Super 8

68%
Super 8
Když se skupinka teenagerů rozhodne na kameru „Super osmičku“ natočit zombie horor, ani ve snu by nikoho z nich nenapadlo, že výsledný film bude ještě děsivější, než zamýšleli. Jeden z nejoriginálnějších tvůrců současnosti J. J. Abrams (série Ztracení, Mission: Impossible 4) spojil síly s největším hollywoodským expertem na mimozemšťany Stevenem Spielbergem a společně natočili film, při jehož sledování si nutně vzpomenete na E. T. Mimozemšťana nebo na Blízká setkání třetího druhu.



Chrustyn
Chrustyn
43 674 bodů
8
Tajemné teasery a trailery, sci-fi s retro atmosférou 70. let a jména J.J Abrams a S. Spielberg, toto všechno zajistilo to, že jsem se do filmu zamiloval ještě dříve, než jsem ho viděl a těšil se na něj jak děcko na Vánoce. A jaký je výsledek? Popravdě mírně rozpačitý. Příběh kdy se partička dětí náhodou ocitne u vykolejení vlaku, převážejícího něco tajemného z vojenské základny je jednoduchý až kýčovitý ale má svou atmosféru, která je krásně budovaná ale možná právě zde bude hlavní kámen úrazu, který film sci-fi fanouškům znechutí. Co se týká již zmíněné atmosféry, tak ta je opravdu příjemně retro a v dnešní moderní době má stejné kouzlo, jako prohlížení starého fotoalba. Komu by samozřejmě nestačilo pozorování dětí na kole nebo při natáčení jejich nízkorozpočtových hororů je tu ještě onen tajemný náklad -který hraje překvapivě menší roli než jsem čekal- který režisér záměrně ukazuje jen v náznacích (podobně jako v "Monstru", které J.J. produkoval) a divák jen pozoruje, jak se v ospalém městečku ztrácejí dráty vysokého napětí, psi a dokonce i lidé.Film se ale opravdu z větší části zaměřuje na dětské představitele než na masakrování nevinných obyvatel a když to vezmu kolem a kolem, tak více než polovinu filmu se nic moc nestane a věřím, že právě toto je jedna z věcí, která spoustu diváků odradí. Rozhodně se to však nedá považovat za chybu, protože obsazení je velice dobré a žádné z dětí není nesympatický fracek přestože se to nedá ale divák přeci jen od podobného filmu očekává trochu více a nebo alespoň očekává bombastické vyvrcholení ale ani to nepřichází a konec se dá -i přes spielbergovskou tečku- považovat za slabý. Nebudu prozrazovat to, jestli dojde k obrovské závěrečné bitvě nebo si děti hlavní monstrum ochočí a všichni se láskyplně obejmou ale pro mě byl konec mírným zklamáním, protože celý děj nasvědčuje, že by mělo přijít něco velkého a ono nic (podobné zklamání z očekávání něčeho velkého bylo už v režisérově M:I 3). Přesto ale nemohu říct, že bych byl vyloženě zklamaný a ve výsledku se jedná o nezaměnitelnou a sympatickou retro sci-fi, která působí "spielbergovsky" kouzelně a má řadu výborných scén, (ať už hororových nebo ne) skvělé triky a překvapivě bezchybné obsazení neznámých herců, ve kterém excelují převážně všichni dětští představitelé. Čekal jsem dokonalé dílo, dostal jsem "jen" výborný film ale přesto musím pánům poděkovat, protože něco takového tu dlouho nebylo a možná už nikdy nebude.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 529 bodů
9
Vynikající snímek, ze kterého září stará dobrá Spielbergova škola. J.J. Abrams tomu dal veškerou svou energii a tak vznikl akční sci-fi snímek s hororovými prvky, který nenechá na ničem nit suchou. Příběh se rozvíjí přirozeným tempem a tak buduje ponurou atmosféru, která by se téměř dala krájet. Nic se zbytečně neokecává a jde se přímo k věci. Dobrodružství plné zábavné nostalgie má svůj veškerý potenciál. Originálního tu však není vůbec nic. No a co? Tento film dává poctu všem Spielbergovým snímkům které natočil a to se povedlo. U závěrečných titulků je promítnut film, který děti během toho všeho natočili a myslím, že by z něj měl radost i sám Tarantino. J.J. Abrams stále potvrzuje, že takovýto žánr zcela ovládá a je pokračovatelem režisérských legend.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 530 bodů
6
Není se v podstatě čemu divit, že zatímco Američané jsou v podstatě nadšení, my krčíme rameny. JJ Abrams prostě "vyprodukoval" film pro generaci, která vyrostla na ETm a Blízkých setkáních. Tento žánr, ještě posílený tak oblíbenou atmosférou "tajemna", která v USA frčí, přesně odpovídá zámořskému vkusu a stejně jako tam mají snadnější přijetí westerny, má to lehčí i Super 8. Já jsem na tu hru přistoupil a přestože jsem nikdy neujížděl ani na jednom ze zmíněných kultů, Super 8 jsem si docela užil. Abrams je v gradování opravdu mistr, což je hlavní výhoda. Jediný (a zásadní) problém je, že Super 8 graduje, graduje, graduje, ale postupně nám dojde, že právě ta "gradace" je smyslem vyprávění, ne nějaké velké finále, z čehož pro někoho přichází jisté rozčarování (stejně jako u seriálu Ztraceni - mého naprostého oblíbence). Tady to na mě nepůsobilo zdaleka tak silně, aby byl tento očividný záměr úplně obhajitelný. PS: Stejně jako Cloverfield je to film pro kino. Možná, že jsem tedy udělal chybu, když jsem si nepočkal. Vzpomínám si, jak jsem u Cloverfieldu z kina odcházel nadšený a později na DVD zíval. 65%

Dodatečné informace

Původní název:
Super 8 (více)
  • USA Super 8
Premiéra v ČR:
8. 9. 2011
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Rozpočet:
50 mil. USD
Tržby:
260,1 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Super 8 je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch