HBO GO: Novinky a tipy na srpen 2020

HBO GO: Novinky a tipy na srpen 2020
Od soumraku do úsvitu (1996) | IMDb
Nejzajímavější srpnové novinky:
Kiss Kiss Bang Bang (2005)
Pokud máte rádi tvorbu slavného a oblíbeného scenáristy Shanea Blacka (Smrtonosná zbraň, Poslední skaut, Správní chlapi), určitě byste měli vidět i jeho (trochu méně známý) režijní debut, v němž si ústřední hláškující duo střihli "předironmanovský" Robert Downey Jr. a "pobatmanovský" Val Kilmer. Kiss Kiss Bang Bang je sice spíš noirovou, než-li akční komedií a Black je přeci jen lepší scenárista než režisér, i tak ale stojí jeho osobitá prvotina za pokus.

Krvavá nevěsta (2019)
Krvavá nevěsta
Velmi příjemné loňské překvapení, v níž čerstvou nevěstu (Samara Weaving) místo večírku a svatební noci čeká nelítostný boj o život, o nějž se ji pokusí připravit rodina jejího manžela! Krvavá nevěsta je drsná, krvavá a lehce zvrhlá zábava, která chytře a svěže kombinuje prvky slasher hororů s velmi černým humorem.

Neviditelný život Eurídice Gusmao (2019)
Neviditelný život Eurídice Gusmao
Artově laděné brazilské (melo)drama odehrávají se v Riu de Janeiru v 50. letech minulého století je dojímavým vyprávěním o tragickém odloučení dvou nerozlučných sester. Velmi pozitivně přijímaný film byl v loňském roce oceněn na filmovém festivalu v Cannes a uveden byl i na festivalu v Karlových Varech.

Spolujízda (2019)
Spolujízda
Parťáckých akčních komedií není nikdy dost a loni nečekaně potěšila sympatická novodobá variace francouzského hitu Taxi, v níž proti své vůli spojí síly slabozraký tvrdý polda (Dave Bautista) s nesmělým řidičem Uberu Stuem (Kumail Nanjiani), aby tak dopadli nebezpečného zločince Tedja, jehož ztvárnil indonéský expert přes bojová umění Iko Uwais (Zátah, Trojitá hrozba).

Super 8 (2011)
Režisér J.J. Abrams (Star Trek, Star Wars: Vzestup Skywalkera) nepochybně chová velký obdiv k Stevenu Spielbergovi. Asi nejvíce najevo to zatím dal zdařilou dobrodružnou retro sci-fi v duchu klasik jako E.T. - Mimozemšťan nebo Blízká setkání třetího druhu, v níž se parta teenagerů náhodou dostane na stopu záhadné mimozemské bytosti...

Tipy na dříve přidané filmy a seriály:
Ash vs Evil Dead (2015-2018)
Velká povinnost pro fandy kultovní trilogie Evil Dead, potažmo jejího hlavního hrdiny - jednorukého hláškujícího borce Ashe v podání jedinečného a nenahraditelného Bruce Campbella. Seriál na původní trojici filmů volně, ale přitom ladně navazuje, a i když už je víc komedií, než hororem (podobně jako druhý a třetí film), pořád se jedná o nevídaně brutální a krvavou podívanou plnou skvělých praktických masek a zvláštních efektů, z nichž se může slabším povahám chvílemi zvedat žaludek... Pilotní epizodu režíroval přímo Sam Raimi, zbytek seriálu pak spoluprodukoval. A na své si tu přijdou i fanoušci Xeny...

Bláznivá střela 1, 2, 3 (1988-1994)
Legendární komediální trilogie od neméně legendárního tria ZAZ (Zucker-Abrahams-Zucker) je učebnicovou bláznivou parodií na detektivky a kriminálky o tvrdých samotářských policajtech, kteří řeší záhadné a zamotané případy. Bláznivé střely jsou nepřetržitým řetězcem skvělých absurdních gagů a geniálně trhlých hlášek a postava roztomilého nešiky Franka Drebina je jednoznačně životní rolí nezaměnitelného herce a komika Leslieho Nielsena.

Mrtvý muž přichází (1995)
Mrtvý muž přichází
Nádherné drama o vztahu muže odsouzeného na smrt (Sean Penn) a ženy, která se mu pokouší ulehčit poslední dny jeho života (Oscarem oceněná Susan Sarandon). Psychologický film režírovaný Timem Robbinsem je plný ryzí empatie a nekonečně tíživých morálních dilemat. Soucítit s oběťmi je "snadné", ale mělo by se soucítit i s někým, kdo si to zřejmě vůbec nezaslouží? V pravém smyslu slova "křesťanský" snímek a vynikající příspěvek do debaty o ne/správnosti trestu smrti.

Od soumraku do úsvitu (1996)
Dodnes jeden z nejlepších a nejzábavnějších filmů Roberta Rodrigueze, je pravděpodobně ojedinělou směsí typické tarantinovky a neskrývaně brakového upírského akčního hororu, což zní dost šíleně - a taky to šílené je! Ale pokud se dokážete správně naladit na obě specifické žánrové roviny, patrně se budete bavit přímo královsky. Navíc herecké obsazení prostě nemá chybu - George Clooney, Harvey Keitel, Quentin Tarantino, Juliette Lewis, Salma Hayek...

Svědek (1985)
Svědek: trailer | Paramout Pictures
Dnes už poněkud přehlížené, ale rozhodně povedené kriminální drama Petera Weira (Společnost mrtvých básníků, Truman Show) o policajtovi (Harrison Ford), jenž musí chránit malého chlapce, jediného svědka vraždy, uprostřed naprosto cizího světa naboženské sekty amenitů. Oceněno dvěma Oscary (za původní scénář a střih). Rovněž se jedná o jediný film, za nějž byl Ford na Oscara kdy nominován.