„Lituju spousty věcí.“ Sylvester Stallone se v novém dokumentu otevírá jako nikdy předtím

„Lituju spousty věcí.“ Sylvester Stallone se v novém dokumentu otevírá jako nikdy předtím
Sly | Netflix
95 minut dlouhý dokument natočil Thom Zimny, dosud známý hlavně díky hudebním videoklipům a záznamům koncertů Bruce Springsteena. Anotace láká na intimní pohled do života akční hvězdy, která na svět přivedla nejen Rockyho a Ramba, ale i nostalgií prosycenou sérii Expendables: Postradatelní, jejíž čtvrtý díl bude za pár dnů v kinech.
Sly: teaser trailer | Netflix
Na Slye se zatím objevily pouze čtyři recenze, pocházejí však z největších zámořských médií, takže si z nich určitý obrázek o výsledném díle udělat můžeme. Pro fanoušky a fanynky „italského hřebce“ je každopádně dobrou zprávou, že všechna čtyři hodnocení udělují pomyslný palec nahoru.
Sly
Sly
75%
Marya E. Gates z webu RogerEbert.com považuje Stalloneho portrét za velmi uspokojující. Vyprávění je rámované stěhováním z Los Angeles zpět do rodného New Yorku, a jak filmař prochází předměty z různých období svého života, jímavě vzpomíná na vše podstatné, co jej potkalo – od bouřlivého manželství rodičů přes drsné počátky vlastní kariéry až po pozdější úspěch, za nímž je však spousta práce. Stallone totiž řadu filmů, v nichž hrál, také režíroval, psal či produkoval.
Podle Kate Erbland z webu IndieWire by Stalloneho historky klidně vydaly na několikadílnou minisérii jako v případě Schwarzeneggera. Ten se v tomto filmu také vyskytuje, a to jako jeden z respondentů doplňující Stalloneho příběhy. Dále uslyšíme i Stalloneho bratra Franka, herce Henryho Winklera, Rockyho lásku Adrianne Talii Shire, filmaře Johna Herzfelda či dokonce Quentina Tarantina. Erbland nicméně zmiňuje, že dokument vynechává první dvě Stalloneho manželství, nemluví ani o jeho autistickém synovi Seargeohovi; zato mnoho prostoru věnuje tragické smrti Stalloneho syna Sagea v roce 2012.
Sly
Sly | Netflix
Owen Gleiberman z Variety oceňuje Stalloneho vypravěčské schopnosti, díky nimž je velmi obtížné s hlavní postavou nesympatizovat. „Během celého filmu klidně a jasně formuluje myšlenky, je upřímný ohledně filmařských procesů i svých silných a slabých stránek jakožto herce a také moudře reflektuje hodnotu své slávy,“ napsal novinář. Díky této zpovědi, vlastně prvnímu dokumentárnímu zachycení Stalloneho povahy, se ukazuje, o jak inteligentního tvůrce se jedná. Což leckoho, kdo jej má spojeného s mlátičkou Rockym či zabijáckým Rambem, možná překvapí.
Slyova výřečnost je klíčovou předností i podle Daniela Fienberga z The Hollywood Reporter, výsledek však podle něj trpí předpokládatelnou jednostranností a snad až přehnanou uctivostí vůči filmařovu odkazu. Tuto Stallonem budovanou linku prý Zimny nijak nezpochybňuje a jde akční ikoně na ruku. Nějakou kontroverzi bychom tedy od tohoto díla nejspíš čekat neměli.
Sylvester Stallone
Sylvester Stallone

Herec

„Zatímco mladý Stallone toužil po uměleckém vyjádření a slávě, stárnoucí Stallone ví, že nakonec nejvíc záleží na lásce,“ poeticky uzavírá svou recenzi Gates. Než se však dozvíte, jak to s tou Slyovou láskou ve skutečnosti je, můžete si projít náš žebříček nejlepších filmových dokumentů na Netflixu.