Opuštěné filmové kulisy lákají k návštěvám. Nechte se pozvat také

Opuštěné filmové kulisy lákají k návštěvám. Nechte se pozvat také
Sweethaven Village – Malta | Getty Images 2015
Jsou ale i místa, která vznikla přímo pro film a která není třeba hledat v ulicích města nebo v národním parku s vytištěnou fotkou v ruce. Filmaři je dávno opustili, nechali tak, jak jsou, a filmoví nadšenci mají o zábavu postaráno. Pojďme se proto alespoň virtuálně vypravit na některá místa, která znáte prostřednictvím audiovizuálních děl.

Beckton Gasworks – Velká Británie

Bývalá londýnská plynárna je léta opuštěná a filmařům za svou existenci posloužila již mnohokrát. Poprvé sem přišli v 60. letech, ale ty největší filmové hity se tu točily o několik let později. John Wayne zde v roce 1975 pracoval na snímku Brannigan, v roce 1981 se tu objevil i Roger Moore jako James Bond při tvorbě snímku Jen pro tvé oči a v roce 1987 tady Stanley Kubrick natáčel scény do svého snímku Olověná vesta.
opustene-filmove-kulisy-lakaji-k-navstevam-nechte-se-pozvat-take
Paria – Utah, USA | Getty Images 2015

Divoký západ na Paramount ranči v Kalifornii

V roce 1923 si studio Paramount Pictures pronajalo ranč, na jehož území v roce 1927 postavilo westernové městečko i s vlakovou zastávkou a kostelíkem pro potřeby natáčení. Vznikl tak Paramount Ranch, který slouží jako turistická atrakce i místo pro natáčení dosud. V jeho kulisách se odehrávaly scény řady filmů a seriálů jako Doktorka Quinnová, Westworld nebo Kosti a skalp.
V roce 2018 při rozsáhlých požárech v oblasti lehl ranč popelem, zbyl jen kostel a vlaková stanice, ale podle posledních zpráv je toto místo mezi turisty natolik oblíbené (od roku 1980 patří správě národního parku), že bude obnovený do své původní podoby. Ranč jako takový ale nenabízí jen zmíněné městečko, na jeho pozemcích je řada turistických tras, kterými se můžete toulat a připadat si jako na pláních Divokého západu.
opustene-filmove-kulisy-lakaji-k-navstevam-nechte-se-pozvat-take-1
Nefta, Tunisko | Getty Images 2015

Pioneertown – Kalifornie, USA

Pioneertown je dalším oblíbenou westernovou lokací, ale od Paramount ranče se liší. Pioneertown vznikl na popud skupiny hollywoodských herců v čele s Dickem Curtisem, kteří městečko vytvořili v roce 1946. Natáčení westernů totiž většinou znamenalo, že se celý štáb musel stěhovat daleko do kalifornské divočiny, kde žil v provizorních podmínkách. Pioneertown to měl změnit a posloužit nejen jako kulisy města, ale i jako pohodlnější prostor pro pobyt a práci štábu.
Místo se natolik osvědčilo, že začalo skutečně ožívat a postupně se stalo oblíbenou turistickou lokací i místem pro různé obřady, jako jsou třeba svatby. V současné době v Pioneertownu žije přes čtyři sta dvacet obyvatel. Mezi snímky a seriály, které se tu natáčely, patří například Willie Boy, The Cisco Kid a Judge Roy Bean.
opustene-filmove-kulisy-lakaji-k-navstevam-nechte-se-pozvat-take-2
Willie Boy (Pioneertown) | Universal Pictures

Paria – Utah, USA

Vysídlená bývalá mormonská osada Paria blízko stejnojmenné řeky v americkém Utahu si vysloužila označení město duchů i Malý Hollywood. Zdejší krajinu si oblíbili nejen režiséři westernů, ale i sci-fi snímků, neboť to tu vypadá jako na povrchu Marsu (což využili například tvůrci snímku John Carter).
Paria se stala oblíbeným cílem turistů, kteří zde mohou obdivovat například ranč a stodolu ze snímku Clinta Eastwooda Psanec Josey Wales, ale i malé muzeum s rekvizitami, které tu štáby zanechaly, a s dalšími zajímavostmi ze světa filmu.
opustene-filmove-kulisy-lakaji-k-navstevam-nechte-se-pozvat-take
Paria – Utah, USA | Getty Images 2015

Hobitín – Nový Zéland

Milovníci trilogie Pán prstenů Petera Jacksona si nemohou nechat ujít návštěvu Hobotína, který vznikl pro potřeby snímku v novozélandském regionu Waikato. Místo se stalo oblíbenou místní atrakcí s komentovanými prohlídkami, restaurací a replikou hospody The Green Dragon.
opustene-filmove-kulisy-lakaji-k-navstevam-nechte-se-pozvat-take-3
Hobitín, Nový Zéland | Getty Images 2015

Tatooine – Tunis

Základ stavby, který posloužil pro vznik kantýny Mos Eisley ze Star Wars, leží v jižním Tunisku a kdysi to byla pekárna. Spojení s Tunisem je mnohem užší, neboť místní město, ve kterém se štáb zabydlel, má název Tetuán, podle něhož získala své jméno planeta. Další známé místo, které nesmíte v Tunisu minout, pokud milujete svět Star Wars, je město Nefta. I tady se místní lidé snaží vytěžit z filmové slávy vše a zdejší turista rozhodně žádné z natáčecích míst nemine, neboť je vše označené a k dispozici je i řada průvodců.
opustene-filmove-kulisy-lakaji-k-navstevam-nechte-se-pozvat-take-1
Nefta, Tunisko | Getty Images 2015

Letní palác – ostrov Langkawi, Malajsie

Thajská vláda neumožnila filmařům v zemi natáčet snímek Anna a král, neboť je tam zakázaná i knižní předloha, která zobrazuje krále Siamu pod vlivem bílé anglické ženy. Filmaři se proto přesunuli do Malajsie. Na ostrově Langkawi na pláži Pantai Kok postavili králův letní palác, který tady najdete dodnes. Bohužel turisté už o tuto lokaci nestojí tolik jako kdysi, takže je v dost zuboženém stavu, přesto stále k vidění.
opustene-filmove-kulisy-lakaji-k-navstevam-nechte-se-pozvat-take-4
Letní palác – ostrov Langkawi, Malajsie | Getty Images 2015

Sweethaven Village – Malta

Robert Altman v roce 1980 natočil hranou verzi oblíbeného komiksu Pepek námořník s Robinem Williamsem v hlavní roli. Pro potřeby filmu tak vznikla přímořská vesnice Sweethaven Village na pobřeží Malty u vesnice Il-Mellieħa. Dnes se nazývá Popeye Village, prošla rekonstrukcí a slouží jako turistická atrakce s různými zábavními prvky, restauracemi, plavbami na lodích a muzei. V některých domech jsou i rekvizity z filmu, konají se tu představení a v ulicích můžete potkat samotného Pepka s Olive a dalšími hrdiny z komiksu či filmu.
opustene-filmove-kulisy-lakaji-k-navstevam-nechte-se-pozvat-take-5
Sweethaven Village – Malta | Getty Images 2015

Guadalupské duny – USA

Režisér Cecil B. DeMille natočil v roce 1923 němý snímek Desatero přikázání, pro který si v dunách Guadalupe-Nipomo asi sto padesát kilometrů od Los Angeles nechal ze sádry postavit celé egyptské město. Po natáčení filmaři místo opustili a nechali ho zasypat místními dunami. V roce 2017 vznikl dokument The Lost City of Cecil B. DeMille, který se snažil kulisy opět najít. Dokonce se říká, že režisér chtěl nechat sádrové město rozmetat do povětří, ale podle všeho přežilo.
opustene-filmove-kulisy-lakaji-k-navstevam-nechte-se-pozvat-take-3
Hobitín, Nový Zéland | Getty Images 2015

Kinobox: Predátora dnes může zabít i malá holka

Už sedmý film s monstrem, kterému abstraktně říkáme Predátor (i když se jmenuje jinak), se poprvé odehrává v hluboké minulosti a poprvé je hlavní hrdinkou žena, členka kmene Komančů.