Heath Ledger by dnes slavil 45. narozeniny. Jeho Joker posunul potenciál komiksovek

Heath Ledger by dnes slavil 45. narozeniny. Jeho Joker posunul potenciál komiksovek
Temný rytíř (2008) | Warner Bros.
Heath Andrew Ledger se narodil v největším a hlavním městě západní Austrálie do rodiny učitelky francouzštiny a těžebního inženýra, jenž své nemalé bohatství využil k tomu, aby se stal automobilovým závodníkem. Jeho pradědeček byl známý australský filantrop a místní hrdinná figura. To nejen představovalo zajímavou kombinaci vlivů, ale také Heathovi zajišťovalo materiální bezstarostnost a možnost najít pro sebe tu nejpohodlnější kariéru.
Heath Ledger
Heath Ledger

Herec

Už na základce se začal věnovat herectví, jeho první rolí byl s trochou zpětné ironie navždy mladý Petr Pan. Tou dobou, po rozvodu rodičů, přilnul k starší sestře, jež se také věnovala herectví a podporovala Ledgerův talent. Mladý Heath se zhlédl obzvlášť v muzikálové ikoně Genu Kellym, a protože byl sám fyzicky zdatný, začal se věnovat i tanci – vedl například šedesátičlenný taneční tým, který jako první ryze chlapecká skupina v historii vyhrál australskou taneční soutěž Rock Eisteddfod Challenge.
Zkrocená hora
Zkrocená hora | Focus Features
Heath se vydal za hereckou kariérou už v šestnácti, okamžitě po získání středoškolského diplomu. První roky se musel spokojit s malými rolemi lokálního dosahu, brzy si ale začal získávat uznání místních kritiků i diváků. Následně začal pokukovat po Spojených státech a Hollywoodu. Jeho konečným vstupem do světového mainstreamu byla role v moderní shakespearovské komedii Deset důvodů, proč tě nenávidím, když mu bylo rovných dvacet. A pak už to jelo.
V roce 2000 se objevil vedle jiného známého Australana Mela Gibsona v roli jeho syna v Patriotovi, o rok později si zahrál hlavní postavu v romantické komedii Příběh rytíře, ale objevil se i v kontroverzní oscarovce Ples příšer. Vstupem mezi smetánku byla v roce 2004 jedna z hlavních rolí ve Zkrocené hoře.
Jako mladý progresivní člověk Ledger s queer postavami koketoval po celou svou kariéru – mezi herci 90. let to byl často považováno jednak za tvůrčí výzvu, jednak za projev solidarity. Úspěch a význam Zkrocené hory ale přesáhl všechna očekávání. Publikum znalé queer tvorby v ní nenašlo mnoho nového, rozhodný vstup snímku do veřejného prostoru ale považujeme za historický milník. Ledger pak směřoval velmi vokální a jednoznačný odsudek vůči každému člověku či instituci, kteří v jeho přítomnosti projevovali ohledně Zkrocené hory homofobii.
Marlon Brando se narodil před 100 lety. Génius, rebel i podivín platí stále za hereckého boha
Téma3. 4. 2024
Marlon Brando se narodil před 100 lety. Génius, rebel i podivín platí stále za hereckého boha
Tou dobou už Ledgerova hvězda zářila naplno. „Příští Marlon Brando,“ psalo se v médiích. Napomáhal tomu i nepříliš vřelý vztah Heatha především s australskými bulvárními médii, která ho na oplátku zobrazovala o kus negativněji a problémověji, než bylo nutné. Kvůli konfliktům s tiskem Ledger svou zemi natrvalo opustil a usídlil se v anonymnější Americe. S Brandem ho krom narozenin vzdáleným jediný den spojovala zdánlivě bezbřehá energie a oddanost rolím. Ledger se také nerad opakoval, proto v jeho krátké filmografii najdeme tak bohatou škálu žánrů a postav.
Temný rytíř
Temný rytíř | Warner Bros.
Ledgerovou nejslavnější rolí se samozřejmě stal Nolanův Temný rytíř, kde úžasným způsobem ztvárnil Jokera. Měsíc po skončení natáčení se pak předávkoval směsí léků, jimiž řešil svou insomnii. Jak to v těchto případech bývá pravidlem, nikdy se zcela neujasnilo, nakolik Ledger tyto léky nadužíval, nakolik byly předepsány zodpovědně a nakolik jim Ledger pomohl nějakým vlastním přídavkem.
Temný rytíř zůstává jedním z nejlepších komiksů, i když nesplňuje žádný ze svých příslibů
Recenze16. 7. 2023
Temný rytíř zůstává jedním z nejlepších komiksů, i když nesplňuje žádný ze svých příslibů
Role Jokera byla pro jeho odkaz darem a prokletím. Na jednu stranu předvedl strhující a zábavný herecký výkon, za který vyhrál Oscara (což by se mimochodem rozhodně nestalo, kdyby nezemřel – víme, jak je na tom Akademie ohledně komiksů). Na druhou stranu ho skon právě v tento okamžik s rolí Jokera až příliš propojil a určil veřejnou představu o tom, kým Ledger byl.
Bylo velmi lákavé propadat fantaskním teoriím o tom, jak role Jokera připravila Ledgera o rozum a stála ho život, což je upřímně řečeno dětinské a naivní. Joker je typ role, kterou si herec užívá, protože se může oprostit od realismu a vyblbnout se. A není důvod si myslet, že tentokrát to byl jiný případ. Ledger sice trpěl problémem se spánkem, nicméně to u něj platilo už dlouhé roky a zintenzivňovalo se při každém natáčení. I Michelle Williams, jež s Ledgerem nějakou dobu po natáčení Zkrocené hory žila ve vztahu, řekla, že na chronickou nespavost trpěl celou dobu, co ho znala.
Nejcitovanější větu Temného rytíře nenapsal Christopher Nolan. Nevěděl ani, co znamená
Filmy29. 2. 2024
Nejcitovanější větu Temného rytíře nenapsal Christopher Nolan. Nevěděl ani, co znamená
Média přejala jen první část informace a ignorovala tu druhou, takže se začaly šířit zprávy o tom, jak Ledger, oddaný metodickému herectví, propadal insomnii v přesvědčení, že je Jokerem. Což je absurdní. Heath měl dlouhodobé zdravotní problémy, které neměly s jeho specifickou rolí (kterou navíc opustil už před měsícem) nic společného. Nejspíš nepomohl ani jeho reportovaný (byť z jiných stran popíraný) problém s nadužíváním marihuany.
Ledgerova smrt v osmadvaceti letech z něj udělala legendu a nesmrtelnou hvězdu. Nejedná se ale o případ mladého herce, který odešel na vrcholu. Ledger měl pravděpodobně to nejlepší před sebou. Komerční úspěch v Temném rytíři a jeho původně plánovaném pokračování by mu umožnil vybírat si jakékoliv herecké výzvy bez ohledu na jejich lukrativnost, což by dozajista využil. Jak ostatně naznačuje nedokončené Imaginarium dr. Parnasse, kde za něj museli dodělat scény jeho herečtí kamarádi. Pravděpodobně by dál mixoval žánry a vyhledával špičkové filmaře, jejichž práci by svým jménem mohl zaštítit. Jak by to s ním dopadlo, se už ale nikdy nedozvíme.
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů všech dob podle databáze Kinoboxu.
zdroje: Wikipedia, Kinobox