Kosti a skalp

72%
Kosti a skalp
Hororový western Kosti a skalp představuje režijní debut Craiga Zahlera známého pro jeho zemitý styl a nekompromisní brutalitu. V 90. letech 19. století je z amerického městečka Bright Hope unesena trojice lidí. Z místa činu vyjde najevo, že za únosem stojí izolovaný kmen původních obyvatel nazývaný Troglodyté, který je domorodci známý svou bestialitou a pojídáním lidského masa. Nesourodá záchranná skupina sestavená z místního šerifa (Kurt Russell), jeho pobočníka (Richard Jenkins), impulzivního pistolníka (Matthew Fox) a zraněného manžela (Patrick Wilson) jedné z obětí se vydává do teritoria Troglodytů, aby se pokusila přivést unesené zpět. Na hrůzy, které je tam čekají, se však nedá připravit.



Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
5.5
Přes dvě hodiny táhla nuda,která se stává zajímavou snad až v samém závěrů. Vůbec nechápu co tím chtěl autor říct. Přepálená délka byla vyplněna nudou a prázdnými dialogy,které neměli žádnou hloubku a nikam nevedli. Nebýt závěrečné půl hodinky,tak by to nebylo ani na 50%.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Kosti a skalp ve mě zanechal rozporuplný dojem, první polovina se dá shrnout lovem nuda a čekání, druhá polovina, kde už skupinka v čele se skvělým Kurtem Russellem putuje za záchranou manželky jednoho z členů skupiny a střetává se s tlupou zapomenutých kanibalistických indiánů už má celkem šťávu.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
9
S. Craig Zahler si pro svůj režisérský debut podpořený vlastním scénářem vybral westernové prostředí, avšak s přesahem do hororového žánru. Atmosféra je patřičně dramatická a to i přes pomalé tempo dějového vývoje, které je svým způsobem ku prospěchu věci. Tady nešlo nic uspěchat, neb by to bylo spíše ke škodě. Vlivem současných rychlých filmů tak snímek bude na svém začátku hodně těžko hledat diváka, i když hned prvotní drastickou scénou láká poukazováním na fakt, jak to celé bude vypadat.Ve westernovém žánru jsme už měli kde co. A co kanibaly? Že ne? Tak tímto je to napraveno. Snímek prý vznikl převážně z fanouškovství a vášně režiséra, herců i štábu, takže o zisk ani nikomu nešlo. Snad to ani opravdu moc nevydělalo. Děj neobsahuje žádnou hlavní postavu, i když pozornost vlivem své popularity po divácké stránce strhává Kurt Russel. Každý má své pevné místo v zájmu hýbání dějem. Rapidně nízký rozpočet na výsledku není nijak znát. V tomto případě si to zaslouží uznání. Scénář o čtyřech mužích cestujících přes poušť zachránit skupinku zajatců ze spárů kanibalských domorodců vznikl v roce 2007 a až v roce 2015 se zhmotnil do filmové podoby. Taková dlouhá doba se však vyplatila, hlavně po technické stránce. Výborná výprava podpořená vkusnou kamerou a samozřejmě neoddiskutovatelně dobrými hereckými výkony. Příběh jako takový může jako celek vypadat skromně, ale na takový film plně stačí. Kritika tak může být převážně na stopáž přesahující dvě hodiny, ale proč ne. Danou atmosféru v zájmu dramatického očekávání, co se kdy může stát, to jenom podporuje. Neobvyklý film, ale dobrý film. Western, ve kterém rodokapsový příběh nečekejme. Tohle je zcela něco jiného, takže pozor na to.

Dodatečné informace

Původní název:
Bone Tomahawk (více)
  • USA Kosti a skalp
  • USA Bone Tomahawk
Premiéra v ČR:
19. 11. 2016
Distributor:
TV Prima
Země původu:
USA
Čeština:
Kosti a skalp je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch