Otec chtěl Jennifer Aniston zakázat sledovat televizi. Stala se její největší hvězdou

Otec chtěl Jennifer Aniston zakázat sledovat televizi. Stala se její největší hvězdou
Jennifer Aniston v Přátelích | NBC
Jennifer Joanna Aniston se narodila v Los Angeles do herecké rodiny, oba její rodiče pracovali nejčastěji před televizní kamerou. Její výběr kariéry je tedy stěží šokující. Zaskočit nás vlastně může spíš, že se hollywoodské produkce poprvé účastnila až v malé nekreditované roli v roce 1988 v příšerné vykrádačce E.T.ho Mac a já, tedy ve svých dvaceti letech. U dívky z herecké rodiny bychom očekávali, že ji budou strkat před kameru od útlého dětství.
Jennifer Aniston
Jennifer Aniston

Herečka, Účinkující

Jenže její rodiče neměli v nejmenším v plánu mít ze své dcery herečku. Odstěhovali se na druhou stranu Spojených států do New Yorku a otec jí výrazně odrazoval od toho, aby televizi byť sledovala, natož v ní chtěla vystupovat. Cestu k herectví tedy neobjevila přes svět showbusinessu jejích rodičů, ale přes svou prestižní školu, kam ji rodiče umístili. Jejím cílem bylo stimulovat děti k co největším intelektuálním výkonům, a u jedenáctileté Aniston se ukázalo, že má vlohy k herectví.
Jenže Čechovem se člověk většinou neuživí, Jennifer se tedy na pokraji dospělosti vrátila do Los Angeles a začala pronikat do televizního a filmového světa, zatímco si přivydělávala, kde se dalo. Prakticky na všechny své role a výstupy předcházející Přátelům dnes vzpomíná s určitým nádechem hanby a přiznává, že byla na pokraji toho s herectvím seknout. Naštěstí tohle depresivní období trvalo poměrně rozumných šest let – někteří na svou šanci čekají mnohem déle, pokud se jí vůbec dočkají.
Přátelé
Přátelé | NBC
Jennifer ale měla štěstí a v roce 1994 dostala dvě skvělé nabídky – buď stát se členkou komediálního týmu Saturday Night Live, nebo přijmout roli některé z hrdinek chystaného sitcomu Přátelé. Vybrala samozřejmě druhou možnost. Nejprve měla ztvárnit Monicu, producenty ale v této roli zcela okouzlila Courteney Cox, Aniston tedy nakonec skončila s Rachel.
Přátelé
Přátelé
88%
Zbytek je historie. Přátelé se stali kolosálním hitem a vynesli Aniston jak nejprestižnější televizní ceny, tak i pozici (sdílenou s jejími co-stars) nejlépe placené televizní herečky všech dob, když si odnášela jeden milion dolarů za epizodu. K její pozici jedné z největších celebrit přispěl i sňatek s Bradem Pittem v roce 2000, který jako by exponenciálně navýšil auru obou hvězd. Jak to dopadlo s Bennifer víme, nyní si připomeňme, jak to dopadlo se samotnou Aniston mimo Přátele. Formou podtrhnutí pěti jejích filmových výkonů:

Marley a já
Marley a já | 20th Century Fox

Marley a já

Marley a já
Marley a já
77%
Marley a já (Marley & Me) je v mnoha ohledech prototypní výkon Aniston v romantické komedii. S Owenem Wilsonem má slušnou chemii a její charisma jede samozřejmě naplno. Šťastnou vlastností filmu je, že ho lze v mnoha ohledech považovat za přirozené navázání na příběh Rachel, samozřejmě veskrze neoficiálně a dost možná neplánovaně.
Hrdinku z Přátel jsme nicméně opustili ve chvíli, kdy spolu se svými souputníky konečně přijala dospělost a spolu s Rossem se zavázala k tomu, že se pokusí nastolit pevný vztah a eventuálně založí rodinu. Marley a já přichází čtyři roky později a hrdinka je v šťastném manželství, kde pár zvažuje, zda učiní další krok v podobě početí dítěte.
Postava Aniston je tomu nakloněna, její manžel váhá. Proto si prozatím pořizují psa, aby zjistili, zda se vůbec dokážou o někoho postarat. Během sledování se nám situace hrdinů snadno přijímá i proto, že si na hrdinku můžeme přenést naši zkušenost z Přátel a rychle ji přijmout jako někoho, koho známe a komu fandíme. Jedná se o jeden z vzácných případů, kdy naše neschopnost vymazat u známé tváře její hereckou minulost zážitku ve skutečnosti prospívá.

Jennifer Aniston
Millerovi na tripu | Warner Bros.

Millerovi na tripu

Millerovi na tripu
Millerovi na tripu
77%
Aniston měla vždy zvláštní dar na jednu stranu splňovat požadavky Hollywoodu na fyzickou krásu (nejednou se umístila na pozici žebříčků nejvíc sexy ženy světa), a přesto zvládla ztvárňovat ženy, které si umíme představit ve stejné místnosti, v jaké jsme my. Jeden den umí být vrcholnou celebritou, druhý z ní sálá obyčejnost.
S tímto svým brandem s obdivuhodnou nadsázkou pracuje v Millerových na tripu (We're the Millers), kde ztvárňuje stárnoucí tanečnici u tyče, kterou si spolu s falešnými dětmi najme neschopný dealer, jenž potřebuje propašovat marihuanu z Mexika a vypadat při tom nenápadně. Vrcholná hollywoodská star tak hraje striptérku, která hraje mámu od rodiny a Jennifer si všechny vrstvy téhle absurdní cibule náramně užívá.

Jennifer Aniston, Jim Carrey
Božský Bruce | Universal Pictures International

Božský Bruce

Božský Bruce
Božský Bruce
73%
V Božském Bruceovi (Bruce Almighty) hraje Jennifer menší roli, nicméně si snímek musíme připomenout proto, že jde o nejvýdělečnější film jejího portfolia s tržbami půl miliardy dolarů (Millerovi jsou druzí, Marley a já třetí).
Hraje poměrně nevděčnou roli lásky hlavního hrdiny v podání Jima Carreyho, jejíž úkolem je být odměnou jeho osobní cesty za morální nápravou. Tou dobou se stále ještě natáčeli Přátelé, Aniston měla tedy jen omezený čas na filmové role a v tomto případě udělala vypočítavé rozhodnutí – uzmula pozici v jednom z největších filmů roku a připomněla svůj potenciál pro plátna ve chvíli, když se Přátelé chýlili ke konci. Díky svému charismatu Aniston zvládá utkvět, což jen dokazuje její sílu. A po skončení svého megaúspěšného seriálu se skutečně uchytila lépe než kdokoliv z jejich kolegů.

nezapomenutelne-herecke-vykony-tito-herci-si-podmanili-cely-film-v-rolich-ktere-pro-ne-byly-zcela-netypicke
Šéfové na zabití | Warner Bros.

Šéfové na zabití

Šefové na zabití
Šefové na zabití
69%
Jennifer má rozhodně dar okouzlit svou bezprostředností a roztomilostí, který bohatě zužitkovala ve svých romantických rolích. Když ale jen trochu chce, stává se z ní i sebevědomá nadžena, která si jde za svým. Tuhle polohu dotáhla do komediálně toxického extrému v Šéfech na zabití (Horrible Bosses), kde ztvárňuje sociopatickou a sexuchtivou ředitelku firmy, která hrdinu v minulosti úspěšně uspala a znásilnila a hodlá v tom pokračovat, pokud dostane příležitost.
Snímek svou inverzí tradiční genderové role zaujal nejednoho komentátora. Postava Aniston si může vůči svému mužskému zaměstnanci dovolit mnohem víc, než kdyby byly role obrácené, aniž by komedii mizel žoviální a humorný nádech. Jde to považovat za trefný komentář ke klišé žánru, nebo propadnutí těmto klišé? Je zodpovědné zobrazovat sexuální násilí na mužích ve stejně odlehčeném kontextu? O těchto tématech se diskutovalo už bezprostředně po premiéře před třinácti lety, nicméně vzhledem k tomu, že brzy vznikla dvojka, je jasné, že producenti se ničím z toho příliš netrápili. Jednička měla premiéru těsně před vypuknutím éry #MeToo, která se na podobné věci začala dívat mnohem kritičtěji. Je dobře, že jsme tenhle film „stihli“?

Hodná holka
Hodná holka | Fox Searchlight Pictures

Hodná holka

Hodná holka
Hodná holka
64%
Na vrcholu své slávy, během finálních sérií Přátel a uprostřed mediálně všudypřítomného manželství s Bradem Pittem, natočila Jennifer snímek Hodná holka (The Good Girl), jehož premisou je, že ztvárňuje tu nejobyčejnější ženu pod sluncem. Mladou prodavačku, která se se svým milým, ale fádním manželem s tváří hyperobyčejného Johna C. Reillyho smiřuje s tím, že ve svém životě může zapomenout na vzrušení a výjimečnost. Tedy dokud se nezjeví mladý Jake Gyllenhaal a nestane se příslibem rebelie a změny.
Scénář Mikea Whitea, jenž o mnoho let později proslul sérií Bílý Lotos (The White Lotus), je variací na klasický příběh Paní Bovaryové o ženě, jež kvůli touze po uniknutí nudě sabotuje celý svůj poklidný a bezpečný život. Doboví komentátoři byli u vytržení hlavně z toho, jak lehce se Aniston daří setřást kostým největší světové celebrity a jak snadné je uvěřit jí obyčejnou holku. Snímek má naštěstí i mnoho dalších kvalit.

Přátele můžete zhlédnout na HBO max. Podívejte se i na další nejlepší seriály z katalogu této služby podle databáze Kinoboxu.