Zpívající Schwarzenegger jako Ivan Drago. Jak málo stačí k úderné parodii

Zpívající Schwarzenegger jako Ivan Drago. Jak málo stačí k úderné parodii
Arnold Schwarzenegger jako Ivan Drago | MGM
Deepfake je na internetu rozšířenou kratochvílí a mnohdy vypadá lépe než v případech, kdy se k omlazování či oživování zesnulých herců a hereček uchýlí filmoví tvůrci. Pozornosti se dostalo například videu, v němž se značně zdokonalily omlazovací efekty Scorseseho gangsterky Irčan.
Rocky IV
Rocky IV
82%
Povedené je rovněž situování Schwarzeneggera do úlohy Ivana Draga, která roku 1985 proslavila švédského herce Dolpha Lundgrena. Tříminutová koláž Dragových nejslavnějších scén částečně skládá poctu sovětskému kolohnátovi, jenž Stallonemu uštědřil tvrdé rány a stal se jedním z definitivních symbolů studené války v americké kultuře. Podobnou roli v osmdesátkách dostal také Arnold, jenž si v akční komedii Rudé horko (1988) zahrál Ivana Danka, nesmlouvavého kapitána sovětské policie na chicagské misi.
Rudé horko brnká na rozdíl od Rockyho IV na komediální notu, která Schwarzeneggerovi zůstala blízká. Jeho tvář máme spojenou nejen s ikonickými rolemi v Terminátorovi či Predátorovi, ale rovněž s mnoha vtipnými momenty, v nichž bývalý kulturista cedí suché hlášky svým nezaměnitelným akcentem. Arnolda si lidé zvykli vkládat skoro kamkoli a doplatila na to třeba Whitney Houston, za niž Schwarzenegger zaskočil v poněkud děsivé parodii hudebního videoklipu k písni I Wanna Dance with Somebody.
Arnold Schwarzenegger je Ivan Drago | brianmonarch
Arnie zazpívá i jako Ivan Drago, jehož charakterizovalo tiché vystupování a strohá vyjádření ve stylu: „Když umřel, tak umřel.“ Kultovní repliky dostávají v Rakušanově podání laciný rozměr a jeho přednes písně Hearts of Fire, který demonstruje účinnost fake technologií i v oblasti zvuku, dělá z dynamické koláže absolutní bizár. Nejde tedy ani tak o seriózní „co kdyby“, jako spíš o příklad moderního tiktokového trendu, který spojuje a paroduje, cokoli nás jen napadne. K dobru lze Brianu Monarchovi připsat, že jeho zvuková i vizuální montáž baví po celé tři minuty.
Stallone Rockyho IV před dvěma lety zrestauroval a vydal režisérskou verzi s bonusovými scénami. Popularita přímočarého příběhu spočívá v úderné estetice a silně motivovaných hrdinech z různých ideových kultur, přičemž Lundgren ztělesňuje sovětskou urputnost a nelidské odhodlání. To je blízké také Schwarzeneggerovi, jenž coby chudý rakouský vesničan posunul hranice světové kulturistiky a následně dobyl i americký film a politiku.
Jako Ivan Drago dnes působí záměrně směšně, ale ve své době by se Stallonem býval utvořil unikátní tandem. Oba slavní herci ostatně následují podobný kariérní vývoj, v poslední době se sešli v sérii Expendables (i s Dolphem Lundgrenem), dostali dokumentární portrét od Netflixu (Stalloneho dorazí 3. listopadu) a zazářili ve svých prvních seriálech.
Creed II
Creed II | Metro-Goldwyn-Mayer Studios
Drago ovšem zůstane po zásluze spjatý s Lundgrenem, jenž předvedl charisma i muskulaturu největších akčních hvězd. Úlohu si zopakoval ještě roku 2018 v celkově osmém filmu boxerské série Creed II.
Podívejte se na žebříček nejlepších akčních filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.