Vděčný představitel záporáků Julian Sands je po měsíci stále nezvěstný

Vděčný představitel záporáků Julian Sands je po měsíci stále nezvěstný
Julian Sands na festivalu v Benátkách v roce 2019 | Getty Images 2015
Sandsovo zmizení nahlásila jeho manželka v pátek 13. ledna poté, co se sám vydal na pěší výlet do hor San Gabriel Mountains severně od Los Angeles a přestal o sobě dávat vědět. Odpovídající složky po něm okamžitě začaly pátrat, bohužel na místě v té době řádila silná sněžná bouře a hrozilo lavinové nebezpečí. Pozemní týmy proto musely být po pouhých 24 hodinách odvolány. Pátrání poté pokračovalo ze vzduchu pomocí vrtulníků a dronů. První týden se přes veškeré úsilí podařilo nalézt pouze hercovo auto.
Pohřešovaný Sands vždy otevřeně mluvil o své lásce k turistice a k horolezectví. V rozhovoru pro deník The Guardian v roce 2020 uvedl, že je nejšťastnější, když se za chladného rána přiblíží k horskému vrcholu, a že touží zdolat Himálaje. Popsal také, jak ho na začátku 90. let zastihla bouře ve výšce nad 6 kilometry nad mořem v Andách, kde se se svou skupinou ztratil: „Všichni jsme na tom byli velmi špatně. Někteří chlapi v naší blízkosti zahynuli, my jsme měli štěstí.“ V jiném rozhovoru řekl, že lidé, kteří nelezou po horách, se mylně domnívají, že jde o ego. „Ve skutečnosti je to naopak. Když jdete do hor, musíte být pokorní a připravení přinášet oběti,“ uvedl Sands.
Sands vždy s přehledem zdolával vysoké vrcholky hor po celém světě, takže jeho nejbližší doufali, že bude brzy v pořádku nalezen. Bohužel po měsíci pátrání není situace o nic lepší, a tak oddělení šerifa okresu San Bernardino vydalo následující prohlášení: „V sobotu 18. února 2023 provedlo více než 20 členů úřadu šerifa ve Fontaně a pátracího a záchranného týmu West Valley pozemní pátrání v oblasti Mt. Baldy. Členové posádky se zaměřili na oblast, kde 25. ledna narazilo zařízení RECCO kalifornské dálniční hlídky na možné elektronické zařízení. Bohužel nebylo nalezeno nic, co by vedlo k objevení pana Sandse. Blížící se bouře navíc znamená, že pozemní pátrání se na nějakou dobu zdrží. Naším cílem je dopřát rodině pana Sandse rozřešení.“
Julian Sands se narodil 4. ledna 1958 ve městě Yorkshire ve Velké Británii. Tento nepřehlédnutelný herec vysoké postavy, jehož ostře řezané rysy doplňuje pronikavý, zneklidňující pohled, si zahrál v desítkách filmů a seriálů, často záporné role. Celosvětovou slávu mu přinesl britský romantický snímek Pokoj s vyhlídkou (1985), v němž ztvárnil hlavní roli. Nepřehlédnutelný byl také ve filmech Warlock (1989), Arachnofobie (1990), Opustit Las Vegas (1995) Muži, kteří nenávidí ženy (2011) či v českém Nabarveném ptáčeti (2019) režiséra Václava Marhoula. Sands si zahrál také v řadě slavných seriálů (Dexter, Castle na zabití, 24 hodin, Hvězdná brána, Gotham).
Julian Sands
Nabarvené ptáče | Jan Dobrovský
Sandsův blízký přítel John Malkovich promluvil k novinářům o Sandsově zmizení na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně: „Jsem kmotrem jeho prvního syna z prvního manželství. Seznámil jsem ho s jeho druhou ženou a jsme si blízcí od roku 1983, kdy jsme se potkali při natáčení filmu Vražedná pole. Je to velmi smutná událost.“ Malkovich a Sands spolu naposledy hráli ve filmu Seneca (2023), který měl na zmíněném festivalu premiéru. Snímek vypráví příběh komplikovaného vztahu římského básníka Senecy (Malkovich) a mladého císaře Nera, jemuž dělal mentora a jehož vraždu později plánoval.

Kinolog: Brendana Frasera nepoznáte. V Hollywoodu by měli přestat používat „tlustoobleky“

Herec Brendan Fraser si v životě prošel těžkými krizemi. Nyní se vrací v roli o tlustém učiteli literatury, který se snaží usmířit s odcizenou dcerou. Jak jsou dnes ve filmech zobrazovaní tlustí lidé a jaká klišé se k tomu vážou?