Zavraždili Přátelé seriál To je vražda, napsala? Jessica Fletcherová si z nich utahovala

Zavraždili Přátelé seriál To je vražda, napsala? Jessica Fletcherová si z nich utahovala
Přátelé | NBC
Konkrétně se jednalo o 16. epizodu z poslední, tedy 12. řady seriálu. Díl s názvem Vražda mezi přáteli měla premiéru 8. února 1996, čili zhruba rok a půl po uvedení první epizody Přátel. Zatímco pátrání všetečné důchodkyně už poněkud přesluhovalo, svižné slovní přestřelky mezi šesticí mladých Newyorčanů byly na vzestupu, čehož se tvůrci pořadu To je vražda, napsala pokoušeli využít.
To je vražda, napsala
To je vražda, napsala | CBS
Epizoda Vražda mezi přáteli zastihuje Jessicu při natáčení dokumentu o vyšetřování vražd, přičemž čiperná seniorka bude muset přijít na kloub jednomu zločinu i v samotném televizním zákulisí. Konkrétně zavítá na plac nového seriálu s názvem Buds (tedy volně přeloženo jako Kámoši), pojednávajícím o šesti mladých přátel žijících v New Yorku.
Navzdory úspěchu pořadu je však jeho producentka Ricki (Cindy Katz) tlačená ke škrtům v rozpočtu, a tak musí nechat zabít jednu z postav. Nechce však nikomu prozradit kterou. Herecké hvězdy i zbytek štábu přistupují k existenčním nejistotám odlišně, a když se najde Rickino mrtvé tělo, je jasné, že někdo z možného konce účinkování v seriálu vyvodil extrémní důsledky. A paní Fletcherová pátrá, kdo to byl.
Přátelé
Přátelé | NBC
Pomrkávání po Přátelích už ani nemůže být nápadnější. Vedle zmíněné příběhové podobnosti Jessica naráží i na velmi podobnou kavárnu a další kusy výpravy či herečku Dyan (Barbara Alyn Woods), připomínající účesem i módní důležitostí postavu Rachel (Jennifer Aniston) z Přátel. Nejde přitom jen o vtipné popkulturní popichování.
Tvůrci seriálu To je vražda, napsala tímhle způsobem totiž dávali průchod své frustraci – domovská stanice CBS totiž přesunula jejich dílo v programu tak, aby soupeřilo o diváckou pozornost právě s novými epizodami tehdy druhé řady Přátel od konkurenční NBC. A je více než jasné, kdo soutěž ve sledovanosti vyhrál. Na jaře roku 1996 tak noviny Los Angeles Times důkladně popsaly, jak se dlouhé roky oceňovaný a divácky oblíbený seriál výrazně propadl ve sledovanosti. Nové vedení CBS už zastarávajícímu formátu nevěřilo, a tak klesající čísla napomohla konci seriálu.
To je vražda, napsala
To je vražda, napsala | CBS
Zatímco v 80. letech publikum v televizi oceňovalo především kriminálky a detektivky, na konci dekády se objevilo několik slavných titulů naznačujících proměny v diváckém vkusu. Ať už šlo o satirické animované Simpsonovy nebo třeba o mysteriózní změť žánrů Městečko Twin Peaks, repetitivní a žánrově pevně ukotvené seriály ztrácely na popularitě.
A následující dekáda tyto trendy ještě umocnila. Publikum už toužilo po odvázanějších, modernějších a svižnějších zápletkách, než jaké dokázala geriatrická anomálie jménem Jessica Fletcherová nabídnout. Doba se změnila a Přátelé nepřímo přispěli ke konci jedné televizní legendy.
Na další slavná díla se však můžete podívat třeba v našem žebříčku nejlepších seriálů a několik sérií ze seriálu To je vražda, napsala je momentálně k vidění na platformě SkyShowtime.
zdroj: Collider