Zachraňte vojína Nilanda. Spielbergův opus, který oloupili o Oscara, vychází ze skutečnosti

Zachraňte vojína Nilanda. Spielbergův opus, který oloupili o Oscara, vychází ze skutečnosti
Zachraňte vojína Ryana | Dreamworks Pictures
„Chtěl jsem, aby publikum pocítilo totéž co tehdejší rekruti, které posadili do člunů, aniž by předtím přičichli k boji,“ vysvětloval Spielberg Richardu Schickelovi pro jeho knihu Steven Spielberg: A Retrospective. Vyjadřoval se zejména k pověstné sekvenci zachycující vylodění spojenců v Normandii, která stála 11 milionů dolarů, natáčela se 24 dní a zachycuje kompletní chaos tváří v tvář takřka jisté smrti. 
Zachraňte vojína Ryana
Zachraňte vojína Ryana
87%
Tato jediná scéna změnila vývoj akčního žánru a Spielbergovi zajistila druhého Oscara za režii. Prvního získal za Schindlerův seznam, v němž složil hluboce jímavé, i když v lecčems přibarvené svědectví o židovském utrpení během holocaustu. Sám ostatně pochází z židovské rodiny a jeho otec Arnold Spielberg se do bojů druhé světové války zapojil. Když Steven přebíral zlatou sošku za Zachraňte vojína Ryana, věnoval ji právě tátovi a všem jeho statečným spolubojovníkům.
Snímek je tedy v prvé řadě svědectvím o odhodlání i nepředstavitelné újmě všech, kteří se konfliktu účastnili. Proto režisér dodnes obhajuje začlenění prologu a epilogu z amerického hřbitova a památníku v Normandii. Ačkoli natočil další žánrový spektákl, z celého filmu je patrná snaha o hluboké emocionální napojení na publikum. A to prostřednictvím pro Spielberga zásadního vnitřního konfliktu ztělesněného kapitánem Millerem (Tom Hanks), jenž odmítá vystřelit. Ale rovněž prostřednictvím truchlení zarmoucené matky nad ztrátou synů, kteří se jí z daleké Evropy už nevrátí.

Každý život by měl stát za záchranu

Většinu postav si scenárista Robert Rodat vymyslel, ale dějovou kostru vystavěl na reálném základu. Fascinovaly jej příběhy a čestné památníky věnované rodinám, které ve válce přišly o více synů. Nejsmutnějším příkladem byla smrt pěti bratrů Sullivanových, kteří zemřeli roku 1942 při potopení USS Juneau v bitvě o Guadalcanal. Tento incident, který postihl rodinu s irskými kořeny, si vynutil zahájení politiky jediného přeživšího, která o dva roky později pomohla zachránit seržanta Fredericka Nilanda. Jeho bratři Preston a Robert padli v boji a Edward se po sestřelení nad Barmou pohřešoval. Ministerstvo obrany tudíž vydalo příkaz Fredericka najít. Armádní jednotka pod vedením Francise Sampsona jej úspěšně lokalizovala a poslala domů. Sestřelený Edward nakonec přežil a vrátil se k rodině. 
Zachraňte vojína Ryana
Zachraňte vojína Ryana | DreamWorks Pictures
Ve filmu máme vojína Jamese Francise Ryana (Matt Damon), jemuž ve válce zemřeli tři sourozenci. Po úspěšném, leč traumatizujícím vylodění dostane jednotka kapitána Millera pověření Ryana zachránit. Na území okupovaném nepřáteli se parta obyčejných mužů potýká nejen se strachem a úzkostmi, ale také s pochybami ohledně jejich poslání. Proč zachraňovat jediný život, když jich na pláži vmžiku vyhasly tisíce? 
Pro ryzího humanistu Spielberga, jenž tentokrát promlouval činy starostlivého a soucitného Millera, je důležitý každý život. Politika jediného přeživšího byla gestem, které bezpochyby rozhodlo o režisérově vášni pro tento brutálně násilný a bezvýchodný, ale současně lidský příběh. Právě v tomto ohledu mu lze vyčítat sentiment, neboť zmíněné politické gesto určitě nebylo odrazem humánního přístupu ministerstva zahraničí, nýbrž spíš utěšující znouzectnost vlády v mimořádně těžké době.
Spielberg a Rodat chtěli své hrdiny a USA vybarvit čestně a co nejjasněji zdůraznit, na jakou stranu bychom měli směrovat všechny sympatie. Režisér to ambivalentněji artikuloval v pozdějším špionážním a psychologickém thrilleru Mnichov. Zachraňte vojína Ryana považoval za osudový projekt, k němuž kráčel od svých raných krátkometrážních děl (jak můžeme vidět i v loňských semibiografických Fabelmanech). Válečnou tematiku dále rozvíjel v komedii 1941, v sérii Indiana Jones, Říši slunce nebo v Schindlerově seznamu. 

Souboj dobra a zla v každém z nás

Až Zachraňte vojína Ryana je ovšem definitivní válečnou poctou veteránům a obětem, neboť záchrana jediného amerického muže, jenž celé jednotce dluží za plnohodnotný život, je vykoupená naturalistickými bolestmi a vojenskými manévry. Finální bitva o Ramelle sice za účelem dramatizace odbočila od strategické autenticity a věrohodnosti, ale začátek na Omaha Beach už realističtěji vypadat nemůže. „Tu sekvenci jsem natočil jako proud vědomí, bez storyboardů a předběžné vizualizace,“ vysvětloval Spielberg Schikelovi. 
Zachraňte vojína Ryana
Steven Spielberg a Tom Hanks – Zachraňte vojína Ryana | DreamWorks Pictures
Ve svém poslání uspěl, což dokládají i reakce veteránů v publiku. Obecně se shodovali, že jde o nejpřesnější zachycení daných událostí v dějinách média. Snímek nadchl kritiky a vydělal skoro 500 milionů dolarů po celém světě. Byl favoritem na Oscara za nejlepší film roku, ale zřejmě nejdiskutabilnější rozhodnutí Akademie za dobu její existence přiřklo zlatou sošku Zamilovanému Shakespearovi.
Zachraňte vojína Ryana je nicméně film, jemuž přibývající léta neubližují. Na Netflixu nebo SkyShowtime si udržuje velkou sledovanost a zůstává jedním z klíčových děl, která nové generace zpravují o možná nejzásadnější kapitole minulého století. „Z hlediska historie je druhá světová válka passé, vylíčili jsme ji černobíle. Ale uvnitř boje je všechno chaotické. Při ohlédnutí zpět můžeme tvrdit, že druhá světová válka oddělila dobro a zlo. Ale během samotného boje to nikdy není tak zřejmé. Pro vojáky to může být hodně matoucí,“ přiblížil Spielberg sílu filmu, který rozhodně umí zamávat s emocemi.. 
Spielberg a Hanks posléze produkovali další respektované projekty s obdobnou tematikou, seriály HBO Bratrstvo neohrožených (2001) a Pacifik (2010)
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu, v němž najdete také filmy Stevena Spielberga.