Články

Nejnovější články

  1. Téma2. 11. 2009
    Novinka o zachránci židovských dětí Wintonovi přijde do kin v květnu

    Wintonovská série pokračuje. První diváci zítra uvidí prvních dvacet minut celovečerního dokumentu s hranými rekonstrukcemi Nickyho rodina, jenž má stejně jako hraný příběh Všichni moji blízcí a dokumentární portrét Síla lidskosti téhož režiséra i hrdinu.

  2. Téma2. 11. 2009
    Jan Gogola ml.: Dokumentární film neexistuje

    Jihlava - Třináctý ročník jihlavského festivalu dokumentů se koná 27. října od 1. listopadu na Vsočině. Původně akce menšího rozsahu se rozrostla na jednu z nejvýznamnějších pravidelných kulturních událostí v Česku.

  3. Jacksonův film láká piráty
    Filmy1. 11. 2009
    Jacksonův film láká piráty

    Nestává se příliš často, aby se někdo v České republice pokoušel o pirátství. Ne že bychom měli jen „samé slušný diváky“, ale zpravidla se o něco takového mnohem dříve postarají zlodějští kolegové ze zahraničí. Snímek This is it! měl však premiéru po celém světě ve stejnou chvíli.

  4. Téma1. 11. 2009
    Válečný Tobruk bude soutěžit ve Španělsku, poté se ho ujme Sýrie

    Válečné drama Tobruk Václava Marhoula slaví jeden úspěch za druhým. "Až tomu nemůžu uvěřit," říká Marhoul, který se před pár dny dozvěděl o dalším cenném pozvání pro svůj film: tentokráte na festival do Sevilly, a to navíc přímo do hlavní soutěže.

  5. Téma1. 11. 2009
    Režisér Krejčík dostal od ministra kultury historicky první cenu pro filmaře

    Český režisér Jiří Krejčík se stal historicky prvním držitelem Ceny za přínos v oblasti kinematografie udělované ministrem kultury. Ve čtvrtek večer mu ji osobně předal Václav Riedlbauch. Jednadevadesátiletý režisér cenu spojenou s odměnou 300 tisíc korun převzal v pražském kině Ponrepo.

  6. 2Bobule válcují konkurenci
    Filmy29. 10. 2009
    2Bobule válcují konkurenci

    Úspěch se po sebejistém tažení prvního dílu nabízel. Bylo jen otázkou, jak dobře si pokračování povede a zdali vůbec čeští diváci na sequel z domácí stáje slyší. Slyší. A tvůrci si mohou připravovat příběh pro třetí díl.

  7. Premiéry týdne s Michaelem Jacksonem (VIDEO)
    Filmy28. 10. 2009
    Premiéry týdne s Michaelem Jacksonem (VIDEO)

    Tento týden mají premiéru sice čtyři filmy, mluvit se bude přesto pouze o jednom. Bude se mluvit o filmu, který popisuje poslední měsíce krále popu. Michael Jackson přichází. This is it!

  8. Téma28. 10. 2009
    Režisér Účastníků zájezdu točí Ženy v pokušení. S Macháčkem - samcem

    Kdo jsou ženy v pokušení? Pro Jiřího Vejdělka, režiséra diváckého hitu Účastníci zájezdu a ceněného Václava, je momentálně představují matka, dcera a vnučka. I o tom, jak si radí, ale s vlastními životy naložit neumějí, je nový snímek Ženy v pokušení, který talentovaný režisér před několika dny dotočil. Server iDNES.cz byl u toho.

  9. Téma28. 10. 2009
    Alice Nellis začíná točit snímek o náhodách, které vedly k vyhlazení Lidic

    Ambiciózní válečné drama Lidice, k němuž napsal scénář Zdeněk Mahler, se po dlouhých odkladech konečně dočká první klapky. Režisérka Alice Nellis by k ní měla zavelet v druhé polovině listopadu nedaleko skutečné obce Lidice.

  10. Téma28. 10. 2009
    Jihlavský festival dokumentů začíná, nabízí hmyz, jídlo, Jasného i Maradonu

    Největší svátek dokumentu, Mezinárodní festival dokumentárních filmů, už po třinácté roztáčí svůj šestidenní maratón. Zahajovacím snímkem jihlavské přehlídky, která začíná den před státním svátkem, 27. října, bude portrét Vojtěcha Jasného Život a film.

  11. ELSA 2009 - seznam nominovaných
    Filmy28. 10. 2009
    ELSA 2009 - seznam nominovaných

    Tak jako každý rok, i letos bude Česká filmová a televizní akademie ve spolupráci se skupinou přizvaných odborníků rozdělovat sošky pro nejlepší pořady a výkony realizované na domácích česky mluvených televizních stanicích v průběhu jednoho roku. Kdo bude letos bojovat o "Elsy"?

  12. Téma26. 10. 2009
    Ředitel Mezipater: Na FAMU roste divná generace

    Rozhovor - Festival Mezipatra letos slaví desetileté jubileum. Kulturní akce, která má kořeny v Brně, poskytuje prostor k sebevyjádření všemu, co je „teplé a divné" a přitom má aspoň základní uměleckou a společenskou hodnotu.

  13. Téma26. 10. 2009
    Miloš Forman v Praze uvede dva filmy: jeden o olympiádě, druhý o sobě

    Co mají společného oscarový režisér Miloš Forman, bývalý prezident Václav Havel a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek? "Bydleli jsme spolu v poděbradském internátu v jedné ložnici," osvětlil Forman v rozhovoru pro MF DNES dávné přátelství trojice, která v pondělí na představení pražského kina Ponrepo uvede čtyři ukázky z filmu Viděno osmi.

  14. Palace Film Festival 2009
    Festivaly a ceny25. 10. 2009
    Palace Film Festival 2009

    Loni to mělo úspěch a není se tak čemu divit, že v Palace Cinemas bude i letošní listopad patřit akci zvané Palace Film Festival. Minulý rok přinesl nemalou zásobu lákavých titulů, co čeká návštěvníky oblíbené sítě multiplexů letos?

  15. Téma24. 10. 2009
    Přehlídka českého filmu v New Yorku

    Přehlídka 16 polistopadových českých filmů, která se koná od 23. do 29. října v kině Walter Reade Theater na Manhattanu v New Yorku, je nejvýznamnější událostí svého druhu.