Nejlepší očekávané filmy podle Kinobox AI budou Oppenheimer, Mission Impossible 7 a Duna 2

Nejlepší očekávané filmy podle Kinobox AI budou Oppenheimer, Mission Impossible 7 a Duna 2
Oppenheimer | Universal Pictures
Umělá inteligence je v posledních měsících hojně užívaným pojmem. Paul McCartney ze skupiny The Beatles se nechal slyšet, že za pomoci AI dokončil poslední skladbu slavné skupiny, když se umělé inteligenci podařilo nasimulovat zpěv desítky let zesnulého Johna Lennona. S něčím podobným přichází i Český rozhlas, který využije AI k tomu, aby Karel Gott načetl knihu Má cesta za štěstím.
Umělou inteligenci využil i tým webu Kinobox.cz, který představuje tzv. AI hodnocení. Díky množství dat v databázi dokáže nyní predikovat úspěch či neúspěch filmu několik měsíců dopředu. Jak si povede Nolanův Oppenheimer, Napoleon Ridleyho Scotta nebo očekávaná Barbie Grety Gerwig? Napoví nám AI využívající nejnovější data a informace o daném snímku nebo aktuální kondici filmařů a filmařek. „Naším cílem je lidem pomoci s výběrem kvalitního filmu, který teprve vstupuje do kin, nebo je navnadit na filmy, jejichž premiéra se blíží,“ říká Radim Horák, ředitel Kinoboxu.
AI hodnocení
AI hodnocení | Kinobox
„Nejpřesnější“ AI známku budou mít pochopitelně díla, k nimž existuje co největší množství platných informací a indicií pro to, jak na tom tvůrci a jejich díla jsou. Debutanti budou v tomto případě v nevýhodě, ve výsledku však budou moci AI a všechny přítomné překvapit a pyšnit se tím, že je na ně umělá inteligence krátká. Tým Kinoboxu nicméně potvrzuje, že oproti hodnocení uživatelů a uživatelek se AI rating obvykle liší jen o několik procentních bodů. AI hodnocení Kinobox barevně odlišuje od klasického uživatelského hodnocení a vedle čísla a procent přidává ještě označení AI.

Jaké filmy byste podle Kinobox AI letos rozhodně neměli minout? 

Oppenheimer
Oppenheimer
88%
Jeden z kandidátů na film roku 2023 z dílny režiséra Christophera Nolana o výrobci atomové bomby. Obrovitý IMAX formát, drtivý zvuk, minimum digitálních efektů a tragický tříhodinový příběh.
Mission: Impossible Odplata – první část
Mission: Impossible Odplata – první část
81%
Již sedmý díl zřejmě nejúspěšnější akční série posledních dvaceti let. Tom Cruise se obětuje těm nejdivočejším kaskadérským kouskům. Po Top Gunu 2 je největší hvězdou Hollywoodu.
Duna: Část druhá
Duna: Část druhá
92%
Pokračování nejvýpravnější sci-fi posledních let podle oceňovaného a údajně nezfilmovatelného románu. Hvězdné obsazení a konečně více akce po dlouhém rozjezdu z prvního dílu.
Zabijáci rozkvetlého měsíce
Zabijáci rozkvetlého měsíce
82%
Jeden z nejzkušenějších režisérů Martin Scorsese nám tentokrát odvypráví příběh organizovaného vyvražďování indiánského kmene Osagů kvůli jejich pozemkům, pod kterými se nacházela bohatá naleziště ropy. Tři a půl hodiny dlouhý film s Leonardem DiCapriem a Robertem de Nirem.
Napoleon
Napoleon
70%
Mistr výpravných historických velkofilmů Ridley Scott (Gladiátor, Království nebeské) spolu s držitelem Oscara Joaquinem Phoenixem (Joker) zkoušejí dotáhnout to, co nezvládl ani Stanley Kubrick.
Blažiny lekce
Blažiny lekce
75%
Stephan Komandarev ve svých posledních dílech systematicky kritizuje neblahou sociální situaci v postkomunistickém Bulharsku. V sugestivním dramatu s bravurním hereckým výkonem Eli Skorčevy v roli Blaži se tentokrát zaměřil na generaci seniorů.
Barbie
Barbie
68%
Stylově nejoriginálnější film léta a roku. Podle hraček od Mattela vznikla výprava, pestrobarevná satira na konzumní styl života. 
Želvy Ninja: Mutantí chaos
Želvy Ninja: Mutantí chaos
73%
Stále populární teenagerská zábava dostává nový animovaný kabátek, který připomíná spíš nového Spider-Mana z paralelních univerz. 
Marvels
Marvels
56%
Po delší době velký kolektivní superhrdinský film od Marvelu s výrazným ženským obsazením. 
Expend4bles: Postr4datelní
Expend4bles: Postr4datelní
54%
Již čtvrtý díl akční série, kde dává tým dohromady Sylvester Stallone a Jason Statham. Nově přibývají Megan Fox, rapper 50 Cent a asijští bijci Tony Jaa a Iko Uwais.
Bod obnovy
Bod obnovy
74%
První české hardcore sci-fi po mnoha letech. Kyberpunková dystopie od mladých nadšených tvůrců o digitálním zálohování osobnosti. Jistá podobnost s filmy jako Blade Runner, Já, robot nebo Náhradníci.
Celý žebříček si můžete prohlédnout zde.