Dal mu nejdůležitější radu kariéry. Samuel L. Jackson prozradil, jaký recept na úspěch dostal od Willise
Smrtonosná past 3 | 20th Century Fox
Ti dva se poprvé spíš minuli v TarantinověPulp Fiction, které oběma hercům zajistilo rozhodující kariérní impuls. Jackson tehdy nejen za kultovní monolog před popravou obdržel oscarovou nominaci a stal se přední hvězdou, kterou už Willis byl od roku 1988. Tehdy si poprvé zahrál Johna McClanea ve Smrtonosné pasti, což s ovacemi zopakoval ještě ve chválené dvojce z roku 1991. Lukrativní boje s teroristy mu ale pošramotily propadáky Hudson Hawk a bohužel také Poslední skaut, který v době premiéry nezaujal.
Jackson s Willisem poprvé před kamerou hovořil ve třetím díle Smrtonosné pasti z roku 1995. McClaneův taneček dle pískání šíleného teroristy a zloděje Simona (Jeremy Irons) si z kin odnesl 366 milionů dolarů, víc než jakýkoli jiný film roku a také víc než minulé dva díly. Dílčími neúspěchy ostřílený Willis přitom měl pro méně zkušeného kolegu pár moudrých slov také v zákulisí.
„Řekl mi: ‚Doufejme, že najdeš postavu, ke které se budeš moct vždycky vrátit, až natočíš špatné filmy, které nevydělají žádné peníze – postavu, kterou všichni milují,‘” zněla rada od muže, jemuž za Hudson Hawk nemilosrdně naložili i ve formě nominace na Zlatou malinu – totéž jej potkalo také za Barvu noci a Všude dobře, doma nejlíp z roku 1994.
Smrtonosná past 3 | 20th Century Fox
„Řekl: ‚Arnold má Terminátora. Sylvester má Rockyho a Ramba. Já mám Johna McClanea.‘ A já na to: ‚Aha, dobře.‘ A vlastně mi to došlo až ve chvíli, kdy jsem dostal roli Nicka Furyho – a podepsal smlouvu na devět filmů. ‚Aha, dělám přesně to, co říkal Bruce. Teď mám taky svou postavu.,” vztáhl Jackson kolegův podnět na své angažmá v Marvelu, které trvá nepřetržitě od roku 2008. Tehdy se jako Fury poprvé objevil v potitulkové scéně Iron Mana a stal se stěžejním pilířem franšízy, která do jeho finančních tabulek připsala zdaleka nejvíc plusových položek.
V té době Jackson měl s Willisem další společný zářez na podvratné komiksovce Vyvolený, velkou filmovou sérii navštívil ještě zásluhou George Lucase, jenž mu dovolil vlastnit fialový světelný meč v prequelové trilogii Star Wars. Až obří nabídka od Marvelu ale pečetila Willisův apel. „Jak dlouho musíte zůstat naživu, abyste natočili devět filmů?“ vzpomínal Jackson na tehdejší reakci pro GQ. „Není to zrovna nejrychlejší proces na světě. Netušil jsem ale, že těch devět filmů natočí během dvou a půl roku. To je docela šílené!“
V průběhu 17 let Jackson ztvárnil Furyho ve 12 filmech včetně tetralogie Avengers a Marvels, jeho postava stála v čele seriálu Tajná invaze. Párkrát si také zopakoval spolupráci s Quentinem Tarantinem, z čehož vzešly geniální úlohy v Nespoutaném Djangovi a Osmi hrozných. Tehdy Jackson dle mnohých ukázal, že by si zasloužil na polici postavit Oscara. O to mu ale vůbec nejde a v dřívějším rozhovoru pro Los Angeles Times ubezpečil, že raději bude hrát v projektech, které ho prostě baví.
„Nikdy jsem nechtěl, aby Oscaři byli měřítkem mého úspěchu nebo neúspěchu jako herce,“ řekl. „Mým měřítkem úspěchu je moje spokojenost: Jsem spokojený s tím, co dělám? Netočím filmy jen proto, abych získal sošku. Víš, takové to: ‚Když natočíš tenhle film, vyhraješ Oscara.‘ Ne, díky. Radši budu Nick Fury. Nebo si užiju roli Mace Windua se světelným mečem v ruce.“
Zatímco Jacksonovo pracovní tempo zůstává zběsilé, Bruce Willis roku 2022 ukončil kariéru ze zdravotních důvodů. Původně diagnostikovaná afázie, kognitivní porucha stěžující komunikaci, se vyvinula ve frontotemporální demenci. Johna McClanea si Willis zahrál celkem pětkrát, a přestože poslední díl u kritiky propadl, pokaždé šlo o značný hit.