Dolph Lundgren osm let skrýval rakovinu. Hollywood ho nutil brát steroidy

Dolph Lundgren osm let skrýval rakovinu. Hollywood ho nutil brát steroidy
Dolph Lundgren | Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Pokud Lundgren tvrdí, že se jedná o posledních osm let, stihnul za tu dobu natočit neuvěřitelných 33 filmů, včetně komiksového Aquamana, boxerského Creeda II, kde se vrátil jako Ivan Drago, či Policajta ze školky 2, kde převzal roli po Arnoldu Schwarzeneggerovi. Mnoho těchto rolí bylo vedlejších a většina filmů jsou laciná béčka, která ani nešla do kin, nicméně i tak jde o obdivuhodný pracovní záběr.

Podle hercových slov mu byla poprvé diagnostikována rakovina plic v roce 2015, krátce po dotočení třetího dílu akční série Expendables se Sylvesterem Stallonem. Po absolvování chemoterapie se sice dostal do stádia remise, avšak rakovina se v roce 2020 vrátila. Tentokrát šlo o nádory v ledvinách, žaludku, páteři a následně v játrech, celkem o šest. Právě poslední tumor v játrech, jenž měl velikost citrónu, lékaři odmítnuli vyjmout, protože byl příliš velký. Nakonec s Lundgrenem přestali komunikovat, protože jej nespíš odepsali. Herec, jenž měl podepsanou smlouvu na natáčení Expendables 4 a Aquamana 2, tedy vyhledal nové doktory, kteří mu předepsali jinou léčbu. Během tří měsíců se nádory zmenšily asi o 40 %. V roce 2022 dokonce na 90 % a začaly být operabilní.
Vládci vesmíru / Dolph Lundgren
Vládci vesmíru / Dolph Lundgren | Screen Rant
Pořad Grahama Bensingera je uvozený záběry z úspěšné operace, kde Lundgren variuje svou hlášku z Rockyho IV. „Když umře, tak umře,“ ovšem tentokrát adresuje nádorům. Ludgren se v rozhovoru svěřil s hypotézou, že za rakovinu mohlo užívání steroidů v minulosti. „Zkoušel jsem steroidy, dříve v 80. a v 90. letech. Nevím, jestli to má něco společného s rakovinou. Samozřejmě mě zasáhlo, že možná ano. Přemýšlel jsem o tom; vždycky přemýšlíte, že jste někde udělali chybu. Myslím, že by tu mohla být nějaká spojitost s testosteronovou terapií a rakovinou,“ přiznal.
Dolph Lundgren o rakovině, české titullky | YouTube
Lundgren, jenž má doktorát z chemie, získal 4. dan v kyokushin karate a dvakrát vyhrál titul mistra Evropy ve fullcontact zápasení. K filmu se dostal přes práci bodyguarda zpěvačky Grace Jones. Pracovní poměr přešel v milostný a Jones Lundgrena dostala do bondovky Vyhlídka na vraždu. Brzy získal svou největší příležitost ve snímku Rocky IV, kde byl soupeřem Sylvestera Stallona. V přípravě na roli absolvovali společný několikaměsíční trénink pod vedením kulturisty Franca Columba (nejlepšího přítele Arnolda Schwarzeneggera) a pravděpodobně zde se seznámil s anabolickými steroidy. Ironií osudu právě v Rockym IV hraje sovětského boxera, který podstupuje masivní dopingový program. Stalloneho Rocky má být oním „čistým Američanem“, ačkoli oba zjevně prošli stejným tréninkovým i dopingovým cyklem.
Rocky vs Drago | YouTube
V citovaném rozhovoru Lundgren dodal: „Byl jsem na steroidech, když jsem byl mladší, střídavě ano a ne možná po dobu deseti let. Záleželo na druhu filmu, který jsem dělal.“ V roce 1987 se objevil jako superhrdina He-Man ve snímku Vládci vesmíru, kde byl pravděpodobně nejmohutnější ve své kariéře, v roce 1988 zase v Rambovské variaci Rudý škorpion. Ne tak obrovský byl ve snímcích Mstitel z roku 1989 a Temný anděl z roku 1990. Muskularu předváděl více v Zúčtování v Malém Tokiu (1991) a v Univerzálním vojákovi (1992).

Lundgrenův popis užívání steroidů není moc detailní ani jasný. Je zjevné, že ho k němu dotlačila potřeba vypadat na plátně výjimečně. Nicméně termín „testosteronová terapie“ se váže k medicínské proceduře, k níž přistupují spíše bývalí uživatelé steroidů, jimž už se netvoří vlastní tělní testosteron v dostatečné míře. Tato terapie není ilegální, ale musí probíhat pod lékařským dohledem a na lékařské doporučení. Tím by Lundgren referoval spíše o tom, že byl tuto terapii nucený absolvovat i dávno po vysazení steroidů jen k udržení běžné vitality.
Red scorpion / Dolph Lundgren
Red scorpion / Dolph Lundgren | Metro-Goldwyn-Mayer
Rakovina jater ovšem není obvykle způsobená malými terapeutickými dávkami testosteronu, jenž se dávkuje injekčně, ale užíváním orálních tabletových steroidů jako je methandienon (určený k budování objemu) nebo stanozol (určený k rýsování svalů). Není jasné, zda Lundgren látky užíval podle něčího doporučení, nebo naslepo. Sám v rozhovoru tvrdí, že se nikdy nepřiblížil stylu soutěžních kulturistů. „Musím říct, že toho trochu lituji, měl jsem dbát víc na své zdraví,“ připustil. Kvůli cestě za pomyslnou dokonalostí si však rozhodně vybral horší daň než třeba Arnold Schwarzenegger nebo Sylvester Stallone, kteří za sebou mají mnohem delší a intenzivnější dráhu dopování.
Schwarzenegger sice absolvoval dvě operace srdce, jednu v roce 1997 a druhou v roce 2017, nicméně obě připisoval vrozeným vadám. Je rovněž pravda, že v poslední době výrazně změnil své stravování a přešel výrazně na vegetariánskou stravu, která mu umožňuje držet nízko cholesterol a krevní tlak. Své zdravotní potíže vždy sváděl na přílišnou konzumaci masa. Sylvester Stallone nikdy nereportoval vážné zdravotní problémy. V roce 2012 mu však na letišti v Austrálii zabavili 48 ampulí s růstovým hormonem. Ten sice nespadá do kategorie anabolických steroidů, ale má rovněž anabolický účinek a s rozvojem rakoviny je spojovaný ještě výrazněji než testosteron.
Schwarzenegger o Lundgrenovi | YouTube
Případ Doplha Lundgrena, jenž nikdy předtím nebyl z užívání steroidů podezíraný a jehož postava byla spíše považovaná za důkaz, kam se lze vypracovat přirozenou cestou, ukazuje, jak silně byly akční filmy 80. a 90. let nerealisticky spojené s určitými nedosažitelnými ideály hypertrofované maskulinity.

Schwarzenegger si s Lundgrenem povídal ve zmiňovaném britském pořadu. Vzpomenul na to, že už se čtyřicet let potkávají ve stejné posilovně Gold´s Gym, a částečně si připsal zásluhy za objev Lundgrena pro filmová plátna.

Kinolog: Ivetu zabíjejí podruhé příšernou telenovelou. Anebo je to pohádkový horor?
Ostatní14. 5. 2023
Kinolog: Ivetu zabíjejí podruhé příšernou telenovelou. Anebo je to pohádkový horor?