„Jsem opravdový kluk,“ vysvětluje herec, o němž si lidé myslí, že ho stvořila umělá inteligence

„Jsem opravdový kluk,“ vysvětluje herec, o němž si lidé myslí, že ho stvořila umělá inteligence
On se bojí | A24
Mladý Armen je stále v té fázi kariéry, kdy bere sebemenší roličky ve filmech, seriálech či v reklamách a doufá, že se mu jednoho dne podaří prorazit. Zatím toho nebylo mnoho, rozhodně však není třeba panikařit, na úspěch má pořád ještě dost času. Velkou šancí, jak zaujmout, je pro něj nyní malá, zato výrazná postava ve skvělém hororou Ariho Astera On se bojí. Mladík v něm v jedné ze surreálných vizí ztvárňuje mladší verzi hlavního hrdiny, jinak s tváří oscarového Joaquina Phoenixe.
Přestože je Armen na scéně jen pár minut, jeho tvář je prominentní i na oficiálním plakátu, kde mu dělají společnost tři verze Phoenixe v různých maskách. Zdánlivě by to nemohlo být lepší – tolik pozornosti za relativně málo práce! Je tu však jeden problém. Drtivá většina publika žila posledního půl roku, kdy nám propagace On se bojí dělá společnost, v představě, že Nahapetian je výtvorem umělé inteligence, deep-fakem, digitálním omlazením či jiným typem speciálního efektu.
Armen Nahapetian
Armen Nahapetian | Robin L Marshall / Stringer / Getty Images
Tenhle dojem není náhodný. Ari Aster přímo ve filmu a následně jeho marketingový tým během propagace s výraznou a netypickou tváří mladého muže záměrně pracovali tak, aby působila nepřirozeně. Na plakátech je nasvícený ostrým světlem vyvolávajícím dojem plochosti. V ukázkách je režijně vedený ke strnulosti a minimálnímu užití mimiky. Přítomnost tří různě nalíčených podob Joaquina Phoenixe pak může vést publikum k domněnce, že i čtvrtá osoba je pouze další verzí vyretušovaného herce.
Mnozí byli tedy zaskočení (a trochu vystrašení), když se na premiéře objevilo to strašidelné umělohmotné dítě z masa a kostí! Zdá se pravděpodobné, že tvůrci v tak silnou reakci doufali, proto drželi takřka neznámého herce trochu pod pokličkou. Když se pak ze dne na den zjevil na veřejnosti, bylo tu téma!
On se bojí
On se bojí
  • KVIFF TV
  • Canal+
67%
Armen Nahapetian
Armen Nahapetian
On se bojí | A24
Taktika zafungovala. Armena jsou plná média i sociální sítě, je hitem TikToku. Samotný mladík si užívá pozornosti. Chvílemi ho však udivení veřejnosti, že „tenhle obličej opravdu může existovat“, přeci jen maličko štve. Variety popisoval, jak si na něj v jednom kině nevěřícně ukazovali prstem. Prý se to snaží brát s humorem, jeho účet na Instagramu nicméně pod jménem nově obsahuje i větu: „Nejsem umělá inteligence.“ Částečně má jít o vtip, částečně o vyjádření frustrace. „Hlavně doufám, že až to všechno skončí, lidi budou chápat, že jsem opravdový kluk,“ říká Nahapetian.
Z dlouhodobého hlediska je možné, že Armen bude za humbuk okolo své podoby nakonec vděčný. Nyní je totiž pravděpodobnější, že po něm brzy skočí nějaký producent a dá mu pořádnou roli, kde bude moct v plném rozsahu ztvárnit skutečného člověka. A my ostatní můžeme pobaveně kroutit hlavou nad tím, že už jsme se dostali do doby, kdy nejenže občas uvěříme, že digitální herec je skutečný, ale skutečného podezříváme z toho, že je uměle vyprodukovaný.

Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu
Ostatní23. 4. 2023
Základní instinkt obsahuje vraždící lesby, litry spermatu a vtipy na úkor Hollywoodu