Jihlavský festival dokumentů začíná, nabízí hmyz, jídlo, Jasného i Maradonu

Snímek o jednom z nestorů české poválečné kinematografie natočil španělský režisér Arkaitz Basterr Zalbide. Jasný, který ve filmu rekapituluje svůj soukromý i tvůrčí život, bude také hostem slavnostního zahájení festivalu.

Návštěvníci festivalu letos zhlédnou více než 220 dokumentárních filmů. Ráčíte hmyz po japonsku? Máte ho mít. Gangsterku po holandsku? Taky možné.

I experimentální zrnění a eko-výkřiky jsou k dispozici. Výběr titulů je nekonečný, počet sálů omezený: promítá se ve zrekonstruovaném kině Dukla, v Domě kultury odborů a v aule vyšší grafické školy.
Divák do domu
Letošní novinkou je projekt Váš domácí festival. Zřejmě poprvé v ČR přenáší festivalové projekce také do domácností lidí, kteří jsou ochotni k sobě pozvat i další filmové fanoušky.

Uskuteční se osm projekcí ve čtyřech bytech. Polovina se ozvala sama, ostatní organizátoři s úspěchem oslovili.

Festival potrvá do 1. listopadu. Kromě filmů tradičně nabídne i bohatý doprovodný program.

Na co zajet do jihlavy?
Nemusíte, ale můžete: iDNES.cz radí, co nepropásnout.

Vítejte v KLDR! Obrovská legrace, a přitom z ní mrazí. Linda Jablonská se vydala do komunistické Severní Koreje se skupinou přísně hlídaných a postrkovaných turistů; jinak to nejde. Točili všichni, vesměs na zapřenou. A kromě zprávy o skanzenu totality vyzradili účastníci zájezdu hodně sami o sobě.

Jídlo, akciová společnost. Podívejte se, co jíte, a já vám zaručuji, že si přinejmenším dnešní oběd dvakrát rozmyslíte, vzkazuje film Roberta Kennera o americkém potravinovém průmyslu. Bere to důkladně od 50. let - třeba jak rychle tehdy rostlo a kolik vážilo obyčejné kuře - a naštěstí i s vtipem.

Králík po berlínsku. Polské podobenství, kterému kynou oscarové šance, vypráví o králících žijících po léta ve stráženém pásmu berlínské zdi. Nesměli ani na jednu stranu, alě měli dost trávy, žádné nepřátele, takže si připadali pohodlně a šťastně. Jenže pak zeď padla - a co my králíci s náhlou svobodou?

Yesmeni opravují svět. Aktivisté, kteří si rádi hrají s médii, se po prvním snímku Yesmeni vracejí s novou mystifikací. Terčem druhé provokativní recese populárního tandemu Andy a Mike se stal případ Katrina, tedy ti, kdo se na tragických následcích hurikánu v New Orleansu zkoušejí přiživit.

Maradona by Kusturica. Až nečekaně politický portrét proslulého fotbalisty, ale také tatíka od rodiny, který se neštítí drog, se zrodil v pohledu neméně slavného režiséra. Sešly se tu dva typy zběsilosti, nádech grotesky i plamenná obrana socialismu, která z úst legend zní zábavně - a dětinsky.

Dům za městem. Pamětnická kuriozitka, která běžně není k vidění. Výchovný hraný dokument Waltera Senta z roku 1942 totiž našel hrdinu v tehdy dvacetiletém Antonínu Jedličkovi, z nějž vyrostl imitátor "strýček Jedlička". A příběh? Kterak se mladý zloděj polepšil a pro lepší budoucnost získal výuční list.