O Bridget Fonda 22 let nikdo neslyšel. Hvězda devadesátek setřásá odkaz slavné rodiny

O Bridget Fonda 22 let nikdo neslyšel. Hvězda devadesátek setřásá odkaz slavné rodiny
Bridget Fonda – Jackie Brown | Miramax
Rodinný odkaz přitom brala velmi vážně. Její děda Henry Fonda patřil k největším osobnostem klasického Hollywoodu a do dějin se zapsal nejen jako drsňák Frank z Tenkrát na západě. Teta Jane Fonda přesáhla hereckou slávu jako sexsymbol i politická aktivistka a bojovnice za ženská práva. Otec Peter byl nějakou dobu symbolem hippie generace, jeho režijní kredit a role v Bezstarostné jízdě, kde se krátce mihla i pětiletá Bridget, způsobily zemětřesení a definitivní nástup nového Hollywoodu.
Bridget Fonda
Bridget Fonda

Herečka, Účinkující

K hraní tíhla po obsazení do školní produkce klasické divadelní hry Harvey. V New Yorku studovala metodické herectví u proslulého Lee Strasberga, tamní univerzitu dokončila roku 1986. O dva roky později už získala první hlavní roli v romantice Nemůžeš uspěchat lásku a výraznou vedlejší úlohu v historickém dramatu Aféra Profumo, za které obdržela nominaci na Zlatý glóbus.
Zabiják
Zabiják | Warner Bros.
Od tohoto roku nasadila neúnavné pracovní tempo, kdy až do roku 2002 natáčela průměrně čtyři filmy ročně. Vyloženě propadl pouze jediný a Fonda udivovala svou schopností měnit image a přizpůsobovat se všemožným žánrovým polohám. V Kmotrovi 3 (1990) skvěle hrála postavu novinářky, a přestože snímek nebyl přijatý srovnatelně s jeho předchůdci, hereččina kariéra definitivně odstartovala.
Komediální nadání ukázala v Docu Hollywoodovi či v Armádě temnot. Pracovala s oscarovým Bernardem Bertoluccim na dramatu Malý Buddha a tentýž rok ztvárnila americkou verzi francouzské Brutální Nikity v solidním remaku Zabiják. Al Pacina a Johna Cusacka skvěle doplňovala v politickém thrilleru Vyšší zájem a proslulý scenárista filmu Paul Schrader si ji vybral do své zapomenuté romantické komedie Touch.
V každé roli vypadala i působila jinak a není divu, že upoutala pozornost Quentina Tarantina. Prestižní autor Pulp Fiction ji s nabídkou na Jackie Brown oslovil v letadle a jednou se nechal slyšet, že podle něj v sobě uchovávala „herecký výkon, jaký dosud nepředvedla“. Tarantino chtěl „vynést na povrch tu divokou, úskočnou povahu, která v jejím díle jen probublávala“.
V Jackie Brown Fonda nemá příliš dialogů podobně jako její kumpán Robert De Niro, s nímž však vytvořila výjimečnou dvojici. Dva herci experimentující s novými polohami snadno vykouzlí úsměv na tváři, když si dají minutovou rychlovku v kuchyni a posléze brousí Tarantinovo konverzační ostří, když si začnou během riskantní akce s balíkem peněz lézt na nervy.
Jackie Brown
Jackie Brown | Miramax Films
Fonda, která se v devadesátkách pravidelně objevovala na titulkách časopisů, se touto provokativní rolí zapsala jako nový sexuální symbol, čemuž jistě napomohl i stylový charakterový plakát. A rovnou zamířila ještě víš, neboť roku 1998 ztvárnila svou zřejmě nejkomplexnější úlohu v senzačním thrilleru Sama Raimiho Jednoduchý plán. Jako těhotná manželka Billa Paxtona, jenž spolu s bratrem (Billy Bob Thornton) v lese u zříceného letadla objeví čtyři miliony dolarů, je zpočátku křehká a opatrná. Ve vyostřující se situaci se z ní však postupně stává nejzákeřnější a nejmanipulativnější osoba z kladných aktérů.
V tradičním duchu poté Bridget navázala lehkou hororovou komedií Jezero s Billem Pullmanem, která ovšem patří k těm nejpříjemnějším zvířecím hororům své doby. Předčasného vrcholu dosáhla roku 2001 ve svých sedmatřiceti letech. Po boku Jeta Li ztvárnila prostitutku, která ví příliš mnoho, v komerčně úspěšném akčňáku Polibek draka. Filmová budoucnost se jevila zářně a Fonda ji na konci devadesátých let explicitně upřednostnila před tou televizní, když odmítla hlavní roli v seriálu Ally McBealová.
Jednoduchý plán
Jednoduchý plán | Paramount Pictures
Druhou nominaci na Zlatý glóbus zaznamenala za televizní film Podivné dítě, avšak tentýž rok se spřáhla také s Opoparchantem. Komiksová adaptace na pomezí živé akce a stop motion animace měla obrovské ambice. Rozpočet 75 milionů dolarů zaplatil luxusní obsazení včetně hvězdy Mumie Brendana Frasera či oscarové Whoopi Goldberg a režie se ujal tvůrce Ukradených Vánoc Henry Selick. Fantaskní černá komedie ovšem dopadla katastrofálně, sklidila hrozivé recenze a v kinech vydělala něco přes sedm milionů dolarů.
Tento ojedinělý propadák by však kariéru uznávané herečky jistě zcela nepotopil. Zaměříme-li se na některé její dřívější rozhovory, odchod do herecké penze roku 2002 v nich trvale předznamenává. Mnohokrát v nejistotě mluvila sama o sobě a vyjadřovala závist těm umělcům a umělkyním, kteří se vypracovali na vlastní pěst. „Když koukám na lidi, jejichž kořeny nejsou v rodině ze zábavního průmyslu a kteří dokázali prorazit, říkám si: ‚Wow, jste tady jen díky sobě.‘ To si nemohu dovolit, faktor nepotismu u mě vždy hrál roli,“ prohlásila v rozhovoru pro The Guardian roku 2000.
Opoparchant
Opoparchant | 20th Century Fox
Opakovaně lamentovala nad svým nízkým sebevědomím a vnitřně se otevírala také na tiskových konferencích. „Hraji hudebnici, která má hrůzu z jeviště a současně velké sny. Je talentovaná, ale také se cítí titěrná a méněcenná v porovnání s geniálními lidmi, jejichž existenci si dobře uvědomuje. To je můj život,“ prozradila, když promovala road movie Camilla z roku 1994.
Drtivé pracovní vytížení ji dozajista unavovalo a podle všeho snila o běžném civilním životě, v němž by se nemusela stále rovnat hvězdným kolegům či vlastní rodině. Roku 1998 se po osmi letech rozešla s přítelem, hercem Ericem Stoltzem (Pulp Fiction). V následujících letech začala randit s hudebním skladatelem Dannym Elfmanem, jenž stojí za soundtracky k mnoha filmům Tima Burtona. V listopadu 2003 se za něj provdala a o dva roky později přivítali syna.
Peter Fonda, Bridget Fonda, Jane Fonda, Tony Garity
Zleva Peter Fonda, Bridget Fonda, Jane Fonda a její syn Tony Garity roku 2008. | Getty Images
Bridget Fonda se od té doby věnuje rodině a bezesporu si váží každého dne poté, co vážnou autonehodu roku 2003 přežila jen se škrábanci. Ale také s poraněným obratlem, který si vybírá svou daň dlouhodobě. Na veřejné akci se naposledy ukázala roku 2009, a to na slavnostní premiéře Hanebných panchartů Quentina Tarantina. Od té doby doprovází Elfmana na podobné akce jejich syn, zatímco Fonda zůstává v ústraní.
V dubnu loňského roku ji na letišti oslovil novinář s otázkou, zda nezvažuje návrat k herectví. Tuto alternativu okamžitě zamítla s tím, že „je příliš hezké být řadovou občankou“. Dnes byste Bridget Fonda na ulici zřejmě nepoznali, o což by beztak nestála. Za sebou nicméně zanechala úctyhodný a ryze vlastní profesní odkaz, který jí už nikdo nevezme.
zdroje: Looper, Page Six, The Guardian, The Independent