Tvůrci Přátel v první sérii změnili postavu Joeyho. Seriálu tím zajistili úspěch

Tvůrci Přátel v první sérii změnili postavu Joeyho. Seriálu tím zajistili úspěch
Přátelé | NBC
Na začátku Přátel je Joey představený jako uhlazený začínající herec z velké italsko–americké rodiny. Je to chronický sukničkář, který je díky svému šarmu a vzhledu oblíbený u žen, má dlouhé vlasy, koženou bundu, působí sebevědomě a připomíná mladého Johnnyho Deppa.
Přátelé
Přátelé | NBC
A hlavně nepůsobí zdaleka tak zabedněně jako v pozdějších dílech. Ne že by snad Joey měl být podle původních plánů nějaký intelektuál. V rámci šestice přátel měl být ten jednodušší. Ale spíš coby ignorant, než někdo, komu věci takzvaně vůbec nedochází. Rychle bylo jasné, že tohle nebude dlouhodobě fungovat a režisér seriálu James Burrows ve své knize James Burrows: Five Decades of Stories from the Legendary Director of Taxi, Cheers, Frasier, Friends, Will & Grace, and More vysvětlil, proč se tvůrci Přátel David Crane a Marta Kauffman rozhodli záhy po premiéře udělat Joeyho hloupějším.
„Joey a Chandler si zpočátku byli až příliš podobní. Na to, aby jim opravdu fungovala chemie, byl Joey příliš inteligentní. Chováním by si lezli do zelí,“ vysvětlil v knize Burrows. Tvůrci proto postupně začali Joeyho přetvářet a jeho myšlenkové přešlapy využívali jako palivo pro Chandlerovy hlášky. A skutečně, v prvních dílech mají tendenci reagovat velmi podobně. Je logické, že jsou v něčem stejní, protože jsou nejlepší přátelé a spolubydlící.
V sitcomu se však od sebe musí hlavní postavy lišit, aby jejich vzájemná interakce šlapala. Tím, že si Kauffman a Crane záhy po začátku natáčení uvědomili svůj omyl a rychle ho začali napravovat, umožnili Chandlerovi a Joeymu, aby jako dvojka opravdu fungovali a vedlo to k řadě nezapomenutelných, vtipných i dojemných momentů. A nejspíš tím pojistili úspěch seriálu, který by bez jejich dynamiky zdaleka tak dobře nefungoval.
Přátelé: Připomínka všech hollywoodských hvězd, které se v seriálu objevily. Schválně, kolik si jich vybavíte
Téma28. 11. 2020
Přátelé: Připomínka všech hollywoodských hvězd, které se v seriálu objevily. Schválně, kolik si jich vybavíte
Ostatně, že šlo o správný krok, se následně smutně potvrdilo v samostatném seriálu Joey. Protože byl Joey najednou ve středu dění, tvůrci se ho rozhodli udělat malinko chytřejším, postava se tím změnila a seriál se dočkal pouhých dvou sérii, přičemž ta druhá ani nebyla v televizi odvysílaná celá.
Všechny řady sitcomu Přátelé najdete s českými titulky i s dabingem na HBO Max. V Kinobox žebříčku nejlepších seriálů dostupných na HBO Max jsou zcela zaslouženě na pěkném 10. místě.
zdroje: Collider, James Burrows: Five Decades of Stories from the Legendary Director of Taxi, Cheers, Frasier, Friends, Will & Grace, and More