Sto let Robina Hooda na filmovém plátně. Legendární zbojník byl šprýmař, gangster i liška a teď ho můžete opět vidět v kině

Sto let Robina Hooda na filmovém plátně. Legendární zbojník byl šprýmař, gangster i liška a teď ho můžete opět vidět v kině
Douglas Fairbanks jako Robin Hood | United Artists
Stoleté výročí letos slaví první celovečerní zpracování dobrodružství Robina Hooda. Přesně 18. října 1922 se film dočkal slavnostní premiéry v nově otevřeném kině Grauman's Egyptian Theatre, a to jako první hollywoodský snímek. Režíroval ho Allan Dwan, jeden z nejvýraznějších amerických režisérů 20. let, přesto je snímek spojený především s jiným jménem. Hlavní postavu dobráckého zbojníka si totiž zahrál Douglas Fairbanks, toho času přezdívaný Král Hollywoodu.

Největší projekt Hollywoodu

Rodák z coloradského Denveru totiž v 10. a 20. letech patřil k zámořské herecké špičce a status popkulturní ikony stvrdilo manželství s neméně zářivou hvězdou Mary Pickford. Tento pár také společně s Charlesem Chaplinem a Davidem W. Griffithem (tedy dalšími velesilnými hollywoodskými jmény) založil významné studio United Artists. Především ve 20. letech si Fairbanks připsal množství ikonických rolí, například ve filmech Zorro mstitel, Zloděj z Bagdádu či Tři mušketýři. Nejvýraznějším příspěvkem do této plejády odlehčených akčních dobrodružství však byl Robin Hood z roku 1922.
Robin Hood
Robin Hood (1922) | United Artists
Pro účely natáčení vybudovala Fairbanksova produkce v rámci hollywoodských studií rozsáhlý hrad a středověkou vesnici. I proto náklady na snímek přesáhly magickou hranici milionu dolarů a svého času se jednalo o jeden z nejdražších hollywoodských projektů. Investice se však vyplatila. Snímek vydělal dva a půl milionu dolarů a stal se největším hitem roku. V duchu myšlenek studia United Artists, jež chtělo výrazným hereckým tvářím umožnit větší kontrolu nad výsledným filmem, se Fairbanks chopil nejen hlavní role, ale stál rovněž v čele produkce a scenáristického týmu (pod pseudonymem Elton Thomas). O jeho tehdejší „star power“ svědčí i fakt, že film se dočkal distribuce pod názvem Douglas Fairbanks in Robin Hood.
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na nejlepší snímek letošní přehlídky Be2Can
Téma5. 10. 2022
Kinobox v Edisonu: Získejte lístek na nejlepší snímek letošní přehlídky Be2Can
Příběh nás zavádí (samozřejmě) do středověké Anglie, kde se král Richard Lví srdce (Wallace Beery) chystá na křížovou výpravu. Spolu s ním odjíždí i hrabě Huntingdon (Fairbanks), který krátce předtím v rytířském turnaji porazil sira Guye Gisbourna (Paul Dickey). Po králově odjezdu nastává tyranida v podání jeho bratra, prince Jana (Sam De Grasse). Gisbourne se navíc uchází o Huntingdonovu lásku lady Marian (Enid Bennett). Poté, co se Huntingdon dozví o bezpráví páchaném v milované Anglii, rozhodne se z křížové výpravy předčasně vrátit. Stává se dezertérem, vyděděncem, přijímá jméno Robin Hood a společně se skupinou podobně dobráckých rebelů vede partyzánské boje s Janem, Gisbournem a jejich přívrženci.
Předvídatelnému a navzdory množství postav přehlednému příběhu z dnešního pohledu trochu škodí nestřídmá, téměř dvouapůlhodinová stopáž. Ta je však především ve druhé polovině vyplněná množstvím stále atraktivního záškodničení, při němž Fairbanks proměněný v sherwoodského zbojníka ve slušivé kamizolce vyvádí akrobatické kousky a dohání zlovolnou vrchnost k šílenství. Herec byl proslulý výbornou fyzičkou, díky níž se obvykle nenechal zastupovat kaskadéry, a krkolomné kreace, jež bychom dnes mohli označit za parkour, bezesporu přispěly k jeho statusu legendy stříbrného plátna.
Robin Hood
Robin Hood (1922) | United Artists
Fairbanksův Robin Hood byl prvním pokusem převést postavu mytického zbojníka na stříbrné plátno. I proto se právě zde utvořila řada charakteristik, jež většina pozdějších filmových adaptací automaticky přejala – od lišáckého knírku přes špičatý klobouk až po hravě dobrodružnou atmosféru. Úsměvně dnes působí hrdinův počáteční strach z žen, kvůli němuž mnohem raději tráví čas se svými lesními kumpány než s vyvolenou pannou Marian a který ho na začátku filmu donutí k panickému (sic!) skoku do řeky před davem žádostivých dámiček.

Skutečný Robin Hood

Nejstarší dochované balady vyprávějící o Robinu Hoodovi se datují do 15. století, přestože dílčí zmínky o této postavě se vyskytují už ve starších básních a traktátech. Postupem let se proměnily snad všechny prvky, které jsou s příběhem spojené – historické zasazení, Robinův původ či jeho vztah k vedlejším figurám. Vlivný román Ivanhoe od Waltera Scotta pomohl s romantizovaným vykreslením Anglie za doby vlády Richarda Lvího srdce a Robin z Locksley se v něm dokonce vyskytoval jako vedlejší postava. Zřejmě právě Scottovi vděčí postava Robina Hooda za řadu kladných vlastností, jež z něj dělají kladného hrdinu i navzdory porušování zákonů.
To se promítlo i do dalších děl vzniklých v 19. století, jako třeba do dětské knihy Robin Hood od Howarda Pylea či do dvojice románů Alexandra Dumase staršího (mj. autora Třech mušketýrů či Hraběte Monte Crista), v nichž došlo k ustálení baladických vyprávění o lidovém hrdinovi do současné podoby. Robina Hooda tudíž máme spojeného s lesem Sherwoodem, městem Nottinghamem (jehož šerif je Robinovým úhlavním nepřítelem), zbojnickou družinou čítající řadu zábavných postaviček, špičkovými lučištnickými schopnostmi a především ochotou bohatým brát a chudým dávat.
Robin a Mariana
Robin a Mariana | Columbia TriStar
Postava Robina Hooda s jeho typickými charakteristikami je z mytologického pohledu navíc ukázkovým šprýmařem. Archetypálně se jedná o rebela, bouřícího se proti pravidlům a narušujícího ustálené pořádky, zároveň však fyzicky i mentálně zdatného a často hrajícího podstatnou roli v příbězích. Nejčastěji bývá takto označen Loki či Hermés v severské, potažmo řecké mytologii anebo též pohádkový Kocour v botách.
Přísnější historikové však rozporují téměř všechny detaily, které o Robinovi máme. Možná žil o jedno až dvě století později, možná loupil v lesích vzdálených desítky kilometrů na jih od Sherwoodu, možná byl původně farmářem (nikoli šlechticem) a možná se jednalo o krutého lapku, který byl postrachem okolí, nikoli vzývaným lidovým hrdinou. Robin Hood v podobě, v jaké se vyskytuje v současné popkultuře, tedy rozhodně nikdy neexistoval.

Desítky dalších adaptací

Je tedy zřejmé, že historie v tomto případě poskytuje tvůrcům opravdu velkou míru svobody, aby s látkou naložili po svém. A téhle hozené rukavice se filmaři rozhodně nezalekli. Projeďme si proto další zásadní zhmotnění Robina Hooda, jež se snažila navázat na Fairbanksův úspěch.
Dobrodružství Robina Hooda
Dobrodružství Robina Hooda | Warner Bros.
Hollywoodský bouřlivák Errol Flynn byl v řadě ohledů Fairbanksovým nástupcem. I on se totiž zaměřoval na odlehčené dobrodružné role, jejichž vrcholem je zřejmě nejchválenější pojetí sherwoodského zbojníka, a to ve filmu Dobrodružství Robina Hooda z roku 1938. Výrazné technicolorové barvy a synchronní zvuk žánrovce rozhodně prospěly stejně jako svižné vyprávění a chemie mezi Flynnem a jeho pravidelnou spolupracovnicí Olivií de Havilland. Snad žádný z filmových Robinů Hoodů si nedokázal v typických zelených punčocháčích zachovat tolik důstojnosti a charismatu jako právě Flynn, v jehož podání se Robin stal navíc i společenským reformátorem a vůdcem utlačovaných Sasů, brojícím proti nespravedlnosti ze strany vládnoucích Normanů. Takovou metaforu pro svolávání svobodného světa do zbraně proti blížící se válce s nacistickým Německem snad ani nelze přehlédnout.
V polovině 70. let se látky ujal Richard Lester, režisér Tří mušketýrů i několika filmů s The Beatles (Perný den, Pomoc!). Už název snímku Robin a Mariana dává najevo, že důraz je kladený na romantickou linku a vzhledem ke skvělému obsazení v čele se Seanem Connerym a Audrey Hepburn se není čemu divit. Zároveň se však jedná o dospělejší romanci, než bychom možná čekali: Robin a Mariana se zde setkávají po dvaceti letech, a zatímco hrdina většinu času strávil bojem, jeho bývalá láska se stala jeptiškou. Netrvá však dlouho a starou jiskru se opět povede zažehnout. Jednoduchý příběh vyvažuje charisma ústřední dvojice i čarokrásná kamera Davida Watkina, o dekádu později oceněného Oscarem za Vzpomínky na Afriku. Ještě víc fascinující je však revizionistický pohled na stárnoucího a láskyplnými emocemi hýřícího Robina Hooda s tváří prošedivělého agenta 007. Tato verze též inspirovala filmaře k tomu, aby přestali omílat neustále tentýž příběh o vzniku postavy a zkusili jej uchopit nějak originálněji.
Zřejmě nejlepším poměrem mezi kvalitou a přístupností pro současné publikum se může pochlubit verze z roku 1991 s podtitulem Král zbojníků. Kevin Costner v titulní roli sice není zdaleka tak okouzlující jako Alan Rickman v úloze zlovolného šerifa, ale sympatické obsazení dalších rolí v čele s Morganem Freemanem ve specifické roli saracénského bojovníka ze snímku učinilo druhý nejvýdělečnější film roku. Slavná píseň Bryana Adamse Everything I Do podtrhuje blockbusterovou sílu této rozmáchlé, leč elegantně zvládnuté adaptace.
Mary Elizabeth Mastrantonio, Kevin Costner
Robin Hood, král zbojníků | Warner Bros.
Úspěch Krále zbojníků zaujal i neúnavného komentátora popkultury Mela Brookse, z jehož pera o dva roky později vzešla parodie Men in Tights, u nás známá jako Bláznivý příběh Robina Hooda. Jak je u Brookse zvykem, i zde se staví především na kvantitě vtipů a zdaleka ne každý šprým je zdařilý, parodické pojetí však zvídavým divákům a divačkám umožňuje lépe nahlédnout podstatu každé z postav a jejich role v příběhu.
Svérázně k robinhoodovské legendě přistoupil Ridley Scott v roce 2010. Russell Crowe se stane titulním zbojníkem až v samém závěru dvě a půl hodiny dlouhého snímku a do té doby je publikum vystavené množství překombinovaného pletichaření a drsných bojových scén bez špetky humoru. Projekt se měl původně zaměřit na šerifa z Nottinghamu a rozsáhlé přepisování scénáře se na výsledku podepsalo. Robin v Croweově podání je tak sice věrnější středověkým reáliím, avšak na úkor divácké přitažlivosti.
Zatím poslední variace na Robina Hooda přišla v roce 2018. Pouhých pár měsíců předtím, než Taron Egerton slavil úspěchy s originálním pojetím Eltona Johna v Rocketmanovi, se podílel na stylizovaném propadáku, v němž nefungovalo téměř nic. Bizarní výprava a kostýmy mísily středověké i moderní prvky, ovšem trapné dialogy a bezzubý příběh jakoukoli snahu o aktualizaci mýtu zadupaly do země.
Eve Hewson, Taron Egerton
Robin Hood (2018) | Lionsgate

Nekonečné množství variací

Existují samozřejmě desítky dalších filmových i seriálových verzí, z nichž většina se však kvalitativně pohybuje na úrovni televizní výplně víkendového odpoledne. To se týká třeba snímku z roku 1991, v němž si lady Marian zahrála Uma Thurman, disneyovského pojetí pro celou rodinu s názvem Příběh Robina Hooda a jeho družiny (1952), ještě starších Rogues of Sherwood Forest zaměřujících se na syna Robina Hooda a množství dalších. Mladší divačky a diváky potěší nadstandardně funkční disneyovský animák z roku 1973, jehož obsazení tvoří sympatická zvířátka a samozřejmě nechybí ani písničky, přestože občas se film nebojí vytasit i temnější momenty.
Dvě minuty stopáže prvního Shreka si ukradla i karikovaná verze Robina Hooda s hlasem Vincenta Cassela, který se marně snaží odloudit Fionu od titulního zeleného zlobra. O obdobně chytlavé (leč ještě absurdnější) cameo se postaral John Cleese ve Zlodějích času Terryho Gilliama, svého kolegy ze skupiny Monty Python. A nečekanou aktualizaci tématu přinesla muzikálová komedie Robin a 7 maskovaných, v níž Frank Sinatra ztvárnil novodobého Robina Hooda v kulisách prohibiční gangsterky.
Robin Hood tedy na filmovém plátně v průběhu posledního století nabyl obrovského množství podob. Pokud byste si ale chtěli užít lekci filmové historie, můžete nyní prvního Robina Hooda vidět i v kině. Douglas Fairbanks se představí na plátně pražského kina Edison Filmhub v úterý 18. října od 19 hodin, a to za doprovodu živé hudby v podání experimentálního uskupení Do Shaska!, kombinujícího temný ambient a tepající elektroniku. Odkaz chrabrého zbojníka tedy i po celém století nepřestává filmové inspirovat fanoušky a fanynky…

Kinolog: Tak nám zakázali vysílat Vinnetoua v televizi! Co s tím budeme dělat, mámo?

V posledních dnech nás německá a česká bulvární média zásobovala dezinformacemi, že se zakazují filmy s Vinnetouem. Není to pravda. Je ale pravda, že mayovky jsou v něčem překonané a třeba i lehce rasistické?