Rick a Morty

89%
Rick a Morty

Rick a Morty (v anglickém originále Rick and Morty) je americký animovaný seriál. Jedná se o sci-fi komedii pro dospělé. Hlavními postavami jsou vědec Rick, který trpí alkoholismem a sklony k násilí, a jeho vnuk Morty, často zvaný "idiot", který není zdaleka tak chytrý a má působit jako maskování. Dále také jejich rodina (sestra Summer, otec Jerry a matka Beth, kteří jsou velmi mladí). Seriál se inspiroval oběma hlavními postavami ve filmu Návrat do budoucnosti (předobrazem vědce Ricka je doktor Emmet Brown a předobrazem Mortyho je Marty McFly).

Seriál má tři série. První série vycházela v letech 2013 až 2014 a obsahuje jedenáct epizod. Druhá série vyšla v roce 2015 a obsahuje 10 epizod. První díl třetí série vyšel 1. dubna 2017, což měl být aprílový žert, neboť další díly vyšly až v létě. Každá epizoda má okolo 22 minut. V České republice jej začala v září roku 2017 vysílat stanice Prima Comedy Central, nicméně dabovaná verze seriálu vyvolala mezi fanoušky pochyby, zda-li nedojde k poklesu úrovně originálu.[1]Ještě před vysíláním tohoto seriálu na Prima Comedy Central se Rick a Morty objevili na Prima Cool, v animovaných Simpsonech, v takzvané "gaučové scéně" na začátku jednoho z dílů. ( zdroj : Wikipedie)





Recenze: Rick a Morty

Kinobox.cz
90%

86 půlhodinových epizod vydaných během patnácti let je unikátním diváckým dobrodružstvím. Vzhledem k tomu, že seriál nikdy nevykazoval velkou sledovanost, bylo pro jeho příznivce i tvůrce šokem, když ho v roce 2018 zrušili. Už věřili, že budou moct blbnout navždy. Proč zrovna nyní, proč ne o deset let dřív? Adult Swim přesto slíbilo, že vznikne ještě celovečerní film, který autorskému týmu i publiku umožní rozloučit se s tímto světem, který nemá obdobu.


Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
10
Ani nevím proč jsem se tomuto seriálu vyhýbal tak dlouho. Nedávno jsem se do něj pustil a musím konstatovat,že je to opravdu velmi dobré,ba dokonce geniální. Tolik šílených a originálních nápadu jsem dlouho v žádném animáku neviděl. Navíc je těch 22 minut provázaných odzbrojujícím humorem a obrovským množstvím gagu. Co jiného bych také mohl čekat,když se na scénáři podílí Dan Harmon - duchovní otec Zpátky do školy.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
10
Mix vděčného humoru, žánrové odvážnosti a existenciální brutality. Neumím si představit, jak by to šlo udělat líp. Tam, kde se Futurama zastavila a vzpomněla si, že je komedie, je Rick a Morty dotažený do puntíku. Na konci některých epizod (1/6 a její vygradovaný konec bez úniku! 1/10, která po je po odhalení pointy v důsledku absolutně zvrácená! 2/4 jako útok na cokoliv, čemu věříte! 2/6 jako nejznepokojivější satiru jakéhokoliv systému!) mrazí v zádech i přes nálož povedených vtipů. Vesmír nebyl nikdy větší, člověk menší a přitom není nic, co by to v téhle komedii zlehčovalo - humor je cynický, hořký, nedopřává únik. A ten kousek sentimentu, který se občas objeví, je nakonec velmi uvěřitelný. Skvělé.
lamps
lamps
15 150 bodů
10
Jestli se někdy objeví zábavnější televizní seroš než Rick a Morty, bude to znamení konce světa. Má to pár slabších epizod, ale vynalézavost zápletek a vývoje fikčního světa nezná mezí a doslova žasnu nad tím, jak promyšleně na sebe jednotlivé motivy navazují napříč jednotlivými díly i sezónami. A nejenže mě Rick Sanchez zabíjí každou druhou hláškou nebo životními postoji, ale i všechny ostatní postavy jsou nehorázně dobré a tvůrci se nemusí bát rozdělit epizody na více paralelních dějových linek. Správně nepřístupný charakter humoru nasazuje korunu, stejně jako odkazování k popkultuře a geniálně zakódovaná vyjádření k současné politice a společnosti. Tvůrcům za tohle postavit pomník ve všech dimenzích...


Dodatečné informace

Původní název:
Rick and Morty (více)
  • USA Rick a Morty
  • USA Rick and Morty
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch