Dočkáme se první queer princezny od Disneyho? Podle oblíbeného herce se pomalu blíží

Dočkáme se první queer princezny od Disneyho? Podle oblíbeného herce se pomalu blíží
Ledové království II | Walt Disney Studios
Guillén má k citlivé tematice blízko, neboť je sám gay a přitažlivost k totožnému pohlaví projevuje také jeho postava upírského posluhovače Guillerma v bláznivé parodii FX Network Co děláme v temnotách. Třiatřicetiletý herec má úspěchy také v dabingu, slyšet jsme jej mohli ve fantastickém třetím Kocourovi v botách nebo v listopadové disneyovce Přání. Miliardová zábavní společnost podle něj „dělá kroky správným směrem“ ohledně queer reprezentace, k níž hlavně na stříbrném plátně stále přistupuje dost opatrně.
Harvey Guillén
Harvey Guillén

Herec

V devadesátkách měly potenciální LGBTQ+ postavy většinou morálně závadné rozměry, ať už šlo o Scara ve Lvím králi nebo Jafara z Aladina. To v podstatě souznělo s převládajícím zastoupením na stříbrném plátně, kde queer příběhy většinou cílily na motivy traumatu a postavení mimo komfortní společenskou zónu. V minulé dekádě se diskurz měnil a především Disney začal pokradmu naznačovat, že někteří aktéři a aktérky mohou být queer, pokud jste si jich vůbec všimli v pozadí filmů jako Hledá se Dory, Toy Story 4 nebo Zootropolis. Často bylo zapotřebí pozornější a individuální analýzy, jež v určitých případech přiřkla queer osobnost třeba Else z Ledového království nebo protagonistům pixarovky Luca.
Harvey Guillén
Harvey Guillén | HBO Max
Divnosvět, v němž chlapecký hrdina zahoří láskou pro kamaráda a jeho dědeček to přejde bez špetky skepticismu, možnosti reprezentace rozvířil. Především streamovací tvorba se dnes samozřejmě hemží LGBTQ+ postavami a motivacemi, ale Disneyho animáky a obecná celovečerní tvorba je jiná liga. Skoro celé století jde o esenciální kulturní zázemí pro rodiny s dětmi, kteří na pohádkách vyrůstají a berou si z nich příklad. A také bezpochyby pozitivně reagují na to, když před sebou poznávají jakékoli vlastní zkušenosti či pocity. Za vše hovoří dojímavá videa od afroamerických maminek, jejichž dcerky nadšeně přivítaly Halle Bailey v prvním traileru na loňskou Malou mořskou vílu.
Sexuální orientace je možná ještě citlivější než rasová problematika a málokterý film či pořad ji dokáže uchopit správně. Dvakrát tolik to platí pro dětské projekty – rodiče a část široké veřejnosti často nestojí o to, aby jejich ratolesti před televizí vstřebávaly jakýkoli závan ideologie a woke kultury. Queer princezna, která například sní o polibku z pravé lásky od dívky (potažmo jej otevřeně obdrží), je v tomto směru pořád kontroverzním krokem. Stačí se ohlédnout za vyšumělou pixarovkou Rakeťák, kde queer polibek spíš negativně přehlušil vše ostatní.
Rakeťák
Rakeťák | Pixar
Guillén v rozhovoru pro ComicBook.com uznal, že „je obtížné nově seřídit stroj, který je tak dlouho v permanenci.“ V dnešním světě je podle něj paradoxně těžší uvažovat o novém směru, ale u Disneyho prý „vykročili pravou nohou.“ Evoluce ve formě queer princezny však „nějakou chvíli trvá“, přičemž pro Guilléna je důležitý i dosavadní pokrok. „Tyhle věci zaberou spoustu času. Reprezentace obecně ve filmu nastupovala pomalu, u každého studia a společnosti. Ale podívejte, kam jsme se dostali,“ uzavřel herec myšlenkou, která je pro řadu konzervativců stále ještě kopancem do žluči. Jaký názor máte na queer a obecně menšinovou reprezentaci v hollywoodských projektech vy?
Podívejte se také na žebříček nejlepších animovaných filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: ComicBook, The Hollywood Reporter, Mashable