Hrál v Gladiátorovi a má dvě nominace na Oscara. Slavný herec si přesto stěží vydělá na živobytí

Hrál v Gladiátorovi a má dvě nominace na Oscara. Slavný herec si přesto stěží vydělá na živobytí
Djimon Hounsou – Nikdy to nevzdávej | Summit Entertainment
Příjmové standardy hollywoodských osobností jsou samozřejmě trochu jinde než měsíční výplaty průměrného Čecha, ale rozhodně to neplatí plošně. Extrémní výdělky předních hvězd nastavují matoucí laťku, až hluboko pod ní se krčí drtivá většina členů a členek herecké asociace SAG-AFTRA, která předloni vstoupila spolu se scenáristy do táhlé stávky. Davy s transparenty solidárně podporovaly takřka všechny mezinárodní celebrity, přičemž některé z nich ví o nevyhovujících platebních podmínkách své.
Djimon Hounsou
Djimon Hounsou

Herec

6.9
Hounsou nemá jméno, které by si člověk spojil s velkými hlavními rolemi. Přesto disponuje obličejem, který na první dobrou pozná skoro každý fanoušek mainstreamové scény, a také filmografií, v níž nechybí řada hitů stříbrných pláten i streamu. To ale dle jeho slov v pořadu CNN African Voices Changemakers nekoresponduje s tím, jak si jej filmový průmysl dlouhodobě cení. „Stále se snažím vydělat si na živobytí," řekl. „V této branži natáčím filmy už přes dvě desetiletí se dvěma nominacemi na Oscara, hrál jsem v mnoha blockbusterech, a přesto mám stále finanční problémy. Rozhodně jsem nedostatečně placený," nešetřil na upřímnosti herec z loňského hororu Tiché místo: První den, jenž byl několik let součástí Marvelu i DC (Shazam!).
Amistad (1997)
In America
Ostrov (2005)
Král Artuš: Legenda o meči
Rebel Moon DC
Navázal tím na rok starý rozhovor pro The Guardian, kde poprvé naznačil, že stále vyčkává na filmový projekt, který jej férově zaplatí. A to skoro rovných třicet let od chvíle, kdy dostal vedlejší roli v prvním velkofilmu, Hvězdné bráně Rolanda Emmericha. „Stále si horko těžko vydělám dolar! Narazil jsem v oboru na lidi, kteří jsou absolutně zajištění, přitom mají velmi málo mých ocenění. Cítím se tedy podvedený, ohromně podvedený, co se týče financí i pracovního vytížení. Chodil jsem do studií na schůzky a oni říkali: ‚Páni, měli jsme pocit, jako byste právě vystoupil z lodi a pak se vrátil (po Amistadu). Nevěděli jsme, že jste tady jako skutečný herec.‘ Když takové věci slyšíte, můžete vidět, že představa některých lidí o vás nebo o tom, co představujete, je velmi limitující. Ale je to, jak to je. Je na mně, abych to vykoupil."
Nespravedlnost pociťoval už od uvedení Spielbergova Amistadu, kde se doslova bil za práva a lepší vyhlídky přivlečených afrických obyvatel. „Byl jsem nominovaný na Zlatý glóbus, ale na Oscarech mě ignorovali a přetřásali domněky, že jsem právě vystoupil z lodi a opustil ulice," pokračoval v nejnovějším rozhovoru. „I když jsem odvedl dobrou práci, oni prostě neměli pocit, že jsem herec, jemuž by měli dávat nějakou úctu. Tato koncepční myšlenka diverzity má před sebou ještě dlouhou cestu. Systémový rasismus se jen tak v dohledné době nezmění."
Gladiátor (2000)
Gladiátor (2000) | Paramount
Za Amistad se Hounsou ucházel o ocenění za vedlejší roli a také v této sféře dlouhodobě platilo, že afroameričtí herci na ceny takřka nemají nárok, zvláště pak na prestižní Oscary. Zlatou sošku za nejlepšího vedlejšího herce získal muž černé pleti poprvé roku 1982, byl jím Louis Gossett jr. za film Důstojník a gentleman.
Poměry se sice mění, ale spousta význačných herců a hereček stále bojuje s různými druhy diskriminace. A soustavně to bohužel pociťuje i Hounsou, jenž dokázal zastínit i Leonarda DiCapria v trháku Krvavý diamant a nepřetržitě svou účastí obohacuje ambiciózní (i když ne vždy finančně úspěšné) produkce – jmenujme Ostrov (2005), Ritchieho Krále Artuše (2017), prequelové Kingsmany nebo ságu Rebel Moon. Aktuálně má ve výhledu horor The Monster od tvůrců Saw nebo žraločí thrilleru Beneath the Storm s hvězdou Bridgertonových Phoebe Dynevor.
Podívejte se na žebříček nejlepších herců podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Deadline, The Guardian