Články

Nejnovější články

  1. Zítra se bude... vraždit Milada Horáková!
    Filmy5. 5. 2010
    Zítra se bude... vraždit Milada Horáková!

    Původně to měla být jedna ze scén Kawasakiho růže, nakonec je z toho samostatný celovečerní film. Režisér Jan Hřebejk uvede příští týden do kin "jeden z nejtěžších a nejdůležitějších filmů, jaké kdy natočil, dost možná ten vůbec nejdůležitější" - záznam opery Národního divadla Zítra se bude... se Soňou Červenou v roli Milady Horákové!

  2. Zemřela Lynn Redgravevová
    Téma4. 5. 2010
    Zemřela Lynn Redgravevová

    Ve věku 67 let zemřela 2. května divadelní a filmová herečka Lynn Redgravevová.

  3. 25 ze šedesátých? Dva nové řezy Novou vlnou
    Filmy4. 5. 2010
    25 ze šedesátých? Dva nové řezy Novou vlnou

    Televizní cyklus Zlatá šedesátá režiséra Martina Šulíka a producenta Čestmíra Kopeckého vstupuje do kin. Dvacet osm loňských televizních autoportrétů předních tvůrců tzv. československého filmového zázraku 60. let nyní doplňuje dvoudílný snímek, v němž pětadvacet klíčových filmů nejvýznamnějších tvůrců oněch let ze všech stran představí a proklepnou jejich režiséři, herci, kameramané, scenáristé, dramaturgové i filmoví historici. Víte třeba, že v Ostře sledovaných vlacích neměl hrát Neckář, Somr a Zelenohorská, ale Pucholt, Hrušínský a Janžurová?

  4. Téma3. 5. 2010
    ANKETA: Nejlepším meziválečným filmem je Kristián

    Druhé kolo ankety o nejlepší české filmy historie vyhrála komedie o neodolatelném podvodníkovi a lamači dívčích srdcí Kristiánovi. Konkurence ale byla veliká.

  5. Téma3. 5. 2010
    Filmový projekt Lidice je zachráněn, složily se na něj české firmy i města

    Praha/Brno - Film Lidice, popisující lidské osudy během jedné z nejtragičtějších událostí českých dějin, se od počátku potýkal s nedostatkem financí, který životně ohrožoval jeho realizaci. Producent filmu Adam Dvořák se proto rozhodl spustit celonárodní sbírku na jeho natočení. Rozhodující finanční spoluúčast nakonec přislíbily české obce i soukromé společnosti. První klapka tak téměř určitě padne ještě letos v červnu.

  6. Michael Moore si zamiloval Český mír!
    Filmy3. 5. 2010
    Michael Moore si zamiloval Český mír!

    Režisér Michael Moore, držitel Zlaté palmy z Cannes za dokument Fahrenheit 9/11, pár dní před českou premiérou snímku Český mír vysoce ocenil jeho tvůrce. "Snímek jsem viděl a hned jsem si ho zamiloval. Můžeme ho uvést u mě na festivalu?" napsal režisérům Vítu Klusákovi a Filipovi Remundovi po zhlédnutí DVD s filmem. Kontroverzní americký tvůrce patří mezi velké příznivce českého režisérského tandemu. V americké rozhlasové stanici NPR nedávno zařadil Český sen, předchozí film Klusáka a Remundy, mezi šest svých vůbec nejoblíbenějších filmů, mj. spolu s Boratem.

  7. Poslední díl Twilight ságy má režiséra
    Filmy3. 5. 2010
    Poslední díl Twilight ságy má režiséra

    Trojka dorazí do českých kin za necelé dva měsíce a díky nezpochybnitelnému režijnímu talentu Davida Sladea dávají dílu šanci i zarytí odpůrci série. Má čtyřka podobnou naději?

  8. Téma30. 4. 2010
    Svěrák dodělal Kukyho, do kin jde za tři týdny

    Všechny práce na filmu Jana Svěráka Kuky se vrací byly ukončeny a premiéra je naplánována na 20. května. Další ukázky, které distributor zveřejnil, vypadají více než lákavě.

  9. Plyšák Kuky je náhradník, film měl být o psovi, kameni a klacku
    Filmy30. 4. 2010
    Plyšák Kuky je náhradník, film měl být o psovi, kameni a klacku

    V naprostém utajení vznikala autorská novinka režiséra Jana Svěráka Kuky se vrací. Teprve necelý měsíc před premiérou oscarový tvůrce začal odtajňovat první zajímavosti ze zákulisí filmu o šestiletém astmatikovi Ondřejovi, který před spaním fantazíruje o tom, jakáže dobrodružství ve světě zažívá jeho plyšák Kuky, kterého maminka vyhodila do popelnice.

  10. 54 zbrusu nových českých filmů!
    Téma30. 4. 2010
    54 zbrusu nových českých filmů!

    Mašín chystá Mašíny, Hurvínek bude 3D, Hřebejk obviní Vetchého z obtěžování mladých dívek, Bohdalová s Brzobohatým se po čtyřiceti letech znovu sejdou ve filmu, Zelenka chystá atentát na francouzského papouška, Havlovi bude krýt záda nejspíš Michálek... Nabízíme exkluzivní přehled o nejzajímavějších českých filmech, které mají vykročeno do života.

  11. Téma29. 4. 2010
    Tvůrci Protektora chystají animovaný film

    Praha – Útěk z lednice, to je pracovní název jednoho z dalších projektů, které chystá tvůrčí tým Protektora. Píše ho scenárista Robert Geisler a nepůjde o film hraný, nýbrž animovaný. „Zdá se mi, že opravdu hezkých a vtipných pohádek pro děti, respektive celou rodinu, máme v Čechách pořád málo,“ míní Geisler, který osobně nejvíc ctí pověstné „pixarovky“. Ostatně, v podobném duchu prý chce Útěk z lednice natočit. Režie se ujme pochopitelně Marek Najbrt, producentem bude Milan Kuchynka, který stál i za produkcí Protektora.

  12. Téma29. 4. 2010
    Tvůrci filmu o radaru: Rozhoduje se na ose Moskva - Washington

    Tři roky se Česko přelo kvůli radaru; tři roky sledovali obě strany sporu tvůrci dokumentární komedie Český mír. Pak jediný telefonát Baracka Obamy s radarem skoncoval – a filmu našel pointu.

  13. Slováci si vybrali Pokoj v duši a Slepé lásky
    Filmy28. 4. 2010
    Slováci si vybrali Pokoj v duši a Slepé lásky

    V úterý večer byly v historické budově Slovenského národního divadla předány ceny Slnko v sieti, tamější obdoby Českých lvů. Stalo se tak vůbec poprvé v historii v přímém televizním přenosu. Nejvíc ocenění - po pěti - posbíraly snímky Pokoj v duši a Slepé lásky. Jednu z cen získala i Češka Jaroslava Pecharová za návrhy kostýmů k filmu Báthory.

  14. Téma27. 4. 2010
    V Praze vzniká pervitinový film, fetovat bude Rosťa Novák z La Putyky

    Krematorium, hřbitov, pražské hlavní nádraží. To je trojúhelník, v němž v pondělí režisér Tomáš Řehořek natočil první záběry hraného dramatu s dokumentárním pozadím Cestou z pekla.

  15. Recenze: Iron Man 2
    Recenze27. 4. 2010
    Recenze: Iron Man 2

    Konečně je zpátky. Jeden z nejpřekvapivějších komiksových hitů se dočkal vytouženého sequelu, který by rád opět o něco rozšířil základnu fanoušků Iron Mana. Podaří se?