Nejbohatší muž planety Elon Musk a jeho filmové role, kterých jste si zřejmě ani nevšimli.

Nejbohatší muž planety Elon Musk a jeho filmové role, kterých jste si zřejmě ani nevšimli.
Elon Musk | Screen Rant
Elon Musk má v současnosti výrazné podíly ve společnostech SpaceX, kterou založil roku 2002, a Tesla, kde zastupuje pozici CEO, tedy výkonného obchodního ředitele a předsedy představenstva. Prvně jmenovaná firma už například dokázala dopravit dvoučlennou posádku na Mezinárodní vesmírnou stanici, kam se s její pomocí chystá vydat také Tom Cruise v rámci prvního natáčení ve vesmíru. Tesla je pak pionýrem v oblasti elektromobilů a solárních panelů, přičemž její tržní hodnota se jen v průběhu loňského roku navýšila o více než 700% - majetek Elona Muska tak před pár dny překročil hranici 200 miliard dolarů, což z něj mimo jiné udělalo nejbohatšího herce, jaký se kdy objevil ve filmu či seriálu.
U příležitosti jeho současného úspěchu se ohlédneme za jeho dosavadním působením ve filmovém průmyslu. V něm sice takovou díru do světa neudělal a divák musí být obvykle velmi pozorný, aby jeho přítomnost vůbec zaznamenal, ale v rámci několika známých seriálů už si rodák z Jihoafrické republiky vyzkoušel o poznání rozsáhlejší úlohu - není přitom zase tak překvapivé, že vzhledem k jeho renomé a postavení vždy ztvárňuje sám sebe.
Iron Man 2 (2010)
Přibližně desetivteřinový výstup má Musk ve druhé sólovce Iron Mana. S Tonym Starkem (Robert Downey Jr.) si potřese rukou před závodem Grand Prix v Monaku a prohodí s ním i několik slov. A jelikož hraje sám sebe, mluví se pochopitelně o motorech Merlin, které společnost SpaceX vyvinula pro rakety Falcon 1, Falcon 9 a Falcon Heavy. Musk se ostatně ve filmu angažoval i mimo záběr, neboť továrna SpaceX posloužila jako dílna Ivana Vanka v podání Mickeyho Rourkea, zatímco ve scéně, kdy Stark testuje svůj nový oblek, můžeme spatřit oranžový roadster od Tesly.
Machete zabíjí (2013)
elon-musk-podivejte-se-v-jakych-filmech-a-serialech-uz-nejbohatsi-muz-planety-stihl-ucinkovat-2
Machete zabíjí | Open Road Films
Kdo zaznamenal, že se Musk objevil v pokračování grindhouse akčňáku od Roberta Rodrigueze, ten patří k opravdu vnímavým divákům. Podnikatel se ocitne v závěru pouze na několik vteřin, když přeje štěstí hlavnímu hrdinovi (Danny Trejo), který v závěru snímku míří na palubu rakety SpaceX. A fanoušci od té doby marně doufají, že sequel z vesmíru opravdu dorazí.
Transcendence (2014)
Kritiky rozcupované sci-fi s Johnny Deppem otevíralo témata umělé inteligence, jimž je Musk vášnivě nakloněný - roku 2015 ostatně založil neziskovou organizaci OpenAl, která se zaměřuje především na rizika, jež s sebou umělá inteligence nese. V Transcendenci měl takřka nepostřehnutelné cameo a všimnout si ho můžeme, jak sedí v publiku na konferenci v úvodu snímku.
Teorie velkého třesku (2015)
Dvouminutovou scénu odehrál Musk v deváté sérii populárního sitcomu, konkrétně v epizodě s názvem Vystřídání partnerských rolí. Tvůrci dali v tomto případě na odiv jeho filantropickou činnost a Musk společně s Howardem (Simon Helberg) myli nádobí coby dobrovolníci, kteří na Den díkuvzdání připravili večeři pro lidi bez domova.
Simpsonovi (2015)
elon-musk-podivejte-se-v-jakych-filmech-a-serialech-uz-nejbohatsi-muz-planety-stihl-ucinkovat
Simpsonovi | 20th Century Fox Television
Na vlivného vynálezce dle očekávání nezapomněli ani v animovaném Springfieldu. Ve 26. sérii přistál Musk na zahradu Simpsonových a svou ztracenou inspiraci znovuoživil díky nesmyslným Homerovým myšlenkám. Šlo o epizodu s výmluvným názvem Vynálezce, jenž spadl z nebe, Musk nadaboval sám sebe a ukázal, že si umí ze svých projektů také udělat legraci - jak už to tak ve světě žlutých postaviček bývá, jeho pokrokové vynálezy a nápady totiž nedopadly na zrovna úrodnou půdu.
Proč právě on? (2016)
Vtipně vypointované cameo má Musk také v komedii, v níž se Bryan Cranston potýká se skutečností, že jeho dcera randí s nesmírně bohatým pitomcem. Ti dva se setkávají na luxusní party u baru a Musk, hrající samozřejmě sám sebe, dá nešťastnému otci celkem jasně a stručně najevo, že to s novým zetěm nebude mít úplně jednoduché.
Městečko South Park (2016)
elon-musk-podivejte-se-v-jakych-filmech-a-serialech-uz-nejbohatsi-muz-planety-stihl-ucinkovat-1
Městečko South Park | Comedy Central
Charakter Elona Muska se objevil už ve čtyřech epizodách kultovního animovaného seriálu. Nejvíce prostoru dostal ve dvacáté sérii v epizodě Jen pro zvané, kde provázel komplexem SpaceX a kde svou kreslenou verzi sám namluvil. Zahlédnout jsme ho mohli ale také v epizodách Handicar (18. série), To není vtipné a Konec příběhů na pokračování, jak je známe (vše 20. série).
Malý Sheldon (2017)
elon-musk-podivejte-se-v-jakych-filmech-a-serialech-uz-nejbohatsi-muz-planety-stihl-ucinkovat-3
Malý Sheldon | CBS Television Studios
Seriálový prequel, který se věnuje dětství oblíbeného nerda, vtipně poukázal na to, že Musk je vlastně trochu podvodník. V závěru šesté epizody první série si podnikatel se zájmem pročítal 27 let staré školní poznámky mladého Sheldona - právě ty mu umožnily sestrojit raketu, která úspěšně přistála na mořské plošině.
Rick a Morty (2019)
elon-musk-podivejte-se-v-jakych-filmech-a-serialech-uz-nejbohatsi-muz-planety-stihl-ucinkovat-4
Rick a Morty | Adult Swim
Asi není překvapením, že Elon Musk obdivuje seriál Rick a Morty, který jen hýří šílenými vědeckými či vědecko-fantastickými teoriemi a každým coulem působí nadčasově. Šéf Tesly se s tvůrci poprvé sešel už roku 2017 a přímou součástí seriálu se stal ve čtvrté sérii, která si odbyla premiéru o dva roky později. V epizodě One Crew Over the Crewcoo's Morty Musk opět sám nadaboval svou alternativní verzi z jiné dimenze, která má dva výrazné špičáky, vede společnost Tuskla a jmenuje se Elon Tusk (anglický výraz pro kel nebo špičák). Tvůrci mu tak oplatili jeho sympatie a tím, že si jeho charakter vybere sám geniální Rick coby komplice ve velké krádeži, dali jasně najevo, že Muska i všechny jeho alternativní verze zkrátka považují za vizionáře.