Captain America: První Avenger

72%
Captain America: První Avenger
Captain America: První Avenger je americký komiksový film, první díl série o superhrdinovi Captain America. V tomto akčním dobrodružství sledujeme příběh Steva Rogerse, drobného muže s velkým srdcem, který se díky tajnému vojenskému experimentu promění ve supersoldáta známého jako Captain America. V období druhé světové války je postaven proti Hydře, nebezpečné nacistické organizaci vedené zlověstným Johannem Schmidtom, alias Red Skullem, který usiluje o ovládnutí světa pomocí tajemné artefaktu zvaného Teserakt. Spolu s týmem odvážných spojenců a pomocí svého ikonického štítu se Captain America pouští do boje, aby ochránil svobodu a spravedlnost. Film nejenže představuje počátky legendárního hrdiny, ale také položil základy pro další epická dobrodružství Marvel Cinematic Universe, propojující příběhy superhrdinů v jedné velkolepé sáze.



Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
7.5
V mých očích asi nejslabší Marvelovka. S prvním dílem je to vždy obtížné,musíte diváka seznámit s hrdinou a ukázat jeho zrod. Zde je právě kámen úrazu. Onen origin Stevea Rogerse mne nijak extra nebral a dokud se z něj nestal Captain America v tom právem slova smyslu mne film moc nebral. Je to čistě jen otázka vkusu a názoru,ale tohle mi trochu vadilo. Navíc je pro mne právě tento hrdina nejméně zajímavý a mnou minimálně oblíbený. Jinak je film samozřejmě dobrý. Efekty jsou velmi dobré a snímek po "přerodu" velmi odsýpá. Hugo jako záporák velmi dobrý!
Pete69
Pete69
29 102 bodů
6.5
Děj prvního Captaina Americ je zezačátku dost zdlouhavý a nudný. I když se akce postupem přidává, nepovažuji tento kousek za extra dobrý. Captain America má jako komiksový hrdina nejslabší potenciál a nemám ho moc v lásce. Je stvořen hlavně pro Američany a mě nepřináší žádný velký zážitek. Pokud je v partičce Avengers tak i tam se mi ztrácí a podvědomě ho míjím.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
7
Ještě předtím, než na stříbrné plátno vtrhla partička superhrdinů ze stáje Marvel pod názvem ´The Avengers´, byl nám představen ještě jeden z nich, známý jako Captain America. V komiksech se začal objevovat od roku 1941, takže vlivem jeho charakteru nepřekvapí, že byl dějově použit i v boji proti německému nacismu a Japoncům. Že nechávám pozdravovat českého Péráka. A v tomto směru také vyznívá i filmové zpracování. Vizuálně skutečně vypadá, jakoby ze čtyřicátých let pocházel, ať už jde o módu, stylu účesů, dobových automobilů, architektury, atd. Doba obtížné situace, ve kterém vlastenectví dosahovalo ohromných výšek, prostě nemohla být vynechána. To by bylo vůči předloze nefér. Mladistvá zapálenost vstoupit do armády není nic ojedinělého. Týká se to i střízlíka Steva Rogerse, který svou vyhublou postavou spíše vyvolává úsměv. Ale jak už to u americké armády bývá, i zde je snaha vyprodukovat tzv. supervojáka bez bázně a hany, k čemuž se Steve přimotá a změní se k nepoznání. Ke svému superhrdinství má však ještě stále cestu trnitou, ale jak si říká, kdo si počká, ten se dočká. A kde je superhrdina, tam je i superpadouch. Dějový vývoj tedy vede k očekávanému střetu a v tom je asi ten největší problém. Spousta již provařených motivů vede po divácké stránce k předvídavosti vývoje děje, což kazí překvapení a hlavně napětí. Vnímavý divák také rozpozná občasné nejrůznější odkazy na ´The Avengers´. Ano, není to pouze HYDRA, která dělá starosti snad všude. Pro zajímavost, Captain America je vybaven oblekem a štítem od Howarda Starka, což není nikdo jiný, než otec Tonyho Starka aka Iron Mana. Jeho prezentace létajícího auta je ve filmech o Iron Manovi k vidění také. Marvelovský vesmír se v takovémto nejrůznějším propojení prostě nezapře. Pokud se na film podíváme hlouběji, hodně to připomíná etudy ze stejné doby jiného hromotluka a tím je Wolverine. Podobnost čistě náhodná, úmyslná nebo se jen jedná o inspiraci? No nic. Nejdůležitější je, že snímek slouží jako poslední díl skládačky do uvedení zmíněného ´The Avengers´, což nám na samém konci filmu tvůrci dávají monstrózně najevo. Nebyla ta reklama na příští film ještě moc malá?


Dodatečné informace

Původní název:
Captain America: The First Avenger (více)
  • USA Captain America: První Avenger
  • USA Captain America: The First Avenger
Premiéra v ČR:
4. 8. 2011
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Čeština:
Captain America: První Avenger je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Další z kolekce Captain America: První Avenger


Podobné


Powered byJustWatch