Roberta Smolíka.
budou-s-certy-zerty-marek-najbrt-toci-pohadku-certi-brko
Ondřej Vetchý jako Lucifer.
V dalších úlohách Čertího brka se kromě Ciny, Bárdos a Vetchého objeví Marián Geišberg, Jan Budař, Tomáš Jeřábek, Jiří Maryško, Marek Daniel nebo Jana Plodková.
Čertí brko se bude natáčet v průběhu srpna a září v atraktivních českých lokacích – v Ledči nad Sázavou, Chrustenicích nebo Doksanech, několik dní čeká štáb také na Slovensku. Premiéra je plánována na listopad roku 2018. Do kin snímek uvede distribuční společnost Falcon.