Rudý škorpion

57%
Rudý škorpion

Akční film amerického režiséra Josepha Zita s Dolphem Lundgrenem v hlavní roli sovětského agenta, Nikolaje Račenka. Račenko je vyslán do  Afriky, aby zde pomohl místní vládě a sovětským a kubánským jednotkám potlačit rebelské anti-komunistické povstání. Račenko má za úkol zničit povstaleckého vůdce, avšak při neúspěšném splnění svého úkolu proti sobě obrátí své jednotky a uprchne před nimi do pouště. Seznámí se s domorodci a je mu zde vypálena symbolická jizva škorpiona, kterou se tvůrci inspirovali při pojmenování snímku. Račenko se tak přidává na stranu svých původních nepřátel, zabíjí sovětského generála Vorteka a pomáhá tak vyhrát válku rebelům proti vládním a sovětským jednotkám.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Tak tento film musel být ve své době sovětskému bloku hodně velkým trnem v oku. Jen Čechoslovákům mohl vykouzlit úsměv na tváři. A neodradil je ani fakt, že se jim tam jednou nadává a jeden hned na začátku příběhu dostane od rusa přes držku. No, od rusa, od jeho představitele Dolpha Lundgrena, který se svým vzhledem na to prostě hodil. Po čtvrtém dílu Rockyho a podivné komiksové taškařici ´Vládci vesmíru´ se jedná o jeho třetí hlavní roli a to ve snímku, který se stal vyhledávanou klasikou mezi nostalgiky akčního žánru. Akční nářez bez ohledu na pravidla byl v osmdesátkách zkrátka in a tak není divu, že se po tom svezl i stále začínající Dolph. Tímto se tak zařadil mezi akční souputníky své doby. Že se námět opírá o studenou válku je více než jasné a tak není od věci, že se po dějové stránce stane to, že se nejlepší sovětský bojovník vzepře a postaví proti svým chlebodárcům. Jistou komiksovost to vlastně také má. Svalnatý hrdina je daný, záporáci také, není co řešit.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Klasika, jako Rambo. No podobné to bylo a je vidět že se hodně inspirovali tímto filmem. Dobrý tvrďák co toho moc nenamluví a nechává za sebe hovořit zbraně. Jen nechápu, když rusáka otrávil štír pod dunou, proč ho našel křovák pod jakýmsi keřem na planině?! Taky mi už lezlo na nervy jeho stále naolejované tělo ve kterém se odráželo slunce.
Ombak_Penari
2 764 bodů
4
Jj, Rambo uspěl, musíme natočit něco podobného. No, Lundgren je dřevák, to se ví a počítá se s tím. Příběh je vcelku krávovina, takže vlastně celé kouzlo tkví v exotické lokaci a ratatata. Ačkoliv se mi na to dívalo docela dobře, tak to není na průměr...

Dodatečné informace

Původní název:
Red Scorpion (více)
  • USA Rudý škorpion
  • USA Red Scorpion
  • USA Červený škorpión
  • USA Czerwony skorpion
  • USA Escorpion rojo
  • USA Kizil akrep
  • USA Le scorpion rouge
  • USA Punainen skorpioni
  • USA Red Exterminator
  • USA Scorpione rosso
Země původu:
USA, Jižní Afrika, Namibie
Rozpočet:
16 mil. USD
Tržby:
4,19 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Rudý škorpion je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Rudý škorpion